Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
det_ps_moduli_2013-2014_1_kurs.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
441.86 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до семінарського заняття № 1

Готуючись до вказаної теми, спочатку дайте визначення поняттям «метод», «методологія», «методика». Визначте в чому полягає їхня сутність, що відмінного у цих поняттях та яким чином вони взаємопов’язані. Пам’ятайте, що методи завжди є похідними від предмета і мети дослідження, детерміновані його змістом та умовами проведення, залежними від того, що вивчається.

Враховуючи те, що психіка дитини надто вразлива і піддатлива зовнішнім несприятливим впливам, грубе втручання може загальму­вати або викривити психічний розвиток дитини, тому, готуючи відповідь на перше питання, зверніть увагу на методологічні принципи вивчення психіки дитини, на яких і базуються конкретні методи дослідження. Наведіть та охарактеризуйте форми психологічного дослідження. Розкрийте сильні та слабкі сторони порівняльного («поперечних зрізів») та лонгітюдного («поздовжнього») методів дослідження. Слід пам’ятати, що будь-яке наукове дослідження починається із фіксування, на­громадження фактів, які піддають теоретичному аналізу. Від рівня об'єктивності зібраних психологічних фактів зале­жить рівень їх дослідження. Саме з цією метою дослідник пови­нен володіти методами вивчення дитячої психології. Отже, крім визначення «методу дослідження», дайте визначення поняття «психологічний факт». Крім того, наведіть загально прийняту класифікацію методів дослідження та класифікацію запропоновану Ананьєвим Б.Г., зазначте до якої категорії належать ті чи інші методи, поясність принцип розподілення методів на певні групи.

Характеризуючи спостереження як основний метод психологічного дослідження, охарактеризуйте його основні види (безпосереднє - опосередковане; відкрите - приховане; включне - невключне; систематичне - вибіркове; лонгітюдне - короткотривале; зовнішнє - внутрішнє). Визначте переваги та недоліки даного методу, основні вимоги до проведення спостереження за дітьми (також з’ясуйте для чого використовують спеціальний прилад — «дзеркало Гезелла»), особливості підготовки до його проведення.

Нерідко дослідник змушений спеціально викликати прояви дитячої психіки, які його цікавлять. На це і спря­мований психологічний експеримент. Відповідь на третє питання і передбачає розкриття поняття «експеримент». Даючи пояснення терміну, зверніться до історії його виникнення, з’ясуйте характерні особливості та послідовність підготовки експерименту, дайте класифікацію експериментальним дослідженням (в залежності від умов та етапів проведення). Визначте яким чином можна фіксувати результати проведення експерименту. Охарактеризуйте переваги та недоліки даного методу.

У психологічних дослідження дошкільників широко використовуються допоміжні методи дитячої психології (бесіда, тести, анкетування, соціометрія, вивчення продуктів дитячої діяльності). Такі форми роботи з дітьми часто ви­користовується в практиці дошкільного виховання. Вони мають свої специфічні відмінності та характерні ознаки. Розкрийте сутність та характерні особливості кожного з наведених методів дослідження, їх види, умови застосування, вимоги до підготовки та проведення, способи фіксування отриманих результатів, переваги та недоліки.

Підготувавши відповіді на всі питання для обговорення на семінарському занятті, поміркуйте та дайте відповідь: «Чому дослідник не може обмежитись використанням лише одного з перерахованих методів дослідження?». Наведіть приклади.

Матеріал до кожного із запропонованих питань міститься у всіх вказаних до теми підручниках і посібниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]