Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Religiyeznavstvo_Materiali_do_kursu.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать

41. Релігійні організації орієнталістського спрямування

Другу групу новітніх релігій становлять релігійні організації орієнталістського спрямування. Це, зокрема, громади неоіндуїстської та буддистської орієнтації: Міжнародне Товариство Свідомості Крішни, Місія “Чайтані”, Гух’ясамаджа, рух Дхарма Кальки, Міжнародне товариство “Всесвітня чиста релігія” (Сахаджа йога), об’єднання послідовників Шрі Чінмоя, Сат’я Саї Баби, тантристів, вайшнавів та ін. До цієї групи належать і такі скандально відомі релігійні організації, як АУМ Сінрікьо, Ошо Раджніша, Брахма кумаріс, Трансцендентальна медитація.

Найпоширеніші з цієї групи – громади кришнаїтів і буддистів. Зупинимося коротко лише на деяких їхніх характеристиках. Міжнародне Товариство Свідомості Крішни (МТСК) – це осучаснений варіант однієї з гілок вішнуїзму (релігійної системи Чайтані).

Утворення МТСК за межами Індії пов’язане з ім’ям його засновника Бхактіведанти С. Прабхупади та припадає на середину 60-х рр. XX ст. Релігійна догматика МТСК засновується на вірі в Крішну як Верховну Особу Господа та проповіді про необхідність самовідданого служіння йому.

Сутність віровчення та настанови послідовникам викладено в майже 80-ти творах С. Прабхупади й полягають у системі знань і дій, спрямованих на досягнення Свідомості Крішни. Саме в цьому полягає мета кожного послідовника віровчення. Кришнаїти вважають, що основну увагу слід звертати не на матеріальні потреби, а на духовні, зосередившись, зокрема, на поширенні Свідомості Крішни та брахманістської культури, пропаганді ведичного знання, посиленні внутрішньої концентрації та цілеспрямованому засвоєнні ідей Крішни.

Відповідно до віровчення, Крішна – верховний персоніфікований Бог. Він – першопричина всього, що існує, творець усього життя, єдине джерело, квінтесенція мудрості. Усе, стверджують кришнаїти, ґрунтується на енергії, що йде від Крішни. Внутрішня (чи вища, духовна) енергія утворює духовний світ, царство Бога. Зовнішня (нижча, матеріальна) енергія використовується для творіння матеріального світу. Між ними існує межова енергія – це душі, живі істоти, що населяють матеріальний і духовний світи.

Душа вічна й незмінна, але, поєднавшись із матеріальним тілом, вона страждає від народження, старості, хвороб і смерті. Зазнаючи циклічних перероджень (в колесі сансари), душа перероджується залежно від карми (долі) кожного. Звільнення від сансари можливе тільки через відданість Богові Крішні та виконання свого обов’язку відповідно до свого соціального становища. Основний закон життя – духовне самовдосконалення.

Досягнення спасіння можливе лише через багаторазове повторення мантри, що складається з трьох слів “харе”, “Крішна”, “рама”, що повторюються в різному порядку. Багаторазове повторення імені Бога Крішни забезпечить спасіння.

Кожний віруючий повинен дотримуватись чотирьох регулювальних принципів: не споживати м’яса, риби, яєць (однак рекомендовано вживати молоко та молочні продукти); не вживати ніяких одурманюючих засобів, зокрема, цигарок, кави та чаю; не мати позашлюбних статевих зв’язків; не брати участі в азартних іграх. Посвячення у члени віруючих може дати лише духовний учитель – гуру.

Поширення кришнаїтського руху в Україні розпочалося в 1990 р., коли була зареєстрована перша релігійна громада – Київська, а в 1995 р. було зареєстровано статут Всеукраїнського центру громад Товариства Свідомості Крішни, що об’єднує нині 39 осередків, які функціонують у 23 областях і в містах Києві та Севастополі. Найбільше громад МТСК діє в Автономній Республіці Крим, Донецькій і Закарпатській (по чотири) та Одеській (три) областях. Загалом в Україні здійснюють свою діяльність близько 300 гуру, котрі опікуються понад 40 тис. послідовників.

Окрім вирішення проблем внутрішньої релігійної діяльності, кришнаїти здійснюють соціально важливі благодійні акції. Це стосується реалізації програм “їжа для життя” (безкоштовне харчування малозабезпечених громадян), “Дайте людям шанс” (робота в установах виконання покарань), “Сільськогосподарське товариство” (ведичний спосіб обробки землі та вирощування сільгоспродуктів), “Ведичне кулінарне мистецтво” (вегетаріанське харчування) тощо.

Буддизм в Україні представлений різними напрямками й течіями. Це, зокрема, дзен-буддизм, тібетський буддизм та ін., 36 громад яких діють в 13-ти областях України й у містах Києві та Севастополі. Найбільше буддистських осередків функціонує в Донецькій (сім), Луганській і Харківській (по чотири) областях. Буддистські течії, що поширені в Україні, досить далекі від традиційного, класичного буддизму, котрий виник у VI ст. до Р. X.

Сучасний буддистський рух існує, переважно, в модернових формах, коли його течія акцентує увагу тільки на певних положеннях буддистського віровчення. Українські громади буддистів відзначають традиційні буддистські свята, що пов’язані з життям і діяльністю Будди, а також різні дати, що пояснюють виникнення різних буддистських шкіл. Вони дотримуються досить аскетичного способу життя, пропагують пацифічні погляди, значну увагу приділяють медитації, самопізнанню та самовдосконаленню.

Останнім часом в Україні, зокрема, в Автономній Республіці Крим та в Черкаській, Запорізькій, Херсонській областях і м. Києві стали поширюватися громади Всесвітньої чистої релігії. Основою їхнього віровчення та діяльності є метод самопізнання та самозцілення, розроблений Шрі Матаджи Нірмалою Деві (справжнє прізвище – Шріваствава Нірмала), котра репрезентує заснований нею в 1970 р. культ, іншою назвою якого є Сахаджа йога; “сахадж” тлумачиться як “народжений з тобою”, “йога” – зв’язок внутрішньої сутності людини з Богом.

Віровчення Всесвітньої чистої релігії викладено в книгах Шрі Матаджи (“Сахаджа йога”, “Метасучасна епоха” та ін.), у матеріалах науково-практичних конференцій цього напрямку. Згідно з ученням Шрі Матаджи, метою життя людини вважається єднання з Богом. Згідно з її теорією, Абсолютна істина полягає в тому, що людина не є фізичним тілом, емоціями чи розумом, а є Чистим Духом.

Послідовники цього напрямку вважають, що всі суперечності між людьми виникають через інтелект, натомість дух позбавлений суперечностей. Оскільки ці істини будуть повідомлені людям сахаджа йогами, то наступне XXI ст. має стати століттям духу, людство досягне єдності з Богом – і всі суперечки зникнуть.

Віровчення та культова практика Сахаджа йоги базуються на відомих тантричних ідеях і методах розвитку психічної енергії (так зване, “підняття енергії кундаліні”, що за допомогою спеціальних вправ і медитацій піднімається по хребту людини до голови та з’єднується з енергоінформаційним полем Землі, тобто з вищими знаннями). За вченням тантри, підняття енергії кундаліні має здійснюватися шляхом поступової наполегливої праці учня над численними трактатами з тантра-йоги під обов’язковим наглядом інструктора (учителя - гуру).

Залучення нових членів до Сахаджа йоги здійснюється через обіцянки її лідерів про можливості швидкої самореалізації особи, лікування її від будь-яких хвороб – СНІДу, раку, епілепсії, бронхіальної астми, діабету тощо, вирішення усіх проблем життя.

Велика увага в цьому вченні приділяється особі Шрі Матаджи, котру в деяких громадах Сахаджа йоги вірні оголошують Матір’ю Світу, втіленням божественної суті (після Будди, Христа та Мухаммеда), “вчителькою всіх учителів”, втіленням усіх Богів, які тільки є в енергетичних центрах (чакрах), або живою богинею Дургою.

Культ Шрі Матаджи підтримується за допомогою тривалих молитв-медитацій, читання “стверджувальних” пристрасних мантр-прохань до “Живої богині”, а також мантр, які прославляють і вихваляють її як Богиню.

Загалом віровчення та культова практика Сахаджа йоги перебуває на стадії становлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]