Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_bakalavr.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
154.62 Кб
Скачать

21

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний педагогічний університет

ім. А.С. Макаренка

Природничо-географічний факультет

ПРОГРАМА

ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ З БІОЛОГІЇ

ТА МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ БІОЛОГІЇ

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Бакалавр

Суми 2007

Затверджено вченою радою природничо-географічного факультету протокол № 7 від 01.03.2007 року.

Програма державного екзамену з біології та методики навчання біології. Спеціальність: 6.010100. Педагогіка і методика середньої освіти. Біологія.

Укладачі: к.б.н., доцент Вакал А.П., к.б.н., доцент Мерзлікін І.Р., к.п.н., доцент Суряднова В.П.

Пояснювальна записка

У зв’язку з реформуванням системи освіти в нашій країні виникла необхідність удосконалення програми державного екзамену з біології та методики викладання біології в педагогічному університеті згідно з сучасними вимогами стандартів.

У педагогічних університетах на факультетах із спеціальністю «біологія» в багатьох навчальних дисциплінах протягом чотирьох років студенти всебічно вивчають природу. У кінці навчання у них має сформуватися наукова картина цілісної живої природи.

Державний екзамен з біології передбачає перевірку у бакалаврів у першу чергу їх загальнотеоретичної біологічної підготовки. Екзамен повинен демонструвати глибоке розуміння молодим учителем теоретичних основ біології, вміння зв’язувати загальні і конкретні питання, вільно оперувати прикладами із різних галузей біології, виділяти різні аспекти проблем.

Державний екзамен має бути і формою перевірки готовності випускника, молодого вчителя, до викладання біології в школі, яка ставить ті ж вимоги. Головною метою сучасної біологічної освіти школярів України визначено формування в учнів цілісної картини живої природи та стратегію поведінки сучасної людини в біосфері.

Державний екзамен ставить високі вимоги до студента-випускника: загально біологічні поняття пов’язувати з фактичним матеріалом спеціальних дисциплін, вільно ілюструвати прикладами з використанням краєзнавчого матеріалу; володіти науковою термінологією; знати характерні особливості основних таксонів царств органічної природи; Знати видатних вчених біологів, зокрема українських, і їх внесок в світову науку.

При складанні екзаменаційних білетів з біології слід враховувати специфіку навчальних планів, які забезпечують підготовку вчителя з двох спеціальностей. Окремі програми і питання можуть бути включені в білети чи ні в залежності від другої спеціальності.

Методика викладання біології розглядає зміст навчального предмету, методи і форми навчання і виховання – розділи, методики, які знаходяться в єдності і обумовлюють один одного. Вчителю біології необхідно знати не лише часткову методику кожного навчального предмету, але й загальні положення і закономірності викладання біології, уявляючи весь хід виховуючого навчання по всьому циклу біологічної освіти і здійснювати його правильно і планомірно.

Біологічна освіта має сприяти становленню загальної культури школяра, виховання особистості, яка усвідомлює свою відповідальність перед суспільством за збереження життя на Землі, формування екологічної культури, зміцнення духовного і фізичного здоров’я кожної людини. Поставлені завдання реалізуються через вивчення шкільного предмету «Біологія», який передбачає формування цілісного уявлення про сучасну природничонаукову картину світу, роль і місце людини в природі та формує ключові компетенції, яких потребує сучасне життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]