Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika (1) - копия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Зміст

Вступ...............................................................................................................2

Розділ 1. Характеристика ЗАТ “Фармстандарт-Біолік”..........................3

Розділ 2. Загальний аналіз діяльності ЗАТ “Фармстандарт-Біолік”.......9

2.1Аналіз виробництва та реалізації продукції ЗАТ «Фармстандарт-Біолік»......................................................................................................................9

2.2 Аналіз організаційно-технічного рівня підприємства ЗАТ «Фармстандарт-Біолік».........................................................................................11

2.3 Аналіз виробничих ресурсів ЗАТ «Фармстандарт-Біолік»............14

2.4 Аналіз собівартості продукції на ЗАТ „Фармстандарт-Біолік”.....35

2.5 Аналіз фінансового механізму ЗАТ «Фармстандарт-Біолік».........40

2.6 Аналіз фінансового стану ЗАТ «Фармстандарт-Біолік»...............43

2.7 Аналіз і управління прибутком і рентабельністю на ЗАТ «Фармстандарт-Біолік».......................................................................................60

2.8 Аналіз управління оборотними активами ЗАТ «Фармстандарт-Біолік».....................................................................................................................68

2.9 Аналіз амортизаційної, податкової політики ЗАТ «Фармстандарт-Біолік».....................................................................................................................73

Висновок ...................................................................................................82

Список використаної літератури..........................................................84

Додатки ....................................................................................................86

Вступ

Економіку доцільно вважати головною і багато спрямованою діяльністю людей, що забезпечує суспільство життєво необхідними матеріальними благами та послугами.

У процесі проходження виробничої переддипломної практики ми повинні закріпити вже придбані та оволодіти новими практичними навичками із управління та економіки підприємства, які базуються на проведенні дослідження та аналізі діяльності суб’єктів господарювання, у нашому випадку таким суб’єктом «виступатиме» підприємство ЗАТ «Фармстандарт-Біолік».

Предметом проходження практики є методи і способи раціонального поєднання і ефективного використання всіх елементів виробничого процесу на рівні підприємства.

Мета – написання обґрунтованого, повного, доцільного, загального звіту із проходження практики по діяльності підприємства ЗАТ «Фармстандарт-Біолік».

Для досягнення поставленої мети потрібно: ознайомитися із характеристикою підприємства; провести аналізи виробництва та реалізації продукції, організаційно-технічного рівня, використання виробничих ресурсів, собівартості продукції, фінансового механізму фінансового стану та інших складових функціонування підприємства. При проведенні даних аналізів будуть використані наступні статистичні звітності ЗАТ «Фармстандарт-Біолік»: Форма звітності №1, №2, № 6-ПВ, № 1-ПВ, 3-ПВ та 11-ОЗ.

Розділ 1. Характеристика ЗАТ “Фармстандарт-Біолік”

Кінець XIX століття. Активно розвиваються капіталістичні стосунки в місті Харкові. Місто зростає, зростає і його населення. Були певні складнощі із забезпеченням міста питною водою. Крім того, в Харкові була відсутня єдина система каналізації. Все це приводило до появи епідемій черевного тифу, холери, чуми і дифтерії. Місто гостро потребувало засобів боротьби з цими захворюваннями.

Сироваткова терапія почала застосовуватися з кінця 19 століття після успішного вживання Берінгом і Ру в 1894 році протидифтерійної сироватки. За рішенням Харківського Медичного суспільства, найчисленнішого в Росії, самоврядності, що знаходиться на позиціях, користується великим впливом на губернське начальство, було вирішено для розширення виробництва сироваток, зокрема протидифтерійної сироватки, організувати виробництво препаратів за містом. Останнє було пов'язане з тим, що випуск протидифтерійної сироватки на площах бактеріологічного інституту в центрі міста вже не задовольняв потреб практичної охорони здоров'я.

У 1898 році Харківське медичне суспільство придбало за 20 тис. рублів дачу "Відрадне" в 6 км. від міста в лісопарковій зоні, пов'язаній з містом шосейною дорогою. Восени 1899 років закінчено будівництво стайні на 48 коней і почато виробництво протидифтерійної сироватки на площах "Відрадного". "Відділення стаєнь мають 12 станків, 4 великих вікна і 4 вентиляційних труби. Висота стаєнь 5 арш, довжина відділень 33 арш і ширина 8 арш". "У 1899 році було випущено 59943 фл. протидифтерійної сироватки і 199 фл. проти стрептококової сироватки". (Історичний нарис розвитку Бактеріологічного інституту, Харків, 1913 рік.). З 1898 по 1914 роки на чолі виробництва стояли В.І. Недрігайлов, Г.Я. Острянін, С.В. Шуліка. Ними за 1898-1911 р.р. було опубліковано і докладено більше 150 робіт.

Дослідницька робота В.І. Недрігайлова, С.В. Шуліки і Г.Я. Остряніна була присвячена питанням як теоретичній мікробіології і імунології, так і практичному використанню отриманих результатів у виробництві і надовго визначила розвиток вакцинно-сироваткового виробництва на Харківському підприємстві бактерійних препаратів. Ними і їх колегами були закладені основи здобуття сироваток, вакцин, компонентів серологічних реакцій при холері, сифілісі, гонорея, туберкульозі і ін. інфекційних захворюваннях: скарлатині, дифтерії, стовбняка і ін.

З метою боротьби з епідеміями інфекційних захворювань в Росії (дифтерія, холера, тиф, скарлатина і ін.) підприємство з 1905-1914 р.р. значно збільшило випуск вакцин і сироваток. За вказаний період було випущено лише протидифтерійної сироватки 27365 літрів, випуск якої був збільшений в 1910 році в 4 рази. Фахівцями за цей період проводяться інтенсивні дослідження по розробці препаратів проти інфекцій, дитячих інфекцій, венеричних захворювань. У 1914-1921 р.р. підприємство продовжує випуск вакцин, сироваток, туберкуліну і діагностичних препаратів. Проте загальне положення в країні: 1- ша Світова Війна, революційні події і громадянська війна значно понизили темпи розвитку як наукових, так і обсяг виробництва.

У червні 1920 року вирішенням Харківського Губісполкома націоналізуються всі установи Харківського медичного суспільства - підприємство бактерійних препаратів перейшло до рук держави. Переломним моментом у розвитку виробництва бактерійних препаратів з'явився декрет, підписаний В.І. Леніним 25 січня 1921 року "Про забезпечення всіма необхідними засобами і матеріалами бактеріологічних інститутів, лабораторій і телятників республіки", в якому була запропонована низка заходів, гарантованих урядом для забезпечення країни "лікувальними, запобіжними і діагностичними сироватками і вакцинами для боротьби із заразливими захворюваннями в Республіці і Червоної Армії".

З 1921 року по 1940 рік було випущено вже понад 40 найменувань різних препаратів в кількості, що перевищує випуск колишніх 20 років зверху, ніж у 30 разів.

У жовтні 1941 року підприємство було вимушене покинути Харків і евакуюватися до Сталінграду, а потім до м. Чкалов. Протягом всього періоду евакуації підприємство не припиняло роботу по випуску необхідних фронту і тилу бактерійних препаратів: значно збільшені обсяги випуску протиправцевих, протигангренозних сироваток, протидизентерійних препаратів. З 1941 по 1945 роки випуск вакцин і сироваток склав понад 400% довоєнного випуску тих же найменувань препаратів.

Після реевакуації до Харкова широко розвернулися відновлювальні роботи із створення виробничої бази підприємства і в 1946 році підприємством відновлена практично вся номенклатура продукції, що випускалася.

У 1946-1970 р.р. в центрі уваги підприємства випуск бактерійних препаратів різної спрямованості, розробка і вдосконалення технологій виробництва, проведення науково-дослідної роботи. За цей період освоєні методи здобуття концентрованих сироваток: протидифтерійною, протиправцевою, протигангренозною, протиботуліністичною; впроваджені у виробництво препарати крові: проти корі гамма-глобулін, антирабічний імуноглобулін, протикоклюшевий і протидифтерійний імуноглобулін, анатоксини і вакцини проти дифтерії, стовбняка, коклюшу, гангренозних анатоксинів, фагових препаратів.

У 1978 році Наказом Міністерства охорони здоров'я СРСР підприємство виділене в самостійну структурну одиницю. У 1992 році перейменовано в підприємство "БІОЛІК".

З 1978 по 1998 рік підприємство практично у декілька разів збільшило номенклатуру продукції, що випускалася. Кожного року вводилися нові потужності по випуску імунобіологічних і лікарських препаратів. На підприємстві створений науковий підрозділ, що займається розробкою і вдосконаленням препаратів різної спрямованості.

Підприємство "БІОЛІК" прийшло до свого столітнього ювілею широко відомими в Україні і за кордоном розробками і виробництвом імунобіологічних і лікарських препаратів. За ці роки на підприємстві створений новий напрям - розробка і впровадження у виробництво препаратів на основі фізіологічно активних ліпідів: фосфоліпідів і гліколіпідів. Постійні і багатолітні зв'язки з хіміками, фармацевтами, клініцистами дозволили підприємству єдиному в колишньому СРСР виробляти як діагностичні, так і лікарські препарати на основі ліпідів: кардіоліпінові антигени для діагностики сифілісу, фосфоліпідні емульгатори для кровозамінників і біологічно активних емульсій, ліпосомальний препарат "Ліпін", більше 10 найменувань ліпідних субстанцій і ін. В даний час на підприємстві проводяться роботи із створення ліпосомальних форм цитостатиків і ін.

За останні 10 років освоєні нові лікарські препарати: ін'єкційні і інфузійні форми: розчинів для ін'єкцій дитиліну, кетаміну, диклофенаку, суспензії гідрокортизону, цитохрому-С, лідази, ренальгана і ін. Відповідно до національної програми України по імунопрофілактиці населення 1993-2000 р.р. підприємство за рахунок власних засобів удосконалило технології і організувало випуск АКДС-вакцини, АДС, АДС-м-коду, АДМ-анатоксинів. Останнім глобальним напрямом діяльності підприємства – є виробництво препаратів для лікування онкологічних захворювань, серед яких можна відзначити: доксолек, епілек, ідалек і багато інших.

Більш ніж 112-річна історія говорить про безперервний розвиток і вдосконалення виробництва, високий рівень якості, потужний науковий потенціал, постійне оновлення виробничої бази і динамічний розвиток, збалансований асортимент препаратів різної клінічної спрямованості, згуртований колектив дослідних і молодих співробітників, маркетингову активність, чесне взаємовигідне партнерство.

Підприємство ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» являється закритим акціонерним товариством, добре відомим в Україні та в країнах СНГ, як виробник багатьох імунобіологічних та лікарських препаратів. Його продукція поставляється до всіх регіонів України, Росії та країн СНГ. ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» випускає широкий спектр лікарських препаратів. Постійно проводяться роботи з модернізації виробництва та удосконаленню технологічних схем. Кожного року вводяться в дію виробничі цеха та земельні ділянки, що відповідають міжнародним вимогам.

Також потрібно зазначити, що Українська фармацевтична індустрія розвивається дуже динамічно, і це примушує постійно бути «у формі» та йти «в ногу» з часом. Основними конкурентами ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» являються такі підприємства, як харківський фармацевтичний завод “Здоров’я, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", ЗАТ “Лекхім-Харків” та ін. Але все одно ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» займає одне з провідних місць в фармацевтичній галузі завдяки тому, що являється єдиним виробником у світі таких препаратів, як Ектеріцид, розчин енкада для ін'єкцій, ОЕМЧ – вакцина, Ліолів, Ліподокс, Ліпін, Ербісол для ін'єкцій та ін. А також є одним з небагатьох в СНД виробником препаратів для профілактики сказу, діагностики сифілісу, туберкульозу, гонореї. З 9 вакцин, що входять в календар щеплень, ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» виробляє 4 вищезгаданих вакцини і не має наміру зупинятися на досягнутому.

Розділ 2. Загальний аналіз діяльності ЗАТ «Фармстандарт-Біолік»

2.1 Аналіз виробництва та реалізації продукції зат «Фармстандарт-Біолік»

ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» випускає понад 57 найменувань лікарських препаратів, з них:

- протипухлинні препарати, в т.ч. у ліпосомальній формі (Ліподокс, Доксолек, Ідалек, Митолек, Епілек);

- імуноглобулін антирабічний для лікування та профілактики сказу;

- стафіло- і гоновакцина для діагностики та лікування гонореї та стафілококових інфекцій;

- антитоксична сироватка для лікування та профілактики стовбнякової інфекції.

- противірусні препарати – Інтерферон, Лаферон;

-препарати для лікування дисбактеріозу різної етіології (біфідумбактерін, лактобактерін, біфікол);

- препарати для інфузійного введення (реополіглюкін, трисоль, амінокапронова кислота та ін.);

- гормональні препарати (оксітоцин, суспензія гідрокортізона ацетата);

- ферментні препарати (лідаза, цитохром-С, хімопсин);

- засоби для наркозу (дитилін, аркурон, кетамін);

- розчини для ін'єкцій (натрію хлорид, кальцію хлорид, натрію тіосульфат, диклофенак натрію, ренальган, трамадолу гідрохлорид та ін.);

- препарати крові (імуноглобулін людини нормальний, імуноглобулін людини нормальний для внутрішньовенного введення, гістоглобулін сухий).

Також на ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» випускаються препарати для діагностики інфекційних захворювань – туберкульозу, сифілісу, гонореї та ін.

Вся продукція ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» зареєстрована в ряді країн СНГ. Варто відмітити, що за масштабом препаратів підприємство являється єдиним виробником в Україні.

Спеціалісти підприємства приймають активну участь у наукових конференціях та з'їздах. Наукові дослідження направлені на створення нових оригінальних лікарських форм та удосконалення існуючих технологій. Підприємство активно працює з ведучими науково – дослідними центрами України: інститут фармакології та токсикології АМН України, інститут ГНЦЛС готових лікарських форм, інститут епідеміології АМН України, інститут мікробіології та імунобіології ім. І.І. Мечникова АМН України та рядом інших. Почато освоєння нових форм цитостатиків, препаратів для офтальмології та нефрології.

Сьогодні колектив на ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» бачить своє майбутнє у створенні та випуску нових оригінальних імунобіологічних, липосомальних препаратів та препаратів для онкології. Гарантією успіху являється творча обстановка, яка створена сьогодні на підприємстві. А також важливу роль у досягненні успіху, тобто одержання прибутку для підприємства відіграє висока конкурентоздатність товару.

2.2 Аналіз організаційно-технічного рівня підприємства зат «Фармстандарт-Біолік»

На ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» у 2006 році було зайнято 725 чоловік, у 2007 році – 704 чоловіка, у 2008 році – 675 чоловік, до яких входять, як промисловий, так і управлінський персонал. Розглянемо детальніше маркетингову службу підприємства в якій працює приблизно 20 чоловік.

На ЗАТ “Біолік” використовуються такі види організаційних структур маркетингової служби: функціональна, матрична, товарна. Наведемо коротку характеристику даних організаційних структур служб маркетингу.

Функціональна структура засновується на підпорядкуванні спеціалістів з різних сфер маркетингу віце-президенту, який координує їхню діяльність. Кількість таких функцій можна збільшувати або зменшувати в залежності від масштабів та цілей діяльності фірми. На ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» дані функції об'єднані в дві групи – ресурсні та програмно-цільові. Менеджер по ресурсам управляє обслуговуванням споживачів, рекламою, просуванням товарів на ринку та маркетинговими дослідженнями, а менеджер по програмам – відповідно плануванням виробництва конкретних товарів, розширенням їх асортименту.

До переваг цієї структури належать:

- концентрація уваги щодо рішення основних завдань маркетингу;

- можливість поглибленої спеціалізації;

- високий професійний рівень працівників;

- простота управління;

До недоліків цієї структури належать:

- одноманітність роботи працівників;

- незначна гнучкість;

- можливість нездорової конкуренції між підрозділами;

- важке порівняння результативності роботи окремих підрозділів.

До переваг товарної організації відділу маркетингу відноситься координація дій, концентрація уваги на маркетинговому комплексі кожного продукту, можливість оперативного рішення маркетингових проблем, порівняння роботи окремих підрозділів. До недоліків – великі затрати, паралелізм розробок маркетингових питань, конкуренція між окремими підрозділами.

До переваг матрична моделі організації зараховують можливість забезпечення комплексного виконання робіт, економії затрат, уникнення паралелізму розробок, до недоліків – складнощі в організації структури, визначенні функцій.

До складу структури відділу маркетингу на ЗАТ «Фармстандарт-Біолік» входять наступні працівники:

1. начальник відділу;

2. маркетолог;

3. менеджер з реклами;

4. менеджер з продажу;

5. менеджер з ресурсів;

6. економіст;

7. обліковець;

8. експедитор;

9. комірник;

10. вантажник.

Відділ маркетингу взаємодіє з багатьма підрозділами підприємства (планово-економічний відділ, юридичним консультантом, бухгалтерією, головним інженером, лабораторією якості, виробничими підрозділами, транспортними підприємствами або підрозділами), для підтримки мобільності, передачі інформації, швидкої реакції на фактори, що впливають з навколишнього середовища. Для легшого розуміння взаємодії маркетингової служби з іншими функціональними підрозділами розглянемо основні зобов'язання працівників відділу маркетингу на прикладі ЗАТ «Фармстандарт-Біолік», які наведені в таблиці 2.2.1. (Основні зобов'язання робітників відділу маркетингу на ЗАТ «Фармстандарт-Біолік»).

Таблиця 2.2.1.

Основні зобов'язання робітників відділу маркетингу на ЗАТ «Фармстандарт-Біолік»

Посада

Зобов'язання

Начальник відділу

Ринкові дослідження: планування виробництва з асортименту та обсягу продукції, реалізація продукції, управління стимулюванням збуту, матеріально-технічним постачанням, ціновою політикою, методами продаж, формування сприятливої суспільної думки щодо продукції підприємства серед споживачів та партнерів по бізнесу.

Маркетолог

Маркетингові дослідження: аналіз ринку, прогноз продаж, цін, діяльності конкурентів, розробка пропозицій по удосконаленню методів конкурентної боротьби.

Менеджер з реклами

Створення переконливих, насичених емоціями рекламних текстів та об'яв, організація реклами в ЗМІ, дослідження рекламних проблем та виробіток рекомендацій з ефективного стимулюванню продаж, дизайну, упаковки фарм. продукції.

Менеджер по продажам

Стабільна реалізація продукції, вибір ринкових партнерів, підготовка проектів договорів з визначенням ціни та умов продаж фарм. продукції, організація транспортування фарм. продукції, навантажувально-розвантажувальних робіт, експедиції, торгівлі в кредит, торгових знижок, пільгових операцій, аналіз та прогноз розвитку фармацевтичного ринку, дослідження діяльності конкурентів, їх цін, а також надання звітності про продану фарм. продукцію.

Менеджер по ресурсам

Дослідження ринків необхідних ресурсів, вибір постачальників, підготовка проектів, договорів та контрактів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]