Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
васьковская экзамен.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Соматична теорія біосинтезу (Девід Боаделла)

Д.Боаделла – засновник біосинтезу.

Термін „біосинтез” означає „інтеграція життя”. Мова йде про інтеграцію трьох важливих життєвих потоків, пов’язаних з трьома зародковими листками: ендодермою, мезодермою та ектодермою.

З ендодерми розвиваються органи травлення та дихання. Енергетичний потік, пов’язаний з ендодермою – це потік емоцій та почуттів (афективна сфера).

З мезодерми розвиваються кіски, м’язи та кровоносна система. З цим зародковим листком пов’язаний руховий енергетичний потік, що відповідає за позу, рухи, дії.

З ектодерми розвиваються шкіра, мозок, нерви та органи чуття. З нею пов’язаний потік сприйняття думок та образів.

Першопочатково ці три зародкові листки та відповідні їм три потоки енергії інтегровані. Однак в результаті внутрішньоутробного чи родового стресу, травми у віці немовляти чи більш пізнього періоду ця інтеграція втрачається.

Той потік, що протікає з найбільшою швидкістю, створює базову структуру характеру.

Робота терапевта заключається в тому, щоб підігнати ті потоки, що відстають, до швидкості найшвидшого. В кінці кожного сеансу задається питання: „Що Ви отримали від цього сеансу: на рівні почуттів, думок, тіла (відчуттів)?” Так терапевт сприяє інтеграції трьох потоків.

Принципи роботи:

  1. Визначити потік, що відстає найбільше.

  2. Постійно пам’ятати про всі три потоки.

  3. Працювати з гідністю клієнта (повага до його особистості; будь-які патерни людини на „ламаються”, а досліджуються з великою повагою).

  4. Відреагування (емоційне звільнення від хворобливих почуттів) може принести полегшення, але не дає усвідомлення. Воно є антитерапевтичним: 1) своєрідний наркотик; 2) може відбутися ретравматизація. Тому терапевт спрямовує клієнта до ядерного рівня почуттів (довіра, благополуччя, радість, любов).

З кожним з зародкових листків пов’язаний певний панцир.

М’язовий панцир (мезодермальний): гіпо- чи гіпертонус м’язів, ревматичні болі, підвищений чи понижений артеріальний тиск, серцеві стреси.

Вісцеральний панцир (ендодермальний): порушення дихання (гіпо- чи гіпервентиляція), перистальтики (подразливість кишечника); в крайніх випадках – астма, коліт.

Церебральний панцир (ектодермальний): порушення біоелектричної активності мозку, порушення зору; крайні випадки – нав’язливе мислення, шизофренічні розлади мислення.

В біосинтезі описані три групи якостей, властивих здоровій людині:

Соматичні аспекти здоров’я:

1) дихання регулярне, ритмічне, супроводжується вільними рухами грудної клітки;

2) Перистальтика не спастична, але й не в’яла, супроводжується відчуттям „внутрішнього благополуччя”;

3) м’язи голови легко переходять від напруження до розслаблення;

4) кров’яний тиск нормальний, пульсація в кінцівках хороша;

5) шкіра тепла, з гарним кровопостачанням;

6) обличчя рухливе, міміка жива, голос та погляд виразні, очі „контактні”;

7) оргазм представлений ритмічною мимовільною пульсацією, супроводжується глибоким задоволенням та любов’ю до партнера. Людина може відчувати до однієї особи і сексуальні, і сердечні почуття.

Психічні аспекти здоров’я

1) здатність пов’язувати зовнішню експресію з внутрішніми потребами;

2) здатність до контакту з людьми без ідеалізації та проекцій (чи ін. захисних механізмів).

3) здатність за власним вибором утримувати чи виражати почуття, коли цього вимагає чи дозволяє ситуація;

4) свобода від тривоги, коли немає небезпеки;

5) здатність діяти, коли небезпека є.

Духовні аспекти здоров’я

1) контакт з глибинними цінностями;

2) сила духу приймати рішення в періоди життєвих криз без впадання у відчай та безвихідність;

3) свобода від невротичного почуття провини та готовність до відповідальності;

4) повага до власних почуттів та до почуттів інших людей.

Внутрішню канву біосинтезу складає робота по досягнення соматичного, психічного та духовного здоров’я; зовнішню – робота по відновленню інтеграції думок, дій та почуттів, втраченої на ранніх етапах розвитку.

Трьома основними процесами реінтеграції є заземлення (grounding), центрування (centring) та бачення (facing).

Заземлення

Робота з мезодермальним панцирем.

Бути заземленим – бути в контакті з реальністю, зі своїми власними імпульсами. Заземлення пов’язане з ритмом руху та станом м’язового тонусу. Гарно заземленою є та людина, чий м’язовий тонус відповідає її рухам та поведінці. У гарно заземленого моряка поза пристосована до поверхні, що покачується. У людини, яка спить, м’язи розслаблені, тобто вона гарно заземлена для умов сну. Плавці починають тонути, якщо вони погано заземлені і їхні м’язи занадто напружені. Суб’єктивно заземлення переживається як відчуття надійної опори.

Заземлення включає в себе активацію потоку енергії вниз по спині і звідти в п’ять кінцівок – руки, ноги та голову (перерозподіл енергії по тілу).

Центрування

Робота з ендодермою.

Це прагнення до гармонійного дихання та до емоційної рівноваги. Дихання та емоції взаємнопов’язані. І зміна емоцій (тривога, гнів, печаль, надія, радість, страх, сором, задоволення, збудження) призводить до зміни паттерну дихання.

Вправа: