Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
васьковская экзамен.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Біоенергетичний психоаналіз Олександра Лоуена

Олександр Лоуен був спочатку пацієнтом, а потім учнем В.Райха. В своїх публікаціях він популяризував концепцію Райха та вдосконалив її відповідно до нової науково-методичної парадигми.

Природність, пластичність та грація рухів тіла в цілому – критерії психічног здоров’я. Порушення грації розвивається в основному в ранньому дитячому віці разом з пригніченням плачу, гніву та інших форм поведінки, заборонених дорослими. Втрачену грацію можна отримати знову, повернувши тілу його духовність.

Енергетичний аспект як свого роду реальність є основним в біоенергетиці. В тілі людини постійно циркулюють потоки енергії. М’язові напруження, що виникають в наслідок емоційних проблем (відсутність контакту зі своїми емоціями, заперечення чи пригнічення „небажаних” емоцій, нездатність до самостійності і т.д.), блокують ці потоки та порушують нормальну роботу організму. Утворюється певна структура характеру.

Характером в біоенергетиці називається фіксований патерн поведінки, через який людина бере під контроль своє прагнення до отримання задоволення.

Втрачається внутрішня цілісність людини. Різноспрямовані потоки енергії не мають можливості для зовнішнього виходу. Ця замкнута енергія у вигляді м’язового блоку знижує життєвий тонус людини та інколи призводить до виникнення соматичних захворювань[28].

Показниками енергетичного функціонування людини є загальна зарядженість тіла людини енергією, енергетична збалансованість центру та периферії, особливості процесу зарядки-розрядки та інші прояви енергії в тілі.

О.Лоуен виділяє п’ять основних типів (чи структур) характеру. Основою для такої класифікації послугувало уявлення про п’ять базових прав особистості, кожне з яких актуалізується на певному етапі раннього розвитку людини. У випадку порушення кожного з цих прав формується певна структура характеру:

1. Право жити, існувати (шизоїдна стуктура характеру).

2. Право бути забезпеченим в своїх потребах (оральна).

3. Право бути автономним та незалежним (психопатична).

4. Право бути незалежним через протидію (мазохістична).

5. Право бажати та рухатися у напрямку задоволення (ригідна).

В чистому вигляді структури зустрічаються рідко. Часто в реальній психотерапії зустрічаються змішані типи.

Біоенергетика, за Лоуеном, – це шлях пізнання своєї особистості через мову тіла та його енергетичні процеси.

Принципи роботи О.Лоуена:

1. Діагностика та вибір найсильнішого блоку (як правило, співпадає зі скаргами клієнта). Робота має починатися з нього (2 сусідніх проходять самі по собі); у Райха – зверху вниз.

2. Збір детельного медичного анамнезу (фізичні травми, оперативні втручання, фізичні та соматичні захворювання)

- не можна працювати з клієнтом, якщо ще не пройшло 6 місяців після хірургічного втручання (окрім видалення зуба);

- робота не починається при будь-якому захворюванні в стадії загострення.

Також варто звертати увагу на наявність:

  • вагітності;

  • травм хребта (до 1 – 2 років);

  • епілепсії.

3. Робота заключається в ще більшому напруженні блоку (у Райха – розслаблення), щоб потік енергії його взірвав. Це має відбутися під час одного сеансу (бажано – першого). Для тіла це звучить так: „захочеш жити, прибереш блоки”.

4. Клієнту дозволено відреагування: кричати, лаятися, злитися, блювати, робити що-завгодно. Але при цьому людина має усвідомлювати смисл такого відреагування.

5. При роботі природньо виникає протидія. Лоуен говорив клієнту, що є протидія в силу існуючих патернів, і її треба подолати: якщо хочеш – зробиш. Тим самим він представляв клієнту вибір: будете це робити чи ні? (це також психотерапія: для невротика відмова – це вже результат терапії).

Ідеальне заземлення: стійко стояти людина може тільки на помірно розставлених ногах, для цього також необхідно розслабити ноги в колінах, зняти напругу в плечах і руках і трохи покачуватися; але основою є опора і стійкість, що забезпечуються правильною постановкою ніг. Коли людина надійно стоїть, вона впевнена в собі. А коли впевнена в собі, то може спокійно і адекватно звертати увагу на навколишній світ, зокрема на людей, які її оточують. Якщо людина стоїть незручно, вона зайнята собою, спробами забезпечити власний комфорт. Це може викликати різні почуття та емоції, що переносяться на навколишніх (найчастіше проявляється у формі агресії, у конфліктах з соціальним оточенням) або ж тримається у собі (внутрішні конфлікти чи аутоагресія).

Сильно розведені ноги створюють ілюзорну опору – так незручно і важко стояти і бути впевненим в собі! З такої позиції також важко відразу зрушити з місця.

Розщеплення

1. Вертикальне: ліва сторона (фемінна, інтуїтивна) – права (маскулінна, логічна, раціональна).

2. Горизонтальне: темне начало, низьке, тваринне – світле начало, високе, духовне.

3. Сагітальне: передня частина тіла (почуття) – задня (дії).

4. Шизофренічне: голова – тіло.

5. Повне: всі п’ять кінцівок – тулуб.