Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роз 4-6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Класифікація операцій для цілей оподаткування пдв

Операції, що оподатковуються за ставкою 20 %

(ст.185 ПКУ)

Операції, що оподатковуються за ставкою 0 %

(ст.195 ПКУ)

Операції, що не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ)

Операції, що звільнені від оподаткування (ст. 197 ПКУ)

Рис. 5.2. Класифікація операцій для цілей оподаткування ПДВ

ПДВ додається до ціни товарів (послуг).

Податкове зобов'язання - загальна сума ПДВ, одержана (нарахована) платником податку в звітному (податковому) періоді.

Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів (послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (послуг), що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів (послуг) за готівку - дата їх оприбуткування у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

  • або дата відвантаження товарів, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку;

  • Інші випадки визнання податкових зобов’язань з ПДВ детальніше перелічено у ст. 187 ПКУ.

Здійснюючи оподатковувані податком на додану вартість операції з продажу товарів (робіт, послуг) і сплачуючи податок на додану вартість до бюджету, бюджетні установи за наявності податкових зобов’язань згідно із ПКУ можуть формувати й податковий кредит. Податковий кредит — це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов’язання звітного періоду.

Основним первинним документом для обліку як податкового кредиту, так і податкових зобов’язань з ПДВ, є податкова накладна. Порядок її складання регулюється ст.201 ПКУ та Наказом ДПАУ від 21.12.2010р. № 969 «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення».

Податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов'язань продавця у двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцю, копія залишається у продавця товарів (послуг).

Податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку в податковому органі і якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість.

Бюджетна установа, яка є платником податку, зобов'язана надати покупцеві (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках:

а) порядковий номер податкової накладної,

б) дата виписування податкової накладної,

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах установи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів (послуг),

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця),

ґ) місцезнаходження установи - продавця, зареєстрованої як платник податку,

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг,

е) опис (номенклатура) товарів (послуг) та їх кількість, обсяг,

є) ціна постачання без урахування податку,

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні,

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку,

и) вид цивільно-правового договору.

Податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товарів (послуг), а також на суму коштів, що надійшли на реєстраційні або поточні рахунки як попередня оплата (аванс).

У разі якщо частка товарів (послуг), послуг не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів (послуг) зазначається в додатку до податкової накладної

Податкова накладна, яка відповідно до пункту 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ підлягає реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄДРПН), надається покупцю тільки після такої реєстрації. У Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають реєстрації ПН із сумою ПДВ:

- понад 1 мільйон гривень - з 1 січня 2011 року,

- понад 500 тисяч гривень - з 1 квітня 2011 року,

- понад 100 тисяч гривень - з 1 липня 2011 року,

- понад 10 тисяч гривень - з 1 січня 2012 року.

Якщо даних до ЄДРПН не внесено, покупець не має права на податковий кредит за такою податковою накладною.

Для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні, тобто при одночасному постачанні одному покупцю як оподатковуваних товарів або послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, продавець складає окремі податкові накладні. Зазначене не поширюється на операцію з постачання товарів (послуг), до якої одночасно застосовується як 0 ставка, так і ставка 20%.

Установи, які підпадають під визначення платників податку, зобов’язані вести податкові розрахунки, які передбачають окреме ведення реєстру отриманих і виданих податкових накладних (порядок ведення регламентується наказом ДПАУ від 24.12.2010р. №1002) щодо операцій, які підлягають оподаткуванню і звільнених від оподаткування. Зведені результати такого обліку відображають у податкових деклараціях, форма і порядок заповнення яких визначаються відповідно до чинного законодавства.

Порядок відображення операцій з обліку розрахунків за ПДВ у разі звільнення від оподаткування та за наявності права на податковий кредит ілюструє табл. 5.3

Таблиця 5.3