Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роз 4-6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Строки сплати єсв

Як і що виплачують

Коли перераховувати

Підстава

Виплата авансу за зарплатою, зарплати за другу половину місяця, доходу, грошового забезпечення (у т. ч. готівкою й у натуральній формі)

нарахування: одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів*

ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ № 2464-VI від 08.07.2010р.

утримання: не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним

Доход нараховано, але не виплачено

не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним (і нарахування, й утримання)

Сплачувати ЄСВ слід на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Держказначейства України для його зарахування. Причому внесок за кожною зі ставок слід сплачувати на різні рахунки, залежно від видів платежів та розмірів ЄСВ, за якими він нараховується.

Бюджетні установа зобов’язана звітуватися до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, установленими цим Фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та Державним комітетом статистики України. Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010р. № 22-2.

Суми, відраховані із заробітку за заявою працівника, у більшості випадків підлягають перерахуванню відповідним органам, на користь яких проводилось відрахування (страховій організації – внески, банку – позику і т. ін.).

Кодексом Законів про працю України встановлено обмеження на відрахування із заробітної плати працюючих. Так, згідно зі статтею 128 цього Кодексу під час кожної виплати заробітної плати загальний розмір утримань (відрахувань) не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, - 50 % заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

Заробітна плата видається з каси в триденний термін. Невидана сума повертається на реєстраційний рахунок наступного дня по завершенні терміну виплати заробітної плати. Депонована заробітна плата видається за видатковими касовими ордерами чи депонентськими картками.

З метою зменшення витрат, пов’язаних з отриманням готівки в банківських установах, а також здешевлення банківських кредитів постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2005р. № 318 «Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» передбачено, що виплата заробітної плати працівникам у разі їхньої письмової на те згоди, може здійснюватися через уповноважені банки, в тому числі через банкомати, використовуючи дебетові пластикові картки.

Згідно із укладеним договором кожному працівникові установи в банку-емітенті відкривають картковий рахунок і видають банківську картку, за допомогою якої можна отримувати заробітну плату та інші виплати в будь-який час за місцем розташування банкомата, а також розплачуватися за товари й послуги в торговельно-сервісній мережі. Суму заробітної плати, що належить до виплати працівникам, перераховують платіжним дорученням на транзитний рахунок банку — з одночасним поданням реєстру зарахування на спеціальні карткові рахунки співробітників установи.