Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_LEKTsIJ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

6. Строки подання звітності та порядок її заповнення

Підпунктом "ґ" пункту 5 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 4 листопада 2011 року N 4014-VI визначено, що за результатами провадження господарської діяльності за останній звітний (податковий) квартал до дня набрання чинності цим Законом платники єдиного податку - юридичні особи подають розрахунок про сплату єдиного податку та сплачують єдиний податок відповідно до Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" із змінами та доповненнями.

Відповідно до п. 294.4 ст. 294 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N2755-VI зі змінами та доповненнями для зареєстрованих в установленому законом порядку суб'єктів господарювання (новостворених), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої, зокрема, для четвертої групи (юридичних осіб), перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

Відповідно до п. 296.3 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) подають до органу державної податкової служби податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. Згідно із пп.49.18.2 п.49.18 ст.18 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя). Податкова декларація подається до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси (п.296.4 ст.296 ПКУ). Податкова декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм пунктів 296.5 і 296.6 ст.296 ПКУ. Уточнююча податкова декларація подається у порядку, встановленому ПКУ (п.296.7 ст.296 ПКУ).

7.Порядок видачі, отримання та анулювання свідоцтва платника єдиного податку

Відповідно до п. 299.15 ст. 299 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) свідоцтво платника податку, яке видається юридичній особі анулюється органом державної податкової служби у випадках та у строки:

1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано заяву щодо такої відмови;

2) припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону - в день отримання органом державної податкової служби від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

3) несплати протягом двох послідовних кварталів у порядку, встановленому ПКУ, податкового боргу, що виник у платника єдиного податку, - в останній день календарного місяця, в якому закінчився граничний строк погашення податкового боргу;

4) здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

5) перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено таке перевищення;

6) перевищення протягом податкового (звітного) кварталу (календарного року) обсягу доходу, який дає право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному податковому (звітному) кварталі (календарному році), - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому відбулося таке перевищення;

7) застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у пункті 291.7 статті 291 ПКУ, - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено такий спосіб розрахунків. Анульоване свідоцтво платника єдиного податку підлягає поверненню до органу державної податкової служби, який його видав, протягом 10 днів з дня анулювання.

Відповідно до п. 299.11 ст. 299 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями у свідоцтві платника єдиного податку – юридичної особи зазначаються такі відомості:

–найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи);

–дані документа, що підтверджує державну реєстрацію юридичної особи відповідно до закону;

  • податкова адреса суб'єкта господарювання;

  • місце провадження господарської діяльності; дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування; ставка єдиного податку (3 або 5 відсотків);

  • дата виписки свідоцтва.

Відповідно до п. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у заяві зазначаються такі обов'язкові відомості:

–найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи);

  • дані документа, що підтверджує державну реєстрацію юридичної особи відповідно до закону;

  • податкову адресу суб'єкта господарювання;

  • місце провадження господарської діяльності;

  • обрані суб'єктами господарювання ставки єдиного податку або зміна ставки;

  • середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи;

  • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Також, згідно із пп.298.3.1 п.298.3 ст.298 ПКУ до заяви включаються відомості (за наявності) про:

1) зміну найменування суб'єкта господарювання (для юридичної особи);

2) зміну податкової адреси суб'єкта господарювання;

3) зміну провадження господарської діяльності;

4) зміну видів господарської діяльності;

5) зміну організаційно-правової форми юридичної особи;

6) дату (період) відмови від застосування спрощеної системи у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ;

7) дату (період) припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності.

Відмова від застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності і перехід на сплату інших податків і зборів

Відповідно до п. 299.9 ст. 299 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями підставами для прийняття органом державної податкової служби рішення про відмову у видачі суб'єкту господарювання свідоцтва платника єдиного податку є виключно:

1) невідповідність такого суб'єкта господарювання вимогам ст. 291 ПКУ;

2) наявність у суб'єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

3) подання протягом календарного року більше одного разу заяви про перехід на спрощену систему

Список літератури

  1. Податковий кодекс України №2755-У1від 02 .12. 2010р.

  2. Закон України № 509-XII від 04.12.90 р. «Про державну податкову службу України»;

  3. Постанова КМ України від 29.12.10 № 1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги»

  4. Постанова КМ України від 02.03.11 № 246 «Питання нарахування податку на додану вартість, що сплачується до державного бюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, а також виплати і використання коштів, що надійшли від його сплати»

  5. Наказ ДПА України від 24.01.11 № 37 «Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій »

  6. Постанова КМ України від 2 лютого 2011 р. N 79 «Деякі питання реалізації підпункту 197.1.3 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України»

  7. Постанова КМ України від 27.12.10 № 1243 «Про затвердження Порядку отримання довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку - резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов'язань з такого податку»

  8. Постанова КМ України від 17.01.11 № 39 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість »

  9. Постанова КМ України від 02.02.11 № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість»

  10. Постанова КМ України від 27.12.10 № 1226 «Про затвердження Порядку оподаткування доходів з джерелом їх походження в Україні, що виплачуються фізичній особі - нерезиденту іншим нерезидентом »

  11. Постанова КМУ від 12.01.11 № 11 «Про затвердження Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках»

  12. Постанова КМ України від 27.12. 10 № 1240 «Про затвердження Порядку звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з ними»

  13. Постанова КМ України від 12 січня 2011 р. N 15 «Про затвердження переліків відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2014 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість»

  14. Постанова КМ України від 27.12.10 р. N 1195 «Про перелік товарів, щодо яких під час тимчасового ввезення на митну територію України застосовується часткове умовне звільнення від обкладення податком на додану вартість»

  15. Постанова КМ України від 27.12.10 р. N 1224 «Про затвердження Порядку обчислення і накопичення електронними контрольно-касовими апаратами сум податку на додану вартість »

  16. Постанова Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2012 р. № 296 «Порядок укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном»

  17. Постанова КМ україни від 15.02.12 №98 "Питання переходу платників податку на прибуток підприємств, який оподатковується за нульовою ставкою відповідно до пункту 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, до подання спрощеної податкової декларації"

  18. Постанова КМ України від 21.12.11 р. N 1386 "Про затвердження Порядку подання органам державної податкової служби інформації про платників податків, об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, для забезпечення ведення їх обліку, а також обчислення та справляння податків і зборів"

  19. Постанова КМ України від 31.10.11 № 1185 "Про внесення змін до Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів"

  20. Постанова КМ України від 26.10.11 р. N 1103 "Деякі питання визначення оціночної вартості нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються)"

  21. Постанова КМ України від 08.08. 2011 N 867 "Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування податком на додану вартість"

  22. Постанова КМ України від 27.04.11 N 523 "Про внесення змін до Порядку нарахування податку на додану вартість, що сплачується до державного бюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, а також виплати і використання коштів, що надійшли від його сплати"

  23. Постанова КМ України від 17.03.11 №303 "Про затвердження переліку професій працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість такого вугілля"

  24. Постанова КМ України від 02.03.11 № 246 "Питання нарахування податку на додану вартість, що сплачується до державного бюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, а також виплати і використання коштів, що надійшли від його сплати"

  25. Наказ ДПА України від 12.03.11 № 138 "Про затвердження Порядку проведення цільових аукціонів з продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі"

  26. Наказ ДПА України від 24.12.10 №1025 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення»

  27. Наказ ДПА України від 24.12.10 № 1024 «Про затвердження форми надання Інформації суб’єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) »

  28. Наказ ДПА України від 24.12.10 № 1023 «Про затвердження Порядку інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу та форми Повідомлення про наявність зазначених порушень »

  29. Наказ ДПА України від 24.12.10 № 1022 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу »

  30. Наказ ДПА України від 24.12.10 № 1020 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку »

  31. Наказ ДПА України від 24.12.10 № 1003 «Про затвердження Порядку оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платниками податків – фізичними особами »

  32. Наказ ДПА України від 23.12.10 № 996 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання»

  33. Наказ ДПА України від 23.12.10 № 995 «Про затвердження форм повідомлень про зареєстровані та зняті з обліку транспортні засоби, що надаються органами, які здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів »

  34. Наказ ДПА України від 22.12.10 № 981 «Про затвердження форми Довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку - резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку »

  35. Наказ ДПА України від 21.12.10 № 975 «Про затвердження Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку та її форми »

  36. Лист ДПА України від 16.02.11 № 4284/7/17-0717, № 3071/6/17-0715 «Щодо порядку оподаткування профспілкових виплат »

  37. наказ Мінагрополітики України від 26.12.2011 р. № 772 «Про затвердження Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва»

  38. Лист № 04-39/10-25 — лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 11.01.2012 р. № -04-39/10-25 «Щодо строків подання податкової декларації на поточний рік з фіксованого сільськогосподарського податку та набуття статусу платника такого податку»

  39. Лист № 1959/7/15-2117ф — лист ДПА України від 03.10.2011 р. № 1959/7/15-2117ф «Щодо сплати земельного податку сільськогосподарськими підприємствами — платниками фіксованого сільськогосподарського податку»

  40. Наказ ДПС України від 20.02.12 № 137 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг"

  41. Наказ ДПС України від 20.02.2012 №136 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами – підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду"

  42. Наказ ДПС України від 20.02.12 №131 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань, пов’язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість "

  43. Наказ ДПС України від 16.02.12 № 129 " Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань " застосування статті 199 Розділу V Податкового кодексу України про пропорційне віднесення сум податку до податкового кредиту "

  44. Наказ ДПС України від 16.02.12 № 128 " Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань відображення у податковій звітності з ПДВ змін сум податкового зобов’язання та податкового кредиту"

  45. Наказ ДПС України від 16.02.12 №127 " Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту""

  46. Наказ ДПС України від 16.02.12 № 126 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань оподаткування туроператорської та турагентської діяльності"

  47. Наказ ДПС України від 15.02.12 № 123 " Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо віднесення витрат на оплату маркетингових та рекламних послуг до складу витрат "

  48. Наказ ДПС України від 15.02.12 № 122 " Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо деяких питань з оподаткування податком на прибуток при виплаті роялті"

  49. Наказ ДПС України від 15.02.2012 № 121 " Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо формування витрат по операціях з фізичними особами - підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування"

  50. Наказ ДПС України від 15.02.2012 № 120 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо визначення курсових різниць по заборгованості в іноземній валюті, що виникла до 1 квітня 2011 року"

  51. Наказ Міністерства аграрної політики України від 17.12.2010 р. № 837 «Методичні рекомендації щодо складання Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік»

  52. Наказ Міністерства фінансів України від 02.04.12 № 426 "Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до органів державної податкової служби"

  53. Наказ ДПС України від 19.04.12 № 321 "Про втрату чинності наказом ДПА України від 28.12.2004 №727 «Щодо затвердження форм довідок» "

  54. Наказ ДПС України від 06.04.12 № 271 "Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій"

  55. Наказ Міністерство фінансів України від 05.03.12 № 321 "Про визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України"

  56. Наказ ДПС України від 20.02.2012 №136 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами – підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду"

  57. Наказ ДПС України від 20.02.12 №131 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань, пов’язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість"

  58. Наказ ДПС України від 16.02.12 № 129 " Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань застосування статті 199 Розділу V Податкового кодексу України"

  59. Лист Мінфін від 02.02.2012 № 31-08410-07-10/2417 «Щодо обліку спільної діяльності»

  60. Лист ДПСУ від 16.02.2012 р. №4790/7/15-2217ф «Про фіксований сільськогосподарський податок»

1 Класифікації видів економічної діяльності: затв. наказом Держкомстату України № 441 від 22.10.1996 р.

2 Методологічні положення щодо визначення основного виду економічної діяльності підприємства: затв. наказом Держкомстату України № 607 від 14.12.2006 р.

1 Земельний кодекс України: Закон України від 25.10.2001 р. № 2768-III.

2 Земельний кодекс України: Закон України від 25.10.2001 р. № 2768-III.__

1 В Законі №2664-III визначено, що крім ломбардів, до фінансових установ належать: банки, кредитні спілки, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг. Вищенаведені установи, крім власне ломбардів, можуть займатися ломбардними операціями у випадку, якщо ними додержано всі суттєві, законодавчо визначені умови (див., зокрема, виноску 1).

2 Юридичні аспекти, що виникають між юрособою (чи фізособою) та ломбардом при наданні останнім зазначених послуг (надання позички, зберігання майна, скупка майна) регулюються нормами ЦКУ, Законом №2664-III, Законом №2654 та іншими нормативними актами України. 

1 В залежності від того, що вказано в договорі застави (умови договору) можливі декілька видів оподаткування.

2 Норма Постанови Ради Міністрів УРСР від 19.06.1979 р. № 315 "Типовий статут ломбарда" (далі - Постанова РМУРСР № 315). Положення Постанови № 315 можна (і потрібно) використовувати ломбардам і сьогодні, але тільки в межах, що не суперечать діючому законодавству України.

3 3 Термін "податковий період такого відчуження" слід розуміти, як період неповернення заставодавцем позички та/або відсотків за його користування та/або пені.

1 Наказ ДПАУ від 03.07.2000 р. № 355 «Про затвердження Порядку визначення структури

ознаки неприбуткових установ (організацій)», зареєстрований в Мін’юсті України 27.07.2000 р. № 451/4672 (з чинними змінами та доповненнями).

184

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]