Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_LEKTsIJ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

5.Особливості оподаткування готельного бізнесу

Згідно з частиною "а" п. 17 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі – Кодекс) тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 р. звільняється від оподаткування прибуток суб'єкта господарської діяльності, отриманий від надання готельних послуг (група 55 КВЕД ДК 009:2005) у готелях категорій "п'ять зірок", "чотири зірки" і "три зірки", у тому числі новозбудованих чи реконструйованих або в яких проведено капітальний ремонт чи реставрація існуючих будівель і споруд (за умови, що дохід від реалізації послуг з розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання становить не менше 75% від сукупного доходу такого суб'єкта господарської діяльності за відповідний податковий (звітний період), у якому застосовується пільга).

Разом з тим, відповідно до пункту 21 підрозділу 4 розділу XX Кодексу порядок цільового використання вивільнених від оподаткування коштів встановлюється Кабінетом Міністрів Україні.

Пунктом 5 Порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств відповідно до пунктів 15, 17 - 19 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 року №299 визначено, що у разі невикористання платником податку залишків вивільнених коштів станом на 1 квітня року, що настає за періодом звільнення від обкладення податком на прибуток підприємств, передбаченим пунктами 15, 17 - 19 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України, його податкові зобов'язання із зазначеного податку за I квартал такого року підлягають збільшенню на суму залишку.

Отже, враховуючи, що суб’єкти господарювання відповідно до частини "а" пункту 17 підрозділу 4 розділу XX Кодексу звільняється від оподаткування податком на прибуток, починаючи з 1 січня 2011 року, строком на років, тому залишок вивільнених та невикористаних коштів згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 року №299 розраховується після закінчення такого 10 річного терміну.

Якщо послуги замовників із залучення споживачів до готелю направлено на збільшення обсягів надання готельних послуг (тимчасового проживання в готелі), тобто збільшення обсягів виробництва (надання послуг), як визначено п. 2 Постанови КМУ №299, такі послуги можуть компенсуватися за рахунок коштів, вивільнених від обкладення податком на прибуток. При цьому вартість таких послуг відображається у договорі, який укладається між замовником та готелем на користь споживача за дорученням останнього.

Для звільнення від оподаткування прибутку та дотримання 75-відсоткового критерію, який визначено ч. «а» п. 17 підр. 4 р. XX ПКУ, суб’єкт господарської діяльності, що надає готельні послуги, включає до складу доходу, отриманого від розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання, дохід, який отримано від реалізації обсягу основних послуг як таких, що включаються до ціни номера (місця) і надаються споживачу без укладання додаткового договору.

При цьому перелік основних послуг, що входять до ціни номера (місця в номері), відповідно до п. 2.2 Правил доводить до відома споживача у доступній наочній формі і розміщує у приміщенні, що призначене для оформлення розміщення споживача, у зручному для огляду місці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]