Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_LEKTsIJ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3.1. Особливості визначення інвестиційного прибутку від операцій з цінними паперами

При обміні окремого пакету цінних паперів на інший пакет цінних паперів доходом вважається сума грошової компенсації, отримана платником податку у зв’язку із таким обміном.

Цінні папери визнаються проданими (придбаними) у разі припинення зобов’язань платника податку передати (прийняти) відповідний пакет цінних паперів документально підтвердженим у встановленому законом порядку заліком зустрічних однорідних вимог, у тому числі при здійсненні клірингу відповідно до законодавства та правил фондової біржі.

Однорідними визнаються вимоги з передачі цінних паперів, які мають однаковий обсяг прав за пакетом цінних паперів.

При продажу окремих пакетів цінних паперів витрати у вигляді вартості таких пакетів цінних паперів, придбаних за весь період обслуговування платника податку торговцем цінними паперами, визнаються за вартістю перших за часом придбання окремих пакетів цінних паперів (метод ФІФО).

У разі, якщо цінні папери були придбані платником податку за участю іншого торговця цінними паперами, у якості витрат за проданими цінними паперами податковим агентом можуть прийматися за заявою платника податку підтверджені документально витрати за договором купівлі цінних паперів у іншого торговця цінними паперами, що також враховуються при застосуванні методу ФІФО.

Зазначені витрати можуть бути враховані при обчисленні інвестиційного прибутку від операцій з цінними паперами податковим агентом, якщо раніше вони не були враховані іншим податковим агентом.

В якості документального підтвердження витрат платником податку повинні бути надані оригінали або належним чином завірені копії первинних документів, на підставі яких платник податку здійснив відповідні витрати, а також документів, що підтверджують факт переходу права власності платника податку на відповідні пакети цінних паперів, факт та суму сплати відповідних витрат. У випадку надання платником податку оригіналів документів податковий агент зобов’язаний зберігати копії таких документів.

Належно оформленою копією документа є копія, посвідчена торговцем цінними паперами, за участю якого пакет цінних паперів був придбаним, або органом, установою чи організацією, що видала документ, або посвідчена нотаріально, або посвідчена торговцем цінними паперами, який є податковим агентом у зв’язку із продажем такого пакету цінних паперів.

При продажу акцій, отриманих платником податку при реорганізації емітента, витратами на їх придбання визнається вартість, яка фактично сплачена платником податку з урахуванням усіх додаткових витрат, пов’язаних з таким придбанням, за умови документального підтвердження платником податку витрат на придбання акцій реорганізованих підприємств.

Суми, сплачені платником податку за придбання цінних паперів, щодо яких передбачено часткове погашення номінальної вартості цінного паперу в період його обігу, визнаються витратами при такому частковому погашенні пропорційно частці доходів, отриманих від часткового погашення, в загальній сумі, що підлягає погашенню.

купівлі-продажу цінних паперів, що є базовим активом деривативу, фінансовий результат від операцій з таким базовим активом у платника податку, визначається виходячи з ціни, за якою здійснюється купівля-продаж цінних паперів відповідно до умов договору.

Інвестиційний збиток, отриманий у розрахунковому періоді від окремих операцій з цінними паперами, що не перебувають на організованому ринку цінних паперів, враховується у зменшення інвестиційного прибутку за операціями з цінними паперами, якщо на момент їх придбання вони визнавалися такими, що перебувають в обігу на організованому ринку цінних паперів та деривативів.

Доходи за операціями з цінними паперами зменшуються, а витрати за операціями з цінними паперами збільшуються на суму додаткових фактично сплачених витрат, що відповідно до законодавства здійснюються у зв’язку з отриманням такого доходу (понесенням таких витрат), а саме:

  1. винагорода (комісія) торговцю цінними паперами. При цьому, такі витрати не можуть перевищувати максимального розміру винагороди (комісії), у разі його фактичного встановлення з метою оподаткування податком нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, який здійснює державне регулювання ринку цінних паперів та фондового ринку;

  1. біржовий збір відповідно до тарифів, затверджених фондовою біржею;

  1. вартість депозитарних послуг, затверджених депозитарною установою (уся сума таких витрат, здійснених у розрахунковому періоді);

  1. вартість банківських послуг, сплачених у зв’язку із здійсненням операцій з цінними паперами, за тарифами, затвердженими банківською установою (уся сума таких витрат, здійснених у розрахунковому періоді).

Фінансовий результат від операції з купівлі (продажу) цінних паперів із зобов’язанням їх зворотного продажу (купівлі), якщо такі операції не передбачають перехід права власності на цінні папери, визначається під час зворотної купівлі (продажу) таких цінних паперів як різниця між ціною продажу (купівлі) цінних паперів та ціною їх зворотної купівлі (продажу).

Фінансовий результат від операцій з купівлі (продажу) цінних паперів із зобов’язанням їх зворотного продажу (купівлі), якщо такі операції передбачають перехід права власності на цінні папери, визначається в момент їх продажу у загальному порядку, встановленому цією Методикою.

Від’ємний фінансовий результат від операцій, зазначених у цьому пункті, враховується при розрахунку інвестиційного прибутку від операцій з цінними паперами з урахуванням інших норм Методики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]