Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_LEKTsIJ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3. Особливості оподаткування пенсійних фондів та кредитних спілок

Оскільки пенсійні фонди та кредитні спілки є неприбутковими установами, то їх порядок оподаткування ми з Вами роглянемо у темі про оподаткування неприбуткових операцій.

4. Оподаткування у сфері спільного інвестування

Оподаткування є важливим чинником при виборі інституту спільного інвестування (ІСІ) як способу вкладення коштів, оскільки воно впливає на остаточну суму доходу, яку одержує інвестор.

Умови оподаткування у сфері спільного інвестування визначаються Податковим кодексом України.

Важливо пам’ятати, що поки кошти інвестора знаходяться в інвестиційному фонді, вони не оподатковуються.

Оподатковується дохід інвестора, який він одержує у разі:

продажу цінних паперів ІСІ третій особі;

викупу в інвестора компанією з управління активами ІСІ цінних паперів, випущених ІСІ або його КУА (наприклад, при викупі цінних паперів ІСІ під час ліквідації фонду; за заявою інвестора в будь-який день – для відкритих фондів та у визначені Проспектом емісії цінних паперів дати – для інтервальних фондів);

виплати дивідендів інвестиційним фондом, якщо це передбачено Проспектом емісії цінних паперів ІСІ.

Якщо інвестор продає цінні папери ІСІ, то оподатковується різниця між ціною їхнього придбання і ціною продажу. У разі отримання інвестиційного доходу у вигляді дивідендів – оподатковується сума дивідендів, отримана інвестором-фізичною особою.

Ставка податку і порядок оподаткування відрізняються залежно від того, ким є інвестор – фізичною чи юридичною особою, чи є він резидентом чи нерезидентом і в якому з вищеперелічених випадків він отримав інвестиційний дохід.

Якщо інвестор – юридична особа -резедент, його доходи від інвестицій у фонд, що перевищують витрати, включаються до складу доходів за результатами звітного періоду та  оподатковуються за ставкою:

з 01.01.2012 року – 21%;

з 01.01.2013 року – 19%;

з 01.01.2014 року – 16%.

Якщо інвестор юридична особа – нерезидент, то будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними в ст. 160 Податкового кодексу.

Де під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, розуміються, зокрема:

  • дивіденди, які сплачуються резидентом;

  • прибуток від здійснення операцій із торгівлі цінними паперами, деривативами або іншими корпоративними правами, визначений відповідно до норм цього розділу.

Відтак резидент або постійне представництво нерезидента зобов'язані утримувати податок з таких доходів за ставкою в розмірі 15%, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати.

Дохід, отриманий інвестором – фізичною особою у разі викупу (погашення) інститутом спільного інвестування (КУА інституту спільного інвестування), оподатковується за ставкою 5%. Дохід, отриманий у вигляді дивідендів за цінними паперами ІСІ, оподатковується за ставкою 5%.

Відповідно до п.п. 136.1.9 Податкового кодексу України кошти, залучені від інвесторів інститутів спільного інвестування, доходи від проведення операцій з активами таких  інститутів  та  доходи, нараховані  за  активами  зазначених  інститутів, не враховуються для визначення об'єкта оподаткування.

Таким чином, володіючи цінними паперами ІСІ, інвестор не платить податки до моменту реалізації цих цінних паперів або виплати дивідендів за цінними паперами ІСІ (для фізичних осіб).

У разі безпосереднього володіння цінними паперами або нерухомістю, доходи від операцій з цими активами або доходи, нараховані за цими активами (відсотки, дивіденди, орендна плата), потрапляють в оподатковуваний дохід.

Отже, інвестування у цінні папери ІСІ у порівнянні з самостійними  інвестиціями у цінні папери або об'єкти нерухомості має ряд податкових переваг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]