Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_LEKTsIJ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4. Оподаткування спільної діяльності податком на додану вартість

Відповідності до вимог п.180.1 ст.180 ПКУ особа, що веде облік результатів дільності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи, для цілей оподаткування є платником податку на додану вартість. І у разі якщо загальна сума здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищують 300тис.грн (без врахування податку на додану вартість), то оператор що веде облік повинен зареєструвати спільну діяльність як платника податку на додану вартість у порядку передбаченому ст..183 ПКУ.

При здійснені оподаткування спільної діяльності слід враховувати наступні особливості.

По – перше, згідно зі п.196.1.7ст.196 ПКУ передача товарів (робіт, послуг) на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, вважається поставкою товарів (робіт, послуг) але не є об’єктом оподаткування.

По-друге, інші операції з постачання товарів робіт ,послуг в рамках договорам про спільну діяльність оподатковуються на загальній основі.

Під час виконання договорів про спільну (сумісну) діяльність податкова накладна виписується особою, яка веде облік результатів такої діяльності та відповідальна за утримання і внесення податку до бюджету. Податковий облік результатів спільної (сумісної) діяльності ведеться такою особою у загальновстановленому порядку окремо від обліку результатів іншої господарської діяльності.

Оператор подає щомісячно до податкових органів податкову декларацію з ПДВ та сплачує цей податок до бюджету, у строки передбачені законодавством.

5.Особливості оподаткування платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції

Закон України від 14.09.1999 р. № 1039-ХІV «Про угоди про розподіл продукції» (далі – Закон № 1039-ХІV) спрямований на створення сприятливих умов для інвестування пошуку, розвідки у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони на засадах, визначених угодами про розподіл продукції. Розділом XVIII «Особливості оподаткування платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції» Податкового кодексу України від 02.12.2011 р. №2755-VI урегульовано порядок оподаткування операцій за угодами про розподіл продукції.

Угоди про розподіл продукції та договори про спільну діяльність на території України згідно ст.64.6 ПКУ повинні перебувати на обліку в органах державної податкової служби. Взяття на облік договору або угоди здійснюється шляхом додаткового взяття на облік такого учасника як платника податків – відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору або угоди. Заявку про взяття на облік такий платник податків зобов’язаний подати протягом 10 календарних днів після набрання чинності, якщо відповідно до законодавства реєстрація такого договору не проводиться. В органах державної податкової служби не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначенні цим ПКУ.

У відповідності до ст.335.2 Кодексу під час виконання угоди про розподіл продукції інвестор сплачує податок на додану вартість, податок на прибуток підприємств та плату за користування надрами для видобування корисних копалин.

Особливості сплати податку на прибуток висвітлено в ст.336 ПКУ. Об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток інвестора, який визначається виходячи з вартості прибуткової продукції зменшеної на суму сплаченого інвестором єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також на суму інших витрат пов’язаних з виконанням угоди, крім тих витрат, які погашаються компенсаційною продукцією.

Згідно Закону № 1039-ХІV прибуткова продукція – частина виробленої продукції, що розподіляється між інвестором і державою та визначається, як різниця між виробленою і компенсаційною продукцією. Компенсаційна продукція це частина виробленої продукції, що передається у власність інвестора в рахунок компенсації його витрат. Щодо оподаткування від’ємного значення прибутку то дозволяється відповідне зменшення об’єкта оподаткування у наступному періоді але в межах терміну дії угоди. Якщо інвестор здійснює інші види діяльності, не пов’язані з виконанням угоди, то податок на прибуток підприємців сплачується відповідно до розділу ІІІ цього ПКУ.

Пільги щодо податку на прибуток підприємств, отриманого під час виконання угоди про розподіл продукції, не застосовуються. Якщо учасниками угоди про розподіл продукції є два чи більше інвесторів, вони повинні призначити із свого складу одного інвестора-оператора для представництва їхніх інтересів у відносинах з державою. Якщо оператором угоди є іноземний інвестор, він зобов’язаний зареєструвати своє представництво на території України у місячний строк. Особливості сплати ПДВ відображені у ст.337 Кодексу. Зокрема, об’єктом оподаткування ПДВ є постачання на митній території України продукції, набутої інвестором у власність в результаті її розподілу за угодою про розподіл продукції.

За умови ввезення на митну територію України товарів та інших матеріальних цінностей, призначених для використання в рамках виконання угоди про розподіл продукції, у митному режимі імпорту податки, які підлягають сплаті під час митного оформлення товарів, не справляються. Не справляються також податки під час митного оформлення при вивезенні з митної території України продукції набутої відповідно до умов угоди про розподіл продукції.

Згідно ст.338 ПКУ порядок, ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин та умови її сплати під час виконання угод про розподіл продукції визначаються цими угодами. Проте ставки плати за користування надрами не повинні бути меншими, ніж встановлені розділом ХІ ПКУ.

Річний баланс і звітність інвестора про діяльність, пов’язану з виконанням угоди про розподіл продукції, підлягають обов’язковій щорічній аудиторській перевірці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]