Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_LEKTsIJ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

5.Особливості оподаткування ломбардної діяльності

Згідно зі ст. 378 ЦКУ ломбардну діяльність можна визначити як діяльність, пов'язану з наданням громадянам позики, що забезпечується заставою предметів домашнього вжитку і особистого користування. В той же час в податковому обліку, відповідно до п. 14.1.100 ст.14 ПКУ ломбардна операція   - це операція фізичних чи юридичних осіб по отриманню коштів від юридичної особи, кваліфікованої як фінансова установа згідно із законодавством України1, під заставу товарів або валютних цінностей.Ломбардні операції це різновид кредиту під заставу.

Тобто, і ЦКУ і ПКУ чітко відмічено основний вид ломбардних послуг, а саме: надання позичок. Операція з надання позики є найпоширенішою в діяльності ломбардів і на практиці. Крім того, ломбарди також можуть надавати юрособам чи фізособам послуги по зберіганню їхнього майна, займатися скупкою майна і т.д.2  

Давайте розглянемо порядок оподаткування податком на прибуток та податком на додану вартість  :

- ломбардних операцій, визначення яких наведено в ПКУ;

- основних супутніх послуг ломбардної діяльності, зокрема, операцій по зберіганню майна і операцій по скупці майна.

Оподаткування ломбардних операцій

Для цілей оподаткування ломбардна операція (надання позички, що забезпечується заставою товарів та/або валютних цінностей), може складатися з декількох етапів, що залежать від певних умов виконання сторонами (сторони - ломбард та заставодавець-отримувач позики) зазначеної операції відповідно до укладеного договору позики та схову (зберігання):

Умова 1. Всі сторони договору виконали свої зобов'язання в повному об'ємі своєчасно (або достроково). В даному випадку можна виділити чотири основні етапи здіснення даної операції:

Етап 1. Одержання ломбардом майна в заставу та надання заставодавцю позички;

Етап 2. Одержання ломбардом поверненої позички;

Етап 3. Отримання ломбардом від заставодавця відсотків за користування позичкою та плати за зберігання заставленого майна;

Етап 4. Повернення заставодавцю майна із застави.

Оподаткування податком на прибуток

Етап 1, 2 та 4. Вартість залученого ломбардом в заставу майна від заставодавця, а також повернення цього майна із застави не включається до складу доходів та витрат відповідно.

В той же час, відповідно до даних пунктів сума наданої ломбардом позички заставодавцю не включається до складу його витрат, а повернена заставодавцем сума раніше наданої позички не включається до складу доходів ломбарду.

Всі вищенаведені операції здійснюються на підставі договору позики та зберігання майна, який не передбачає передачі прав власності на грошові кошти (позику) та заставлене майно.

Етап 3. Сума плати за користування позичкою (як проценти за користування кредитом) та сума плати за зберігання заставленого майна (як дохід від надання послуг) включається до складу доходу ломбарду.

Датою збільшення валових доходів ломбарду, що здійснює кредитно-депозитні операції (кредитування заставодавця, є дата нарахування процентів у строки, визначені кредитним договором (договором позики). Але у разі, коли сума отриманих від заставодавця процентів за користування позичкою перевищує їх нараховану суму згідно договору позики (дострокове погашення заставодавцем зобов'язань по сплаті процентів), дохід ломбарду збільшується на суму фактично отриманої протягом податкового звітного періоду суми процентів.

Послуги по зберіганню (схову) заставленого майна, які надає ломбард, підпадають під визначення поставки робіт (послуг). Датою збільшення доходу ломбарду за операціями зберігання (схову) заставленого майна, є дата фактичного надання послуги по зберіганню (схову) заставленого майна.

В той же час, до витрат ломбарду включаються витрати на проведення дій щодо збереження прийнятого майна від заставодавця (витрати з охорони приміщень, зарплата працівникам тощо), тобто, як витрати, пов'язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]