Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект по бюджетка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

1.2. Бюджет як економічна категорія

Бюджет — це економічна категорія, що відображає грошові відносини, які виникають між державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого, з приводу створення централізованого фонду коштів держави та його використання на розширене відтворення, задоволення суспільних потреб, виконання державою своїх функцій та завдань.

Згідно з Бюджетним кодексом бюджет — це план формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань та функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду (додаток А).

Державний бюджет України — це закон, який затверджує повноваження органів державної влади здійснювати виконання Державного бюджету України протягом бюджетного періоду.

Економічне значення бюджету полягає в можливості активно впливати на суспільне відтворення залежно від методів мобілізації фінансових ресурсів та напрямків їх використання. Тим самим бюджет впливає на темпи економічного росту, структуру та розвиток суспільного виробництва, оптимізацію вартісних пропорцій у розподілі доходів на задоволення загальнодержавних та внутрішньогосподарчих потреб, на функціонування виробничої та невиробничої сфери, різних галузей народного господарства.

Сутність бюджету як економічної категорії реалізується через його функції, представлені в табл. 1.2.

Таблиця 1.2

Функції державного бюджету

Функція

Сутність функції

Джерело

розподільча

держава концентрує грошові кошти і використовує їх з метою задоволення загальносуспільних потреб

[10, с. 15]

контрольна

дозволяє своєчасно і повно оцінити фінансові ресурси, які надходять у розпорядження держави, а також яким чином складаються пропорції з їх розподілом та наскільки ефективно вони використовуються

[10, с. 15]

забезпечення існування держави

створення фінансової бази існування держави: для утримання президентської, законодавчої і виконавчої влади, правоохоронних і митних органів, податкової служби здійснення зовнішньоекономічної діяльності тощо

[10, с. 16]

стимулююча

справедливий і неупереджений розподіл державних коштів між суб’єктами господарювання з метою стимулювання їх економічної активності

[23, с. 10]

Як економічна категорія бюджет відображає відносини щодо формування на загальнодержавному і місцевому рівнях централізованих фондів, призначених для реалізації функцій і завдань держави, а також задоволення суспільних потреб. Специфічні ознаки даних відносин представлені на рис. 1.1.

Визначення категорії „бюджет” за різними критеріями представлено на рис. 1.2.

Перерозподільний характер

Бюджет виконує функції перерозпо-

ділу ВВП між галу-

зями, регіонами,

верствами населе-

ння.

Рис. 1.1. Специфічні ознаки бюджетних відносин

За економічною категорією

відображає грошові відносини між державою і юридичними та фізичними особами з приводу створення фонду грошових коштів держави та його використання на розширене відтворення задово-

лення суспільних

потреб, реалізацію

функцій та завдань

держави

Рис. 1.2. Визначення категорії „бюджет”

За своєю формою державний бюджет — це фінансовий баланс, що відображає план доходів і витрат держави. У процесі його складання обґрунтовується доцільність застосування певних форм мобілізації ресурсів і напрямів їх використання.