Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект по бюджетка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

4.3. Структура та принципи побудови бюджетної системи України

Побудова бюджетної системи обумовлюється державним устроєм і може бути дворівневою (в унітарних державах) або трьохрівневою (у федераціях). Україна як унітарна держава має дворівневу бюджетну систему, економічною основою якої є Господарський кодекс країни, правовою основою – Бюджетний кодекс та інші законодавчі акти.

Структура бюджету розглядається у горизонтальному і верти­кальному розрізах: у горизонтальному вона характеризується складом доходів і видатків та їх питомою вагою; у верти­кальному - розглядається за рівнями державної влади і характеризується взаємопов'я­заними поняттями «бюджетний устрій» і «бюджетна система».

Бюджетний устрій — це організація та принципи побудови, функціонування бюджетної системи, взаємозв’язок між окремими ланками. Він визначає, яким чином здійснюється побудова бюджетної системи.

Бюджетна система України — сукупність державного і місцевих бюджетів, яка побудована з урахуванням економічних відносин, державного та адміністративно-територіального устроїв і врегульована нормами права. Вона включає всі види бю­джетів, що створюються в країні відповідно до її бю­джетного устрою.

В складі бюджетної системи розрізняють:

  • центральні бюджети (державний бюджет України);

  • місцеві бюджети, які розрізняються за рівнями адміністративного поділу на централізовані відповідно до певної адміністративної одиниці (обласні, районні, міські) та децентралізовані (міст, сіл, селищ і районів у містах). До складу місцевих бюджетів входять:

  • бюджет Автономної Республіки Крим;

  • обласні бюджети – план утворення і використання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення спільних інтересів територіальних громад, виконання місцевих програм, здійснення бюджетного вирівнювання;

  • районні бюджети - план утворення і використання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ, міст районного значення, виконання місцевих програм, здійснення бюджетного вирівнювання;

  • бюджети районів у містах;

  • бюджети місцевого самоврядування (бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань).

Зведений бюджет України включає показники державного бюджету, зведеного бюджету Автономної республіки Крим, зведених бюджетів областей та міст Києва та Севастополя. Він є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Організаційно бюджетні доходи поділяються на закріп­лені і регулюючи. Закріплені формуються за рахунок фінансових ресурсів, які повністю або у визначеному розмірі, на постійній або довготерміновій основі надходять до відповідного бюджету. До закріплених доходів дер­жавного бюджету відносяться: ПДВ, акцизний збір з ім­портних товарів, податок на прибуток, ввізне мито, збір на геологорозвідувальні роботи, збір на обов'язкове соціальне страхування у разі безробіття, збір до Державного інноваційного фонду, надходження від гербового збору.

Однак, окремим адміністративно-територіальним одиницям може не вистачати закріплених доходних джерел для покриття всіх ви­датків, для чого їм надаються відповідні суми відрахувань від загальнодержавних податків і зборів. Регулюючі доходи передаються з вищестоящого до нижчестоящих бюджетів з метою забезпечення збалансованості їх доходів та видатків (відсоткові відрахування від загальнодержавних доходів та податків, міжбюджетні трансферти).

Оскільки основні функції управління державою зосередже­ні у вищих органах законодавчої та виконавчої влади, значна частка доходів і видатків припадає на державний бюджет. З нього виділяються кошти на фінан­сування загальнодержавних централізованих програм підтри­мання та підвищення життєвого рівня та соціального захисту населення.

Згідно зі статтею 95 Конституції [1] щодо спра­ведливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами Бюджетний кодекс (Додаток А) визначає основні принципи бюджетної системи (рис. 4.3). В ході реалізації бюджетної політики всі принципи бюджетної системи діють і застосовуються в бюджетному процесі в єдності та взаємозв'язку.

Сучасні структура і побудова бюджетної системи повинні сприяти формуванню прямих, прозорих, демократичних міжбюджетних відносин та стимулювати організацію нової бюджетної культури і відповідальності суб'єктів бюджетного процесу в ході реалізації бюджетної політики.

Бюджетна система згідно з концепцією її реформу­вання і побудови міжбюджетних відносин за своєю формою і змістом має відповідати європейським стандартам та принципам бюджетного законодавства.