Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 10. Суб'єктивна сторона злочину

Задача 1

Юмашева сідала в тролейбус, керований водієм Домовим. Вона встигла піднятися лише на одну сходинку, коли тролейбус з відкритими дверима рушив з місця. Не утримавшись, Юмашева випала з тролейбуса, внаслідок чого неї були спричинені середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Чи повинен Домов нести кримінальну відповідальність за травму, одержану Юмашевою.

Якщо Ви убачаєте наявність вини в діянні Домова, то визначите її форму.

Задача 2

Глава релігійної секти Слуцький, бажаючи прославитися як «чудотворець» і «рятівник», у присутності групи прихильників секти прочитав молитву і став робити 60-річної Устінової масаж для вигнання «диявола». Устінова просила його припинити масаж, посилаючись на болі. Проте Слуцький ігнорував її прохання і продовжував масажувати, поки вона не знепритомніла і не померла. Після цього Слуцький, діючи упевнено, намагався воскресити її, вливаючи в рот настій з трав, який називав чарівним еліксиром, і примушуючи прихильників секти читати молитви.

Дайте аналіз суб'єктивної сторони даного злочину.

Задача 3

Устіменко з друзями Прокоповим і Ісакиной розпивали спиртні напої. Потім Устіменко і Ісакина вийшли на балкон, де між ними відбулася сварка. Устіменко звинуватив Ісакину в крадіжці грошей у Прокопова. Під час сварки Устіменко підняв Ісакину над поручнями балкона. Вона схопилася руками за них, але Устіменко відірвав Ісакину від поручнів і викинув її з балкона другого поверху. При падінні Ісакина одержала середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Визначте форму і вид вини Устіменко.

Задача 4

Смирнов і Гулідов, які були в нетверезому стані, повертаючись додому з роботи, посварилися. Під час сварки Смирнов ударив Гулідова в обличчя, із-за чого той впав і ударився головою об колону, а потім об жолоб. Гулідов одержав тяжкі тілесні ушкодження, від яких на місці події помер.

Визначте форму і вид вини Смирнова.

Чи є підстави для притягнення Смирнова до кримінальної відповідальності?

Задача 5

Евдокименко, перебуваючи в стані сп'яніння, їхав на своєму автомобілі. На жест працівника міліції він не зупинився. Тоді працівники міліції Міхайленко, Назаренко і Романенко все ж таки зупинили порушника і попросили його пред'явити документи. Натомість Евдокименко почав їхати, а Міхайленко з метою його затримання кинувся на капот машини. Евдокименко був вимушений зупинитися. Міхайленко одержав легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я.

Визначте спрямованість дій Евдокименко. Ознайомтеся з нормами КK про опір працівникам міліції при виконанні їм службових обов'язків, про охорону громадського порядку і посягання на життя працівника міліції у зв'язку з діяльністю з охорони громадського порядку.

Задача 6

Мамедов і Керімов, розпиваючи спиртні напої, посварилися і почали плечима штовхати один одного, поступово збільшуючи силу поштовхів. Від поштовху Керімов впав і ударився головою об бетонну підлогу. Проте і сам Мамедов на ногах не утримався, впав на Керімова, але потім встав і пішов убік, не вчиняючи більше ніяких дій. Керімов від одержаного ушкодження потилиці і м'яких тканин мозку помер.

Визначте форму і вид вини Мамедова.

Задача 7

Полтавець, електрик за професією, займався розведенням квітів. Протягом тривалого часу квіти викрадали і псували, тому для охорони свого квітника він захистив його сталевим дротом і підключив його до електромережі. Сусід Полтавця, включаючи електричне освітлення на вулиці, піддався дії електричного струму і був смертельно травмований.

Дайте правову оцінку діянню Полтавця. Охарактеризуйте елементи складу даного злочину.

Проаналізуйте суб'єктивну сторону вчиненого діяння.

Задача 8

Гартнер, що працювала тренером плавання в басейні «Олімпієць», дала групі новачків - учням молодших класів - завдання і прослідкувала, як вони із спеціальними дощечками в руках спускалися до басейну. Потім вона в якийсь момент підійшла до колеги по роботі. Раптово почулися гучні крики дітей, які звали на допомогу. Кинувшись у воду, один з тренерів підняв з дна басейну дівчинку, яка потонула. Після надання першої допомоги дитина терміново була доставлена в реанімаційне відділення лікарні. Проте врятувати її не вдалося.

Визначите, чи повинна Гартнер відповідати за смерть дівчинки?

Проаналізуйте суб'єктивну сторону даного діяння.

Задача 9

На прохання спортсмена-розрядника Беломордіна його приятель Сероштан, який був в стані алкогольного сп'яніння, вступив з ним в боротьбу. Під час боротьби Беломордін намагався перекинути через себе Сероштана, але той схопив його за ноги. Тому обидва вони впали, Беломордін при цьому ударився головою об підлогу і відразу ж від травми помер.

Чи повинен Сероштан відповідати за смерть Беломордіна?

Проаналізуйте суб'єктивну сторону даного діяння.

Вкажіть об'єкт вчиненого діяння.

Задача 10

Сашин незаконно зберігав пістолет. Один раз, після вживання 0,7 л. горілки, він пішов на дискотеку в сусіднє село, узявши пістолет. Там він похвалився знайомим хлопцям пістолетом. За пропозицією Тепашина, який відслужив в армії, хлопці побилися об заклад на влучну стрілянину з 30-ти метрів в порожню пляшку. Вони відійшли на 50 метрів від клубу, де була дискотека, поставили на колоду пляшку і по черзі почали стріляти.

Влучив тільки Тепашин, який на радощах запропонував нове парі, що з 30-ти метрів він потрапить навіть у лампочку, що весіла над дверима клубу.

Тепашин довго і старанно цілився в неї, від чого у нього, за його словами, навіть «потемніло в очах» і він не помітив, що під лампочкою біля дверей стояли декілька хлопців. Від перенапруження у Тепашина почала тремтіти рука. Коли йому набридло цілитися, він натиснув на курок. Прогримів постріл - і один з хлопців біля дверей був убитий.

Тепашин бул засуджений за умисне вбивство.

Адвокат оскаржив вирок, наполягаючи на перекваліфікацію дій Тепашина на необережне вбивство, оскільки він умів добре стріляти і нікого не хотів вбивати.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Проаналізуйте суб'єктивну сторону даного діяння.

Задача 11

Водій Веденєєв, розвантажуючи кузов самоскида, не переконався в безпеці розвантаження. В результаті залізобетонними блоками, що розсипалися, був смертельно травмований робочий Івашкін.

Визначте форму вини Веденєєва.

Вкажіть, чи підлягає Веденєєв притягненню до кримінальної відповідальності.

Задача 12

Сергєєв, майстер бурової установки, проводячи роботи на висоті, не випровадив робочих з небезпечної зони, чим порушив правила виконання бурових робіт.

В результаті деталлю, що впала з великої висоти, був важко травмований робочий Вакулов.

Визначте форму і вид вини Сергєєва.

Вкажіть, чи підлягає Сергєєв притягненню до кримінальної відповідальності.

Охарактеризуйте ознаки складу злочину.

Задача 13

Брати Кошкіни і Сахаров посварилися. Кошкіни вирішили вбити Сахарова і вечором з рушницею пришли до нього додому. Денис Кошкін з рушницею залишився на дворі, а Іван Кошкін увійшов до будинку, щоб розбудити Сахарова. Під час розмови з дружиною Сахарова Іван підійшов близько до вікна, а Денис, прийнявши його за Сахарова, вистрілив і вбив його.

Вироком суду Денис Кошкін був засуджений за умисне вбивство брата. Не погодившись з вироком, він подав апеляційну скаргу, пославшись на те, що брата вбив з необережності.

Висловіть думку про обгрунтованість скарги Дениса Кошкіна. Чи підлягає скарга задоволенню?

Дайте поняття юридичної і фактичної помилок в кримінальному праві.

Задача 14

Група підлітків пізно вночі поверталася додому. Вони голосно розмовляли і сміялися. Полохало, який охороняв свій город, почувши шум вистрілив вгору з рушниці, щоб налякати підлітків і попередити можливу крадіжку овочів. Почувши постріл і шум, Улюнов, охороняючи свій город, теж вистрілив з рушниці з великої відстані у напрямку підлітків. Цей постріл заподіяв неповнолітньому Сороці легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров'я.

Чи повинен Улюнов відповідати за наслідки вчиненого діяння.

Задача 15

Сова придбав у мисливському магазині гвинтівку і вирішив її випробувати. Пізно вночі він вийшов на поріг свого будинку і тричі вистрілив з неї у бік городу, за яким починався заболочений ліс. Одним з цих пострілів була вбита сусідка, яка ховаючись від свого п'яного чоловіка блукала у лісі.

Визначите, чи повинен Сова відповідати за смерть жінки?

Задача 16

Шабуров засуджений за те, що він в нетверезому стані управляв мотоциклом і, порушивши правила безпеки руху, наїхав на 12-річного Пономарева, заподіявши йому тяжке тілесне ушкодження. Потерпілого він залишив без допомоги і поїхав з місця події.

Матеріалами справи встановлено, що під час наїзду від удару мотоцикла хлопчик спочатку впав на коляску, потім на дорогу. Через декілька хвилин він піднявся і самостійно дійшов додому, звідки був доставлений у лікарню.

Дайте аналіз суб'єктивної сторони діяння, вчиненого Шабуровим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]