Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 22. Особливості кримінальної відповідальності і покарання неповнолітніх

Задача 1

17-річний Вакшин визнаний судом винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 297; ч. 2 ст. 186; ч. 4 ст. 186; п. 9 ч. 2 ст. 115 КК.

Визначите, яка максимальна міра покарання може бути призначена Вакшину за кожний із вчинених їм злочинів? У яких межах може бути призначене остаточне покарання Вакшину за сукупністю злочинів?

Задача 2

15-річний Соснов, що вживає наркотики, у складі групи повнолітніх наркоманів вчинив розкрадання наркотичних препаратів з приміщення підстанції швидкої медичної допомоги і був притягнутий до кримінальної відповідальності.

Визначте, які обставини повинен враховувати суд при призначенні Соснову покарання.

Висловіть думку про те, чи може суд застосувати до Соснова примусові заходи виховного характеру.

Враховуючи, що Соснов є наркоманом, чи може суд застосувати до нього примусові заходи медичного характеру?

Задача 3

12-річний Догильов систематично утікав з місця проживання, подорожував по всій Донецькій області, живучи на вокзалі, займався жебрацтвом і дрібними крадіжками. У першому і в другому класах загальноосвітньої школи Догильов залишався на другий рік, після чого взагалі кинув школу. Під час свого останнього візиту додому Догильов вкрав у своєї матері золоті прикраси, але через дві години на вокзалі був затриманий.

Визначте, які заходи кримінально-правового характеру можуть бути застосовані до Догильова.

Задача 4

16-річний Воробов притягнутий до кримінальної відповідальності за розкрадання кондитерських виробів і грошей зі шкільного буфету - всього на суму, що склала два мінімальні розміри заробітної платні. До вчинення злочину він систематично крав різні речі у ровесників, бив їх, вимагаючи гроші. Його поведінка обговорювалася на засіданні районної служби у справах неповнолітніх. Батьки Воробова були оштрафовані за неналежне виховання сина.

Які заходи виховного характеру можуть бути застосовані до Воробова?

Задача 5

До 12-річного Кладова суд застосував примусові заходи виховного характеру, оскільки він вчинив суспільно небезпечне діяння - вбивство з необережності свого шкільного товариша.

Чи правильно вирішив справу суд?

Задача 6

18 - річній Хибников звернувся до суду з проханням достроково зняти з нього судимість, яку він має за згвалтування.

Яке рішення повинен ухвалити суд?

Задача 7

Суд засудив неповнолітнього Огарьова до одного року позбавлення волі за умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.

Дайте оцінку правильності ухваленого вироку суду.

Задача 8

Суд призначив неповнолітньому Дольському покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років за ч. 2 ст. 121 КК і на строк 12 років за п. 4 ч. 2 ст. 115 КК, а остаточне покарання за сукупністю злочинів визначив у виді позбавлення волі на строк 16 років.

Дайте оцінку правильності ухваленого судом вироку.

Задача 9

Відносно 23-річного Миськіна суд застосував умовно-дострокове звільнення від відбування покарання на умовах, встановлених ст. 107 КК, мотивуючи це тим, що він скоїв злочин у 17-річному віці.

Визначте, чи правильне рішення виніс суд.

73

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]