Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 17. Система і види покарань

Задача 1

Місцевим судом Колосов був засуджений за фальсифікацію засобів вимірювання до покарання у виді суспільних робіт. У апеляційній скарзі Колосов просив замінити суспільні роботи арештом, оскільки даний вид покарання теж передбачений в санкції відповідної статті КК і для нього цей вид покарання є прийнятнішим.

Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга Колосова?

Задача 2

Барабашкін, що працював тренером хокейної секції в палаці спорту, був засуджений за спричинення тяжкої шкоди здоров'ю. Знаходячись в санаторії, він завдав удару ножем Ручкину, з яким посварився під час сумісного розпивання спиртних напоїв. Суд призначив йому покарання у виді п'яти років позбавлення волі з позбавленням права займатися педагогічною діяльністю протягом трьох років.

Висловіть думку про те, чи законно рішення суду в даному випадку.

Задача 3

Котова, яка працювала викладачем в інституті внутрішніх справ, визнана винною в отриманні хабара під час проведення іспиту. За скоєне вона була засуджена до восьми років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади пов'язані з виховними функціями строком на шість років. Одночасно за вироком суду вона була позбавлена звання старшого лейтенанта міліції, вченого звання доцента і наукового ступеня кандидата юридичних наук.

Дайте оцінку вироку суду про позбавлення Котячої спеціального звання, вченого звання і наукового ступеня.

Задача 4

Вироком Ленінського районного суду м. Донецька від 11.04.2005 р. Шулдика А.І. засуджений за ч. 1 ст. 177 КК України до штрафу в сумі 2000 гривень з позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю на термін 1 рік.

Ухвалою апеляційного суду від 04.09.2005 р. вирок скасований, оскільки мінімальний термін позбавлення права посідати певні посади або займатися певною діяльністю не може бути нижче терміну передбаченого ст. 55 КК України.

Дайте оцінку правильності винесених судами ухвал.

Задача 5

Інвалід 2 групи Демьяненко був засуджений за ч. 1 ст. 142 КК до виправних робіт строком на 6 місяців. У апеляційній скарзі він просив замінити виправні роботи на штраф, посилаючись на інвалідність. Потерпіла Зубенко в запереченнях на скаргу просила залишити вирок без змін, вказавши, що Демьяненко фактично працює і його інвалідність не може перешкоджати відбуванню покарання.

Чи підлягають заперечення Зубенко задоволенню?

Задача 6

Зайцева була засуджена за ч. 4 ст. 191 КК до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати будь-які посади у сфері торгівлі на термін 3 роки.

На цей вирок прокурор подав апеляцію, в якій вказав, що оскільки суд призначив додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати «будь-які посади у сфері торгівлі» з порушенням закону, то його повинно бути виключено з вироку.

Яким чином повинна бути вирішена справа апеляційним судом?

Задача 7

Кравчук, не маючи прав на управління транспортними засобами, в стані алкогольного сп'яніння управляв мотоциклом. На повороті він не справився з управлінням і наїхав на залізобетонну опору, що привело до загибелі пасажира Іщенко. За вказане діяння він був засуджений за ч. 2 ст. 286 КК до п'яти років позбавлення волі з позбавленням права управляти транспортними засобами на строк три роки.

Вважаючи, що додаткове покарання призначене йому з порушенням закону, Кравчук подав апеляцію, в якій просив апеляційний суд виключити з вироку додаткове покарання.

Чи підлягає апеляція задоволенню?

Задача 8

Головний бухгалтер кондитерської фабрики Федченко, маючи вільний доступ до готової продукції і сировини, вкрав з цеху 0,5 л спирту, 1 кг 400 г цукерок і інші товари, всього на суму 190 гривень. Судом він був засуджений за крадіжку без обтяжливих обставин до виправних робіт строком на 1 рік з відрахуванням 25 % із заробітку і позбавленням права обіймати посади, пов'язані з матеріальними і грошовими цінностями, зокрема посаду бухгалтера на термін 5 років.

Прокурор подав апеляцію, вважаючи, що покарання призначене з порушенням вимог КК України.

Чи підлягає апеляція прокурора задоволенню?

Задача 9

За привласнення чужого майна в особливо крупних розмірах Городовіч був засуджений до позбавлення волі на строк 8 років з конфіскацією всього майна, що належить йому на праві власності. Серед майна був житловий будинок в сільській місцевості, в якому Горобец і його сім'ї постійно проживали.

Вважаючи, що житловий будинок не підлягає конфіскації, Горобец подав апеляційну скаргу на вирок місцевого суду в цій частині.

Чи підлягає апеляційна скарга задоволенню?

Задача 10

Лейтенант запасу Сокир засуджений за порушення правил безпеки руху і експлуатації транспорту за ч. 2 ст. 286 КК до п'яти років позбавлення волі і до позбавлення військового звання.

Визначте правильність вироку суду щодо призначення додаткового покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]