Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 4. Поняття злочину

Задача 1

Громов Р.Л. зайшов вдень в універсам «Зірочка» і, підійшовши до відділу підприємця Мохова О.Т., забрав у останнього електронні ваги вартістю 600 гривень, пояснивши, що вони є його власністю. Мохов Р.Т., вважаючи електронні ваги своєю власністю, закрив торговий відділ і протягом тижня не мав можливості здійснювати підприємницьку діяльність, унаслідок чого йому був заподіяний значний збиток.

В ході досудового слідства було встановлено, що Громов Р.Л. на початку жовтня продав вказані електронні ваги Мохову О.Т. за 600 гривень, відразу ж одержавши за них 350 гривень, а суму, що залишилася, - 250 гривень покупець обіцяв повернути через 2 місяці, але після закінчення зазначеного терміну так і не виконав свою обіцянку.

Громов Р.Л. за місцем роботи характеризується позитивно, одружений, має на утриманні дочку дванадцяти років, не судимий.

При судовому розгляді справа відносно Громова Р.Л. була припинена за відсутністю в його діях складу злочину.

Потерпілий Мохов О.Т. подав апеляційну скаргу, не погодившись з рішенням суду відносно Громова Р.Л., оскільки вважав, що останній, всупереч встановленому законом порядку, вчинив дії, правомірність яких оспорюється їм, що є злочином.

Дайте юридичний аналіз і оцінку вищевказаним обставинам.

Обгрунтуйте - чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 2

Кирілов, артист цирку, уклав з друзями парі про те, що зуміє непомітно витягнути з сумки пасажира трамвая будь-яку річ, а потім непомітно повернути її на місце.

У пасажирки Цветаєвой він непомітно витягнув з сумки косметичку, в якій, окрім косметики, знаходився паспорт Цветаєвой. Через короткий проміжок часу Цветаєва помітила пропажу, у зв'язку з чим Кирілов побоявся повернути косметичку.

Кирілов був засуджений за крадіжку за ст. 185 КК України.

Визначте, чи правильно була вирішена справа.

Вкажіть, чи є в діях Кирілова ознаки складу злочину.

Задача 3

П'яний шофер Угрюмов, управляючи машиною ГАЗ - 51, в якій були пасажири Колигін і Сигов і вантажник Півников, перевищив дозволену швидкість руху, унаслідок чого машина перекинулася. Під кузовом опинився Півников.

Але Угрюмов і пасажири Колигін і Сигов, які при аварії не постраждали, заходів для порятунку Півникова не прийняли і відразу пішли в сусіднє село, яке знаходилося недалеко. У селі ніхто з них не повідомив, що під кузовом машини знаходиться Півников. Лише через якийсь час на місце події прибули працівники з трактором і піднявши машину, почали розбирати вантаж, під яким знайшли мертвого Півникова. Угрюмова притягли до кримінальної відповідальності за порушення правил безпеки руху, що призвело до смерті потерпілого.

Чи правильно вирішили справу?

Задача 4

Спірідонов помістив оголошення в газеті про здачу житла в найм. По оголошенню до нього звернувся Шамшурія, громадянин Грузії що приїхав до України на навчання. Спірідонов відмовив Шамшурія в наданні житла, пояснивши своє рішення негативним відношенням до всіх осіб кавказької національності.

Визначте, чи містяться в діях Спірідонова ознаки злочину.

Якщо в діях Спірідонова містяться ознаки злочину, висловіть обгрунтовану думку за законодавством якої країни відповідатиме Спірідонов.

Задача 5

Малько, що хворіє на цукровий діабет, тричі вступав в технікум, але не проходив за конкурсом. У нього склалося враження, що оцінку його знань на вступних іспитах занижують. Це враження посилилося, коли в журналі «Вогник» з листа київських медиків він дізнався, що хворих цукровим діабетом, не дивлячись на відсутність офіційної заборони, не приймають в інститути і технікуми з будь-якого приводу. Щоб подолати цей бар'єр, Малько витравив в медичній довідці запис про цукровий діабет, вказав іншу хворобу і подав документи в приймальну комісію. Цього разу він витримав конкурс і був прийнятий в технікум.

Чи є дії Малько злочинними?

Задача 6

Малахов, знаходячись в стані сп'яніння, вирішив покінчити життя самогубством. Для досягнення цієї мети він угнав порожній автобус і на значній швидкості направив його на товсте дерево. Внаслідок цього Малахов заподіяв собі тяжкі тілесні ушкодження, пошкодив автобус, заподіявши автопідприємству значний матеріальний збиток.

Чи є дії Малахова злочинними?

Чи буде Малахов нести юридичну відповідальність?

Задача 7

Маслов дізнався, що Салов збирає гроші для придбання автомашини та зберігає їх удома. Своєму приятелю Маслов сказав, що збирається їх вкрасти. Через два дні Маслов і його приятель посварилися, і останній повідомив про намір Маслова органам міліції.

Чи може бути Маслов притягнутий до кримінальної відповідальності відповідно до КК України?

Задача 8

Бумагин був свідком того, як Лінейкин у лісі згвалтував жінку, яка збирала гриби. Про цей злочин Бумагин нікуди не повідомив.

Чи повинен Бумагин нести кримінальну відповідальність за недонесення про злочин?

Задача 9

Офіціантку Мухову, яка пройшла професійний медогляд, того ж дня згвалтував невідомий, про що вона нікому нічого не розповіла. Наступного дня у неї були інтимні відносини з кухарем, який після цього захворів на венеричне захворювання. Як потім з'ясувалося, заразився він від Мухової.

Чи повинна Мухова нести кримінальну відповідальність за зараження венеричним захворюванням кухаря?

Задача 10

Бабурін, який не має визначеного місця проживання, повертався додому до своєї сестри поїздом. На одній із станцій у вагон зайшла жінка з корзиною свіжих огірків, які вона везла на базар. Бабурін таємно вкрав три огірки. Він був засуджений за крадіжку. Бабурін оскаржив вирок, посилаючись на те, що його дії лише формально містять ознаки крадіжки. Апеляційна інстанція відмовила в задоволенні скарги, оскільки Бабурін має судимість за такий же злочин.

Чи правильно вирішили справу?

Визначте, чи є в діях Бабуріна ознаки злочину. Охарактеризуйте елементи складу даного злочину.

Задача 11

Касир банку Мошкин, видаючи гроші Котову, переплутав пачки купюр і фактично видав суму грошей в 10 разів більшу, ніж було необхідно. Котов привласнив зайві гроші.

Чи є дії Мошкина злочинними?

Задача 12

Нелідов вночі вліз в чужий сарай і вкрав сто курячих яєць, вартість яких склала 70 гривень. Він був засуджений за крадіжку індивідуального майна громадян. Нелідов оскаржив вирок, наполягаючи на припиненні справи через відсутність в його діях складу злочину. Судова палата Чернівецького апеляційного суду відмінила скаргу, посилаючись на значний розмір заподіяної Нелідовим шкоди.

Варіант 2: Нелідов вкрав 10 яєць, вартість яких склала 7 гривень.

Чи є дії Нелідова злочинними?

Як слід вирішити справу?

Задача 13

Крисін вночі проник в магазин і вкрав декілька ящиків з печивом, вартість яких встановила 90 гривень. Він був засуджений за крадіжку. Крисін оскаржив вирок, наполягаючи на припиненні справи за відсутністю в його діях складу злочину. Судова палата апеляційного суду Донецької області відмінила скаргу, посилаючись на значний розмір заподіяної Крисіним шкоди.

Варіант 2: Крисін викрав одну упаковку печива, вартість якої склала 8 гривень.

Чи є дії Крисіна злочинними?

Як слід вирішити справу?

Задача 14

Медсестри лікарні Курцева, Копиткова і Цикина за своєю ініціативою вводили різні препарати безнадійно хворим старим людям, щоб вони «вмирали спокійною смертю і не зазнавали страждань» і щоб не було зайвих турбот з безпорадними людьми.

Варіант: Частина старих людей не була безнадійно хворими.

Чи є підстави для притягнення медсестер до кримінальної відповідальності?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]