Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 15. Звільнення від кримінальної відповідальності

Задача 1

Через 1 рік 10 місяців після скоєння Корецьким злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК, відносно нього була порушена кримінальна справа. В ході досудового слідства було встановлено, що за рік до скоєння цього злочину Корецький при отриманні квартири зробив підробку документа і його використання, а також дав хабар начальнику відділу райдержадміністрації. Також було встановлено, що з боку останнього мало місце здирництво хабара, а за підробку документа і його використання Корецький підлягав звільненню від кримінальної відповідальності на підставі закону України про амністію, який вступив в силу через два місяці після скоєння цих злочинів.

Визначите, яким чином повинне бути вирішено питання про кримінальну відповідальність Корецького за вчинені їм злочини, якщо досудове слідство тривало 3 місяці?

Задача 2

Тітов вчинив вбивство свого знайомого. Відразу ж після події Тітов виїхав з міста в невстановленому органами внутрішніх справ напрямі. Через сімнадцять років після скоєння вказаного злочину, Тітов, що проживав у селі під іншим прізвищем, був викритий і засуджений до десяти років позбавлення волі.

Визначите, чи були в даному випадку підстави для притягнення Тітова до кримінальної відповідальності?

Задача 3

Петренко з метою отримання підвищеної пенсії підробив деякі записи в трудовій книжці і подав її у відділ соціального захисту населення. Після призначення пенсії він впродовж 3-х років двічі влаштовувався на тимчасову роботу, подаючи до відповідних установ свою трудову книжку.

Чи може бути Петренко притягнутий до кримінальної відповідальності за підробку документа і його використання?

Задача 4

Заруба був затриманий за вчинення кишенькової крадіжки. При перевірці його особи було встановлено, що 4 роки тому він був затриманий за такий же злочин, але тоді йому вдалося зробити втечу з приміщення органу внутрішніх справ.

Чи підлягає Заруба кримінальної відповідальності за першу крадіжку?

Задача 5

Шофер Колесніков, унаслідок необережного поводження з бензином, заподіяв опіки другого ступеня вантажнику Крупнову, який працював разом з ним. Сам Колесніков також постраждав, але доставив Крупнова в лікарню, дав свою кров для потерпілого і шкіру для пересадки. Проти нього була порушена кримінальна справа за спричинення необережного тяжкого тілесного ушкодження, але в цей час він з автомобілем був відряджений на збір урожаю, де добре проявив себе і був відмічений премією.

Чи є підстави для звільнення Колеснікова від кримінальної відповідальності?

Задача 6

Неповнолітній Кулібін з групою підлітків брав участь в вчиненні хуліганських дій і декількох крадіжок. Усвідомивши свою погану поведінку, Кулібін змінив спосіб життя, став чесно працювати, поступив у вечірню школу, старанно став відноситися до занять, готувався до служби в армії. Через два роки після скоєння злочинів, він, бажаючи повністю виправдатися, прибув у відділ внутрішніх справ і розповів про своє минуле.

Визначте, чи є в даному випадку підстави для звільнення Кулібіна від кримінальної відповідальності.

Задача 7

Громадянин Хлебкін був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 133 КК за свідоме зараження громадянки Дубової венеричною хворобою. Під час розгляду справи в суді встановлено, що Хлебкін за систематичні прогули і пияцтво був звільнений з роботи.

Чи може суд звільнити Хлебкіна від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям?

Задача 8

Громадянин Кубов вночі 30.02.2005 р. проник до каси аудиторської фірми, де зламав сейф і вкрав гроші в сумі двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Після цього він проник в іншу кімнату, де також зламав сейф, але грошей в ньому не виявив. 10.03 2005 р. Кубов прибув в міліцію і розповів про скоєне.

Визначите, чи можна припинити кримінальну справу проти Кубова на підставі ст. 45 КК?

Задача 9

Громадянину Помазанову пред'явлене обвинувачення за ч. 2 ст. 296 КК. У минулому він судимим не був, на роботі характеризується позитивно, свою вину визнав і розкаявся. На загальних зборах колектив підприємства, де працює Помазанов, засудив його дії і ухвалив рішення про взяття винного на поруки.

Чи можна при таких обставинах звільнити Помазанова від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудовому колективу?

Задача 10

Громадянин Вялов визнаний винним в тому, що 15.04.2004 р. в приміщенні лікарні таємно вкрав у громадянина Самодова куртку.

Місцевий суд повернув кримінальну справу Вялова на додаткове розслідування. Суд запропонував слідчим органам кваліфікувати вчинене Вяловим як повторний злочин, оскільки в березні 2003 р. він вчинив свою першу крадіжку, і хоча був звільнений від кримінальної відповідальності і переданий на поруки трудовому колективу, термін давності притягнення його до кримінальної відповідальності за цей злочин не закінчився.

Судова палата у кримінальних справах апеляційного суду відмінила визначення місцевого суду, мотивуючи своє рішення тим, що, виходячи із змісту ст. 10 КПК і ст. 47 КК передана на поруки особа може притягатися до кримінальної відповідальності тільки впродовж одного року з дня вступу ухвали про припинення справи в законну силу. Відносно Вялова цей термін вже закінчився.

Дайте оцінку рішенню палати у кримінальних справах апеляційного суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]