Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 5. Кримінальна відповідальність і її підстави

Задача 1

Іноземець Грант, 5.03.2009., повертаючись з туристичної поїздки з України, намагався таємно вивезти за кордон дві старовинні ікони на суму 28 тисяч гривень, поклавши їх у валізу з подвійним дном. При проходженні української митниці Грант був затриманий. Вироком суду від 7.07.2009. Грант був засуджений за ч. 1 ст. 201 КК України до 4 років позбавлення волі.

Визначте момент виникнення кримінально-правових відносин.

Вкажіть момент виникнення кримінальної відповідальності в даному випадку.

Задача 2

Спізнюючись на потяг "Донецьк - Київ", на якому 1.04.2009 р. Зикін збирався їхати у відрядження, він подзвонив в довідкову залізниці і повідомив, що потяг замінований. Після прибуття на залізничний вокзал, де органами служби безпеки України проводилася робота по виявленню вибухового пристрою, Зикін заявив про своє помилкове повідомлення, назвавши його при цьому першоквітневим жартом.

Визначте, чи підлягає Зикін кримінальній відповідальності за свій "жарт".

Задача 3

Зайцев смалив убиту свиню паяльною лампою. Коли йому принесли телеграму, він пішов до воріт. Залишена ним лампа перекинулася, полум'я охопило каністру з бензином, від вибуху каністри зажеврів хлів, а від нього будинок сусіда, в якому вогонь знищив дах.

Дайте правову оцінку скоєного Зайцевим.

Визначте вид можливої юридичної відповідальності за скоєне Зайцевим.

Задача 4

При звільненні 2 квітня 2008 року Разжівіна з місць позбавлення волі йому було оголошено, що відповідно до ухвали судді районного суду по місцю відбування їм покарання 25 червня 2009 року відносно нього встановлений адміністративний нагляд. Відповідно до ухвали про встановлення адміністративного нагляду Разжівін повинен був прибути на місце мешкання і стати на облік в РВВС не пізніше 5 липня. Він з'явився в РВВС для того, щоб стати на облік лише 9 липня, пояснивши це тим, що рейси автобусів були скасовані внаслідок відсутності бензину, а про це він не знав. Районним судом Разжівін був засуджений за ст. 395 КК України.

Дайте оцінку рішенню суду.

Задача 5

Петров, працюючи програмістом в АТ “Друк-сервіс” розмножив на розмножувальній техніці 1000 купюр по 10 грн. і передав їх Сидорову, директору приватного магазина. Останній, відповідно до домовленості, що відбулася раніше, повинен був давати ними здачу покупцям.

При дачі здачі покупцю, Сидоров був затриманий працівниками міліції.

Чи є дії Петрова і Сидорова кримінально караними?

Проаналізуйте чи відповідають дії Петрова і Сидорова ознакам, що розкривають поняття злочину.

Задача 6

Томенко неодноразово протягом року вчинював дрібне хуліганство. За це на нього послідовно накладалися адміністративні стягнення у виді штрафу, виправних робіт і адміністративного арешту (ст. 173 КпАП). У зв'язку з тим, що громадянин Томенко знову зробив таке саме порушення, дільничний інспектор міліції в рапорті на ім'я начальника РВВС поставив питання про притягнення Томенко до кримінальної відповідальності як «невиправного».

Чи обгрунтована думка дільничного інспектора міліції?

Задача 7

Сиренко задумав вчинити крадіжку в магазині. Про це він неодноразово розповідав своїм друзям, висловлював різні варіанти вчинення злочину, обіцяв запросити їх для пригощання до себе в гості. Проте зробити які-небудь дії він не встиг, оскільки був притягнутий до кримінальної відповідальності за висловлені їм наміри за ч. 1 ст. 14 (готування до злочину) і ч. 3 ст. 185 КК (крадіжка, пов'язана з проникненням в чуже приміщення).

Чи обгрунтоване притягнення Сиренко до кримінальної відповідальності?

Задача 8

Гирін вчинив квартирну крадіжку (ч. 3 ст. 185 КК). Ключі для проникнення до квартири йому підібрав Скринь (ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 185 КК). Для здійснення наступної квартирної крадіжки Гирін долучив Чечетова. У момент проникнення до квартири він був затриманий (ч. 3 ст. 15 і ч. 3 ст. 185 КК).

Що є підставою кримінальної відповідальності громадян Гиріна, Скриня і Чечетова?

Задача 9

Художник Гріщенко в лютому 2009 р. виготовив кліше для друку гривень номіналом 20 гривень. Після цього він запропонував Ракову виготовити прес для друку підроблених гривень. Той виготовив і передав Гріщенко прес. В кінці листопада 2009 р. Гріщенко у себе на квартирі надрукував 20 банкнот на суму 200 гривень і наступного дня розплатився ними за покупки в магазині, але касир заявила, що гривни підроблені, і Гріщенко був затриманий.

Чи повинні нести кримінальну відповідальність Гріщенко і Раков і за що саме?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]