Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 13. Повторність, сукупність і рецидив злочинів

Задача 1

Глобов, знаходячись в стані алкогольного сп'яніння, вибив двері продовольчого магазина, увійшов у середину і взяв чотири пляшки горілки, чотири пляшки коньяку, два кілограми печіва і цукерок. Викрадене Глобов приніс до себе додому. Удома випив пляшку горілки і знову повернувся в магазин, увійшов до нього, але був помічений Тропкіним і затриманий. На допиті Глобов пояснив, що повернувся в магазин, маючи намір забрати коньяк і горілку, які там залишилися.

Визначте, скільки злочинів скоїв Глобов.

Задача 2

Бодров впродовж чотирьох років незаконно зберігав удома пістолет і одночасно злісно ухилявся від сплати аліментів, які були з нього стягнуті за рішенням суду на користь непрацездатних батьків.

Дайте кримінально-правову характеристику діянням Бодрова.

Вкажіть, який вид сукупності злочинів міститься в діяннях Бодрова.

Задача 3

Впродовж трьох днів Верьовкин вчинив у тролейбусі дев'ятого маршруту 11 кишенькових крадіжок. Кожна з крадіжок заподіяла потерпілим шкоду від двох до шести мінімальних розмірів заробітної платні. Загальна сума вкраденого склала 33 мінімальних розміру заробітної платні. При затриманні Верьовкин пояснив, що він мав намір вчинювати подібні крадіжки і в подальші три дні.

Чи мала місце в даному випадку множинність злочинів? Відповідь обгрунтуйте.

Задача 4

Петрушин познайомився на пляжі з Горловою і запросив її до себе додому подивитися відеофільми. Після їх перегляду він запропонував Горловій залишитися у нього на ніч, а коли вона відмовилася, закрив двері і, погрожуючи ножем, кілька разів вступав з нею в статевий зв'язок. Вранці Петрушин відвів Горлову на квартиру, де вона проживала. Через два дні він прийшов до Горлової і, побачивши, що господарів немає вдома, знову насильно вчинив з нею статевий акт.

Скільки злочинів скоїв Петрухин?

Задача 5

Кравець впродовж двох днів вчинив в центральному універмазі міста Донецька 12 кишенькових крадіжок. Кожна крадіжка заподіяла окремим потерпілим шкоду на суму від двох до семи мінімальних розмірів заробітної платні, загальна ж сума вкраденого склала 35 мінімальних розмірів заробітної платні.

При затриманні Кравець пояснив, що наступні два дні збирався «працювати» в універмазі «Білий лебідь», а потім збирався поїхати відпочивати на Південний берег Криму.

Чи має тут місце множинність злочинів?

Задача 6

З метою отримання підвищеної пенсії Полін підробив записи в трудовій книжці про роботу в районах Крайньої Півночі і подав її в органи соціального захисту населення. Через три роки підробка була встановлена. За цей час Полін незаконно одержав суму, яка склала 68 мінімальних розмірів заробітної платні.

Визначите, чи мала тут місце множинність злочинів?

Задача 7

У приміщенні диспетчерської гаража між Поповим, Щипіним і Товстим виникла сварка. Потім Щипін і Товстий почали бити Попова. Той схопив металеву заготівку і з метою вбивства завдав нею Щипіну удару по голові, а коли той впав, двічі ударив по голові Товстого. Від одержаних травм Щипін і Товстий померли на місці події.

Визначите, скільки злочинів вчинив Попов?

Задача 8

Кліменко, управляючи вантажним автомобілем, поїхав на червоне світло світлофора, унаслідок чого збив пішохода, який не встиг перейти вулицю. Після зіткнення Кліменко не зупинився, а, навпаки збільшив швидкість і спробував зникнути з місця події щоб уникнути відповідальності.

Через 15 хвилин він, рухаючись зі швидкістю, яка перевищувала дозволену, під час повороту не справився з управлінням і збив ще одного пішохода. Від заподіяних їм тісних пошкоджень обидва пішоходи померли на місці події.

Чи мала тут місце повторність злочинів?

Як слід вирішити питання про відповідальність Кліменко?

Задача 9

Федорченко у складі організованої групи вчинив крадіжку особистого майна громадян. Після закінчення досудового слідства вийшов Закон України про амністію, який розповсюджувався на Федорченко і передбачав звільнення його від кримінальної відповідальності. За два тижні після звільнення він вкрав в універмазі чоловіче пальто, вартість якого складала 26 мінімальних розмірів заробітної платні.

Чи мала місце в діях Федорченко повторність злочинів?

Задача 10

Сліпченко і Кулик вночі під'їхали на автомобілі «Хонда» до колгоспного поля і почали завантажувати в багажник ящики з баклажанами, зібраними колгоспниками вдень. Їх помітив сторож Таран і наказав поставити ящики на місце. Вони побили Тарана, заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження, сіли в автомобіль і з баклажанами, що були в багажнику, поїхали додому.

Скільки злочинів вчинили Сліпченко і Кулик?

Що таке складний склад? Чи можна вважати таким злочином «розбій»?

Задача 11

Дроботун був затриманий під час замаху на згвалтування неповнолітньої Леонової. Перебуваючи під слідством, він признався, що до цього скоїв ще декілька злочинів: згвалтування неповнолітніх Швачко, Шевчук, Продан, замах на згвалтування повнолітньої Осики. Його свідчення були підтверджені на досудовому слідстві і в судовому засіданні. Крім того, встановлено, що, пригнічуючи опір Продан, Дроботун заподіяв їй тяжке тілесне ушкодження, що призвело переривання вагітності.

Яке співвідношення між повторністю і сукупністю злочинів? Яким чином вони будуть враховані при кваліфікації дій Дроботуна?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]