Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 21. Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування

Задача 1

За вчинення грабежу пов'язаного з насильством Нагієв був засуджений за ч. 2 ст. 186 КК до позбавлення волі на строк п'ять років. Через 7 місяців після початку відбування покарання він захворів психічною хворобою, яка позбавила його можливості усвідомлювати свої дії. У зв'язку з цим до Нагієва були застосовані примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації в психіатричний заклад із звичайним спостереженням. Через 4 роки 4 місяці Нагієв видужав, а ще через два місяці примусові заходи медичного характеру відносно нього були припинені.

Варіант 2: За ч. 2 ст. 186 КК Нагієв був засуджений до позбавлення волі на строк п'ять років шість місяців.

Визначте, чи повинен Нагієв відбувати покарання за вчинений їм злочин.

Задача 2

У рішенні суду по справі Тошина вказано: «Вина Тошина у вчиненні вбивства способом, небезпечним для життя багатьох людей, і хуліганства повністю доведена, але у зв'язку з тим, що він визнаний неосудним, кримінальна справа відносно нього підлягає припиненню, а сам Тошин - напряму на примусове лікування».

Тошин захворів після вчинення злочину.

Чи правильне рішення суду? Відповідь обгрунтуйте.

Визначите, чи буде Тошин відбувати покарання після одужання?

Задача 3

Піліпенко, повертаючись з полювання, зайшов по дорозі до свого друга Брянченко, з яким вони розпивали спиртні напої. Після цього Піліпенко в стані сильного алкогольного сп'яніння попрямував додому. Удома Піліпенко з необережності зробив постріл, яким смертельно ранив свою дочку. Прокинувшись вранці і дізнавшись про те, що трапилося, він заявив, що нічого не пам'ятає. За висновком судово-психіатричної експертизи, у момент вчиненого пострілу Піліпенко знаходився у важкому ступені звичайного (але не патологічного) сп'яніння, причому сп'яніння не супроводжувалося втратою здатності віддавати звіт своїм діям і керувати ними.

Визначте, чи підлягає Піліпенко кримінальній відповідальності.

Вкажіть, чи можуть бути застосовані до Піліпенко примусові заходи медичного характеру.

Як змінилося б Ваше рішення, якщо тією ж експертизою було б встановлено, що у Піліпенко у момент пострілу спостерігалося патологічне сп'яніння.

Задача 4

Дії Бобова, що скоїв злочин, були кваліфіковані за ч. 2 ст. 185 КК України. Після пред'явлення йому обвинувачення Бобов впав в реактивний стан і, за висновком судово-психіатричної експертизи, потребував застосування примусових заходів медичного характеру. Кримінальна справа була припинена, а Бобов поміщений в психіатричний стаціонар. Через 2 роки 6 місяців комісія лікарів-психіатрів зробила висновок, що Бобов вилікувався.

Чи підлягає Бобов засудженню судом після лікування?

Якщо підлягає, то протягом якого строку він повинен відбувати покарання?

Задача 5

Ухвалою Куйбишевського районного суду м. Донецька відносно Архипенкова С.Н. застосовані примусові заходи медичного характеру і він госпіталізований в психіатричну лікарню з посиленим спостереженням.

Ухвалою апеляційного суду Донецької області ухвала Куйбишевського районного суду м. Донецька скасована з направленням справи на новий судовий розгляд по наступних підставах.

Тип психіатричної лікарні - з посиленим спостереженням - призначений судом з урахуванням рекомендацій експертів. Проте, відповідно до ч. 4 ст. 94 КК України, поміщення в психіатричну лікарню з посиленим спостереженням може бути застосовано судом до психічнохворого, який вчинив суспільно-небезпечне діяння, не пов'язане з посяганням на життя інших осіб, і який за своїм психічним станом не представляє загрози для суспільства, але потребує утримання в психіатричній установі і лікування в умовах посиленого спостереження.

Архипенков вчинив замах на вбивство і тому його дії представляють підвищену небезпеку для суспільства.

Отже, Архипенков повинен бути поміщений в психіатричну лікарню із суворим спостереженням.

Визначте, як слід вирішити справу.

Задача 6

За спричинення умисного тяжкого тілесного ушкодження Рябошапко був засуджений до 5 років позбавлення волі. Через місяць після вступу вироку у чинність він вчинив втечу з місць позбавлення волі. Через 10 років 6 місяців його затримали, і у зв'язку з виникненням сумнівів щодо його психічної повноцінності направили на стаціонарне обстеження в науково-дослідний інститут. Комісія лікарів-психіатрів дійшла висновку, що Рябопашко перебуває в тяжкому реактивному стані, який розвинувся на тлі залишкових явищ органічного захворювання центральної нервової системи. За психічним станом він не здатний усвідомлювати свої дії і підлягає направленню на примусове лікування до спеціальної психіатричної лікарні.

Яким чином повинен вирішити справу суд?

Задача 7

За хуліганство в суспільних місцях Тітарев був притягнутий до кримінальної відповідальності. На стадії досудового розслідування судово-психіатрична експертиза встановила, що він страждає шизофренією в параноїдальній формі, а тому відносно вчинення даного суспільно небезпечного діяння є неосудним. У зв'язку з підвищеною агресивністю і озлобленістю хворого комісія лікарів-психіатрів визнала, що Тітарева необхідно госпіталізувати до психіатричної установи із звичайним спостереженням.

Яким чином повинен вирішити справу суд?

Задача 8

Вироком районного суду Локтев засуджений за замах на умисне вбивство до позбавлення волі строком на 8 років із застосуванням примусового лікування від алкоголізму. У апеляції Локтев, не заперечуючи проти того, що він є хронічним алкоголіком, просив точно визначити строк лікування.

Чи обгрунтована скарга Локтева? Який порядок лікування алкоголіків, наркоманів і токсикоманів, які скоїли злочин?

Задача 9

За вбивство Гарбузова Муленко був притягнутий до кримінальної відповідальності. Після скоєння злочину у нього розвинувся реактивний психоз. Відповідно до висновку експертизи Муленко потребував застосування примусових заходів медичного характеру - поміщення до психіатричної установи із суворим спостереженням.

Визначите, яке рішення повинен ухвалити суд відносно справи Муленко?

Задача 10

Пирченко вчинив вбивство, знаходячись в нетверезому стані. Призначаючи покарання, суд у вироку застосував до Пирченко примусове лікування від алкоголізму.

Дайте оцінку рішенню суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]