Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 11. Стадії злочину

Задача 1

Тімохін, дізнавшись, що в кюветі біля залізничних колій якісь хлопці гвалтують жінку, пішов туди також, щоб взяти участь в згвалтуванні, але був затриманий працівниками міліції. «Якби мене не затримали, я б згвалтував її», - заявив він. Тімохін був засуджений за замах на згвалтування. Заступник голови Верховного Суду України вніс протест в судову палату у кримінальних справах Верховного Суду України, поставивши питання про звільнення Тімохіна від кримінальної відповідальності, оскільки його дії є тільки виявленням наміру.

Яке рішення повинна ухвалити судова палата?

Визначте стадію вчинення вказаного діяння.

Вкажіть, чи є в діях Тімохіна ознаки суб'єктивної сторони злочину?

Задача 2

Вироком Пролетарського районного суду м. Донецька Васильєв В.С. засуджений по ч. 4 ст. 185 КК України за крадіжку в крупних розмірах до дев'яти років позбавлення волі.

Васильєв В.С. визнаний винним у тому, що він, спільно з Купріяновим Р.П., в садівничому товаристві мікрорайону Широкий Донецькій області, викрали 50 метрів мідного дроту вартістю три тисячі гривень, яку хотіли здати в пункт прийому металобрухту. Під час перенесення дроту вони були затримані працівниками воєнізованої охорони садівничого товариства.

Як убачається зі свідчень Купріянова Р.П., даних їм в ході досудового слідства і судового засідання, вони разом з Васильєвим В.С. вкрали моток мідного дроту і під час його перетягання до огорожі товариства були відразу ж затримані працівниками воєнізованої охорони садівничого товариства.

Вищезгадані обставини підтвердили в судовому засіданні свідки Оношкин Б.Л. і Седов С.Ю.

Захисник Васильєва В.С. подав апеляційну скаргу на вирок Пролетарського районного суду м. Донецька, вважаючи, що дії його підзахисного кваліфіковані неправильно як закінчений злочин. Окрім цього, захисник просив взяти до уваги ті обставини, що Васильєв В.С. раніше не судимий, має на утриманні двоє неповнолітніх дітей, за місцем роботи характеризується позитивно.

Охарактеризуйте момент закінчення крадіжки.

Визначте, чи підлягає скарга захисника задоволенню.

Задача 3

Лужина, знаходячись у стані вагітності, вирішила позбутися дитини. Через годину після народження дитини вона викинула її з вікна сьомого поверху. За висновком судово-медичної експертизи, дитина народилася мертвою.

Чи є в діях Лужиної склад злочину?

Якщо є, визначте стадію вчинення злочину.

Задача 4

Зотов, керівник приватного охоронного агентства, дав вказівку своїм підлеглим Коту і Топазову встановити спеціальну апаратуру для прослуховування телефонних переговорів в офісі однієї з приватних фірм. При установці апаратури Кот і Топазов були затримані. У своїх поясненнях Зотов, Кот і Топазов вказали, що використовувати одержану інформацію не збиралися, а сама інформація була їм необхідна для оперативних цілей.

Визначте стадію вчинення злочину.

Задача 5

Дільничний інспектор міліції Борісенко при перевірці дотримання паспортного режиму застиг Красножон за виготовленням самогону і склав про це протокол, а потім запропонував їй за знищення протоколу дати йому 300 доларів США. Вона погодилася, але, сказавши, що грошей у неї зараз немає, пообіцяла наступного дня принести обумовлену суму, а сама звернулася в прокуратуру із заявою про вимагання хабара.

Купюри, підготовлені для Борісенко, переписали, і Красножон передала їх йому, одержавши протокол. Згодом Борісенко був затриманий.

Визначте стадію вчинення вказаного діяння.

Охарактеризуйте кожну з ознак складу злочину.

Задача 6

Шамшуров і Андрєєв зустріли увечері на вулиці Коцюбу, яка поверталася з роботи, і вирішили її згвалтувати. Вони затягнули її в порожню квартиру дома, уклали на ліжко, почали роздягати, утримуючи за руки і ноги, закривши рот руками. Коцюба чинила опір, почала кричати, потім витягнула з куртки ножиці і ударила ними Шамшурова. В цей час у двері квартири хтось постукав. Шамшуров і Андрєєв, злякавшись, що їх можуть затримати, випригнули у вікно і втекли.

Як слід вирішити справу?

Визначте стадію вчинення вказаного діяння.

Охарактеризуйте ознаки складу злочину.

Задача 7

Для того, щоб позбавиться дружини і дочки, Гриб виготовив пристрій з годинниковим механізмом. Він поклав його в ящик з продуктами, які ті брали з собою до Москви для родичів, і здав разом з іншими речами у вантажний відсік літака, яким дружина і дочка повинні були летіти з Києва до родичів. На борту літака було 170 пасажирів і вісім членів екіпажа. Пристрій повинен був спрацювати у момент знаходження літака в повітрі. Але оскільки в аеропорту вантажники необережно, грубо кидали речі, у вибуховому пристрої був порушений електроконтакт і воно не спрацювало.

Визначте стадію вчинення вказаного діяння.

Задача 8

Шкурай, бригадир тепличного комбінату, спільно з Коробко і Цапок, за попередньою змовою вирішили вчинити крадіжку огірків. Вони навантажили 23 ящики огірків і намагалися вивезти їх на автомобілі з території комбінату, але на прохідній були затримані. Овочі у них були вилучені і повернені комбінату.

Визначте стадію вчинення злочину.

Задача 9

Шитова, перебуваючи в стані сп'яніння, на грунті неприязних відносин під час чергової сварки зі своїм чоловіком кілька разів ударила його обухом сокири по голові, заподіявши тяжкі тілесні ушкодження. Побачивши, що чоловік не подає ознак життя, Шитова намагалася привести його до свідомості. Потім вона побігла до сусідки і попросила викликати медичну допомогу. Життя чоловіка вдалося врятувати.

Визначте стадію вчинення вказаного діяння.

Чи буде Шитова нести кримінальну відповідальність за скоєне?

Задача 10

Працівник ферми Лосарев, дізнавшись про те, що в сейфі бухгалтера ферми є значна сума грошей, вирішив їх вкрасти. Розбивши скло у вікні, він проник в приміщення бухгалтерії і за допомогою принесеного ломика намагався зламати замок сейфа. Але йому вдалося тільки відігнути лівий кут верхньої частини дверей. Зрозумівши, що відкрити сейф не вдасться, Лосарев відмовився від подальших дій і повернувся додому. У касі сейфа було 27 000 гривень.

Чи підлягає Лосарев притягненню до кримінальної відповідальності?

Задача 11

Авілов і Комар вночі захотіли поїхати до знайомих дівчат і покатати їх. Для цього вони вирішили угнати автомобіль Сакуна, який стояв біля під'їзду дома. Відкотивши автомобіль руками від під'їзду на відстань більше 200 метрів, вони спробували завести двигун, але не змогли цього зробити із-за несправності останнього. Тоді Авілов забрав з автомобіля автомагнітолу, а Комар - фотоапарат і парасольку. В цей час мимо них проїздив патрульний наряд міліції, який затримав Авілова і Комара, оскільки їх перебування вночі біля автомобіля співробітникам міліції здалося підозрілим.

Скільки злочинів вчинили Авілов і Комар?

Визначте стадію вчиненого діяння.

Як слід вирішити справу?

Задача 12

Краснов разом з Масловим (справа якого припинена за амністією) підробив свідоцтво механіка з обслуговування і експлуатації ліфтів на ім'я дружини. Будучи викритим у скоєнні цього злочину, він запропонував слідчому Шевченківського РВВС м. Києва, у провадженні якого була справа, хабар за її припинення і поклав на стіл конверт з грошима. Слідчий конверт з грошима не взяв, а запросив в кабінет свого співробітника і склав протокол огляду конверта, в якому опинилося 300 доларів США.

Скільки злочинів скоїв Краснов?

Чи є діях Краснова формальні ознаки закінченого складу злочину (дача хабара)?

Визначте стадію вчиненого діяння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]