Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 6. Склад злочину

Задача 1

Знайдіть і запишіть в робочому зошиті 3-4 статті КК України, що мають за ступенем суспільної небезпеки склад злочину:

а) простий;

б) з кваліфікуючими ознаками;

в) з особливо обтяжуючими обставинами;

г) з пом'якшуючими обставинами.

Задача 2

Засуджений Глухов, працюючи санітаром в медчасти колонії, на прохання іншого засудженого, Дубініна, ввів останньому наркотичну речовину. За годину після цього Дубінін знепритомнів, а потім помер від інсульту.

Чи міститься в діях Глухова склад злочину?

Визначте об'єкт злочину.

Задача 3

Саєнко продав Міронову відеомагнітофон «Самсунг», гроші за який той обіцяв віддати через два місяці. Проте, ні через два місяці, ні через чотири Міронов обумовлену суму не віддав, а відеомагнітофон повернути відмовився. Коли Міронова не було удома, Саєнко таємно проник в його квартиру і забрав свій відеомагнітофон.

Визначте, чи містяться в діях Саєнко елементи складу злочину.

Висловіть думку про законність діяння Міронова.

Задача 4

Романова, працюючи начальником державного комунального підприємства, фіктивно оформила на роботу сторожем Гаврілюка і через його дружину одержувала нараховану йому заробітну платню, використовуючи гроші на покупку устаткування для підприємства. Всього за січень-березень 2010 р. Романова незаконно одержала 3670 гривень.

Чи підлягає Романова кримінальній відповідальності? Охарактеризуйте елементи складу даного злочину.

Задача 5

Лікар-хірург Пекалів, який працював старшим судновим лікарем плавбази «Севастополь», під час перебування плавбази в плаванні протягом шести місяців, зробив за грошову винагороду операції по перериванню вагітності 14 жінкам - членам екіпажу і працівникам переробних цехів. Наказ головного лікаря медсанчастини «Азоврибпрома» забороняв проведення планових абортів в морі. Вагітних жінок, відповідно до цього наказу, потрібно було списувати на берег. Медичних протипоказань для проведення абортів у жінок не було.

Чи є в діях Пекаліва склад злочину «незаконне проведення аборту»?

Задача 6

Кандидат медичних наук, висококваліфікований лікар-хірург Компанієц після проведення операцій приймав від родичів оперованих «подарунки» (спиртні напої, гроші тощо).

Як кваліфікувати дії Компанійца? Чи може він бути притягнутий до кримінальної відповідальності?

Задача 7

Марков у знайомого Малюкова попросив для тимчасового користування магнітолу японського виробництва, а потім продав її. Через десять днів в цьому ж селі Марков через вікно проник в будинок Лазаревой і вкрав радіоприймач, телевізор і відеомагнітофон.

Чи містять дії Маркова склад злочину. Скільки злочинів скоїв Марков?

Чи є підстави для притягнення Маркова до кримінальної відповідальності?

Задача 8

Директор заводу радіотоварів Кудінов, одержавши рішення суду про відновлення на роботі незаконно звільненого працівника Дражевського, відмовився його виконати, вважаючи таке рішення незаконним, і письмово повідомив про це в суд.

Чи повинен Кудінов нести кримінальну відповідальність за невиконання рішення суду?

Визначте, чи є в діях Кудінова елементи складу злочину.

Задача 9

Громадянин Бабкін зневірившись одержати з громадянина Погорільця велику суму грошей, узяту в борг, за порадою Сахарова звернувся по допомогу до Мітюка. Мітюк, у минулому відомий спортсмен, працював охоронцем в приватній фірмі і іноді допомагав людям повертати борги. Сахаров три місяці тому скористався його послугами і залишився задоволений. Мітюк погодився допомогти Бабкіну за винагороду у розмірі 30 % від поверненої суми боргу і, разом зі своїми співробітниками Трусько і Цаповим став погрожувати Погорільцю розправою. Через тиждень Погорілець привіз Бабкіну значну суму грошей і договір, за яким він дарував свою квартиру Бабкіну. Таким чином, велика частина боргу була погашена.

Визначте елементи складу злочину в описаних діях.

Чи будуть Бабкин і Мітюк нести кримінальну відповідальність за свої дії?

Задача 10

Панкратов, будучи в нетверезому стані, проник в будинок Фролової, відкрив шафу, що стояла в коридорі, і почав шукати гроші. Дочка Фролової Валентина, яка знаходилася в цей час в будинку і лежала в ліжку, запитала Панкратова хто він і навіщо до них прийшов. У відповідь Панкратов поставив вимогу, щоб вона закрилася ковдрою і мовчала, загрожуючи її убити. Забравши гроші в сумі 1500 грн. і носильні речі, Панкратов спробував сховатися, але був затриманий.

Дайте юридичну оцінку діям Панкратова.

Визначте елементи складу злочину в описаних діях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]