Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ugolovnoe_zadachi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 19. Звільнення від покарання та його відбування

Задача 1

Льовченко засуджений за три злочини: умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження - до 2 років 6 місяців позбавлення волі; за умисне легке тілесне ушкодження, що заподіяло короткочасний розлад здоров'я - до виправних робіт; за хуліганство пов'язане з опором представнику влади - до 3 років позбавлення волі. Призначаючи покарання за сукупністю злочинів, суд визначив остаточне покарання шляхом повного складання призначених покарань, а потім звільнив Льовченко від відбування покарання з випробувальним терміном тривалістю 2 роки.

Визначите, чи міг суд звільнити Льовченко від відбування покарання?

Задача 2

17-річний Фадєєв угнав у сусіда автомобіль «Жигулі». Виїхавши на дорогу, Фадєєв не справився з керуванням і вчинив наїзд на 70-річного Ножкіна, внаслідок чого останній помер.

Фадєєв був засуджений за неправомірне заволодіння автомобілем без мети розкрадання за ч. 1 ст. 289 КК до трьох років позбавлення волі; за порушення правил дорожнього руху за ч. 2 ст. 286 КК - до чотирьох років позбавлення волі. За сукупністю злочинів йому було визначено шість років і шість місяців позбавлення волі з відбуванням покарання у виховній колонії загального режиму.

Після відбуття Фадєєвим двох років десяти місяців призначеного покарання він поставив перед адміністрацією виховної колонії питання про можливість його умовно-дострокового звільнення від відбування покарання. Проте заступник начальника колонії роз'яснив йому, що для застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання він повинен ще відбути одинадцять місяців покарання.

Чи правильне роз'яснення дав Фадєєву заступник начальника колонії?

Розкрійте підстави застосування умовно-дострокового звільнення неповнолітніх від відбування покарання.

Задача 3

У березні 2001 р. 25-річна Токарева вчинила крадіжку, що заподіяла значний збиток потерпілому. Відносно неї була порушена кримінальна справа за ч. 2 ст. 140 КК України 1960 р. У серпні 2001 р. справа була передана в суд і призначена до розгляду на початок вересня 2001 р. З 1 вересня набув чинності КК України 2001 р.

Ознайомтеся із ст. 8 Закону України «Про амністію» від 5 липня 2001 р. Визначите, чи може Токарева бути звільнена від кримінальної відповідальності на підставі вказаного Закону? Яке рішення повинен був би ухвалити суд, якби КК 2001 р. вступив в силу під час судового розгляду цієї справи?

Задача 4

Тохорів був засуджений за ч. 2 ст. 355 КК України до чотирьох років позбавлення волі. Після відбуття їм двох років і чотирьох місяців позбавлення волі, суд, враховуючи, що Тохорів довів своє виправлення, замінив йому невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі одним роком виправних робіт.

Визначте, чи правомірно рішення суду.

Задача 5

Місцевим судом Холодов засуджений за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 190 КК за пособництво в шахрайстві, вчиненому в особливо крупних розмірах. Йому призначене покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з конфіскацією всього майна, що належить йому на праві власності. Розглянувши справу по апеляції засудженого, апеляційний суд встановив, що Холодов вперше скоїв злочин, виконував в ньому як співучасник не основну роль, є інвалідом другої групи, в скоєному щиро розкаявся. Такі обставини, на думку апеляційного суду, свідчать про можливість виправлення засудженого без відбування покарання. На підставі цього апеляційний суд вирок місцевого суду змінив, застосувавши відносно Холодова на підставі ст. 75 КК звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Дайте оцінку рішенню апеляційного суду.

Задача 6

Суд, засуджуючи Порошенко до трьох років позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, ухвалив рішення про звільнення його від відбування покарання з випробуванням (ст. 75 КК). Одночасно суд зобов'язав Порошенко не відвідувати ринки, розташовані в місті.

Чи є в судовому рішенні суперечності закону?

Задача 7

Адміністрація установи з виконання покарань у виді позбавлення волі подала до суду матеріали на засудженого до восьми років позбавлення волі Корнева з клопотанням про його умовно-дострокове звільнення від відбування покарання на підставі ст. 81 КК у зв'язку з тим, що він відбув половину строку покарання. Суд відмовив в клопотанні, вказавши, що оскільки Корнев був засуджений за ч. 2 ст. 187 КК, він ще не відбув необхідну частину строку покарання.

Висловіть свою думку щодо рішення суду.

Задача 8

Белоголовко був засуджений до двох років виправних робіт. Одночасно зі своїм рішенням суд зобов'язав його відшкодувати матеріальний збиток потерпілому у розмірі 2700 гривень. Через місяць після вступу вироку у чинність Белоголовко був звільнений від покарання законом про амністію. Оскільки на цей момент Белоголовко відшкодував тільки 300 гривень, він звернувся до суду з проханням про відміну відшкодування їм 2400 гривень і стягнення з потерпілого сплачені 300 гривень, тому що він (Белоголовко) амністований.

Чи підлягає клопотання Белоголовко задоволенню?

Задача 9

Хотинін був засуджений до довічного позбавлення волі за вбивство чотирьох чоловік. Через три роки він звернувся з клопотанням про помилування до Президента України.

Дайте характеристику інституту помилування.

Висловіть свою думку про вирішення клопотання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]