Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСИБ Подткова система.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

3. У кінці податкового розрахунку проставляються:

кількість заповнених рядків, кількість фізичних осіб, на яких подано інформацію, та кількість аркушів у податковому розрахунку. При визначенні кількості заповнених рядків підсумковий рядок відповідно до абзацу першого цього пункту не враховується;

податковий номер або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку у паспорті) керівника та головного бухгалтера юридичної особи або само зайнятої особи, яка подає розрахунок, підпис, ініціали, прізвище, телефон;

4. Податковий розрахунок на останньому аркуші завіряється:

для юридичної особи - підписами керівника юридичної особи і головного бухгалтера та засвідчується печаткою;

для фізичної особи - податкового агента - підписом особи, яка подає податковий розрахунок, та засвідчується печаткою у разі її наявності.

"Дата подання" - проставляється дата подання податкового розрахунку податковим агентом.

У кінці податкового розрахунку проставляються відмітки службових осіб органу ДПС про внесення даних з податкового розрахунку до електронної бази податкової звітності (дата, підпис, ініціали, прізвище).

Самостійно виявлені помилки в розрахунку за формою № 1ДФ підприємство може виправити двома шляхами:

1) якщо помилка виявлена до настання граничного строку подання звітності за квартал, у якому вона була допущена, то подається новий звітний податковий розрахунок.

2) якщо ж помилка виявлена після настання граничного строку подання розрахунку, то необхідно подати уточнюючий податковий розрахунок.

Аналогічним чином виправляються і помилки, про які податкових агентів повідомляють органи податкової служби.

Відповідно до п. 119.2 ст. 119 ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Тема 7 облік місцевих податків та зборів

7.1.Облік місцевих податків

7.2.Облік місцевих зборів

7.1.Облік місцевих податків

Відповідно до статті 265 Податкового кодексу встановлено, що до місцевих податків належить: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та єдиний податок(тема 5).

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Визначення платників податку в разі перебування об’єктів житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

  • якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває в спільній частковій власності кількох осіб платником податку є кожна з цих осіб, за належну їй частку;

  • якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

  • якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості.

Не є об’єктом оподаткування:

  • об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);

  • об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;

  • будівлі дитячих будинків сімейного типу;

  • садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкту на одного платника податку.

  • об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;

  • гуртожитки.

Базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості.

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється органом державної податкової служби на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи з житлової площі об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

У разі наявності у платника податку кількох об’єктів оподаткування база оподаткування обчислюється окремо за кожним з таких об’єктів.

База оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи-платника податку, зменшується:

  • для квартири – на 120 кв. метрів;

  • для житлового будинку – на 250 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа-платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або, за вибором такого платника, до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості:

У таблиці 7.1 наведено інформацію щодо сплати податку на нерухомість.

Таблиця 7.1

Інформація щодо сплати податку на нерухоме майно,відмінне від земельної ділянки

Базова оподаткування (житлова площа)

Ставка податку

(за 1 кв. м)

Відповідальні за нарахування податку

Терміни сплати

квартира

житловий дім

1

2

3

4

5

Для фізичних осіб

Не перевищує 240 кв. м

Не перевищує 500 кв. м

Не більше 1% розміру МЗП*, встановленої на 1 січня звітного року

Органи ДПС за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості

Протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення, яке повинно бути відправлене платнику податку до 1 липня звітного року. Відносно новоствореного об’єкта нерухомості податок сплачується, починаючи з місяця виникнення права власності

Більше

240 кв. м

Більше

500 кв. м

2,7% розміру МЗП, встановленої на 01 січня звітного року

Для юридичних осіб

Не перевищує 240 кв. м

Не перевищує 500 кв. м

Не більше 1% розміру МЗП, встановленої на 1 січня звітного року

Юридичні особи на підставі документів, що підтверджують право власності на житловий об’єкт станом на 01 січня звітного року

Авансовими внесками щоквартально до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації

Більше

240 кв. м

Більше

500 кв. м

2,7% розміру МЗП, встановленої на 01 січня звітного року

* Примітка. МЗП – мінімальна заробітна плата

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб, проводиться органом державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості.

Платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на об’єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.

Орган державної податкової служби проводить перерахунок суми податку і надсилає податкове повідомлення-рішення зазначеному власнику відповідно до цього пункту.

Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов’язані до 15 квітня року, в якому набрала чинності ця стаття, а у наступні роки щоквартально, у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу, подавати органам державної податкової служби відомості, необхідні для розрахунку податку, за місцем розташування такого об’єкта нерухомого майна, станом на перше число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Платники податку-юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають органу державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Податок сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується:

  • фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

  • юридичними особами — авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.