Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСИБ Подткова система.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Зміст програми за темами модуль 1 зм 1. (т.1) Організація податкового обліку, його характеристика та взаємозв'язок із системою бухгалтерського обліку обліку.

Вступ

Побудова курсу та зміст окремих тем. Предмет і метод податкового обліку. Значення податкового обліку в умовах ринкової економіки.

Організація навчального процесу з курсу. Лекції, практичні заняття, контрольні роботи, самостійна робота студентів.

Податковий кодекс України, підручники та навчальні посібники, використання в навчальній роботі законодавчого та інструктивного матеріалу.

Тема 1. Характеристика податкової системи в Україні, податковий облік та його місце в системі бухгалтерського обліку

Система оподаткування в Україні та її характеристика. Податкова система і податкова політика.Сутність і види податків. Прямі і непрямі податки, їх сутність та об’єкти оподаткування. Строки сплати і подання звітності по основних податках і зборах.

Організація роботи органів ДПС. Права та обов”язки платників податків. Порядок взяття на облік в органах ДПС платників податків.

Види обліку та їх характеристика. Сутність податкового обліку. Основні відмінності між бухгалтерським і податковим обліком. Організація податкового обліку на об’єктах господарювання і його місце в системі оподаткування.

Штрафні санкції щодо порушення податкового законодавства України.

Самостійна робота:

Податковий кодекс України, який обгрунтовує податкову політику і податкову систему в нашій державі. Класифікація прямих і непрямих податків до бюджету.

Згідно з ситуаційними завданнями скласти модель видів обліку, розкрити їх сутність. Обґрунтувати параметри діяльності кожного виду обліку та розкрити їх зміст. Визначити законодавчу базу податкового обліку і висвітлити модель його організації на об’єктах оподаткування.

Індивідуальна робота:

На основі літературних джерел, навчальної та наукової літератури здійснити порівняння податкової системи зарубіжних країн. Виявити позитивні та негативні риси щодо нарахування та сплати податків в країнах Євросоюзу, західних та азіатських країнах.

Результати індивідуальної роботи оформити письмово у вигляді реферату.

Контрольні питання:

1.Що формує податкову систему в Україні?

2. Якими законодавчими та нормативними актами регулюється податкова політика в Україні?

3. Яка структура та функції податкової служби?

4.Визначте поняття «податок», «платіж», «збір».

5.Яка класифікація податків?

6.Які податки належать до прямих та непрямих?

7. Що визначає предмет, метод, об”єкти податкового обліку?

8. Якими законодавчими та нормативними документами регулюється ведення податкового обліку?

9. Які відмінності та особливості між фінансовим і податковим обліком?

10. Які особливості складання та подання податкової звітності?

Література:

[основна:1,2,8,14,22,25]; [додаткова 1,2,11,13]

Зм 2. (т.2-4) облік оподаткування прибутку підприємств

Тема 2. Оподаткування прибутку підприємства та його податковий облік

Положення Податкового кодексу України для визначення і обчислення податку на прибуток та їх зміст. Система пільг щодо сплати податку на прибуток. Об’єкти та суб”єкти оподаткування, ставки податку та особливості оподаткування окремих видів доходів. Процес виконання податкового обов’язку з податку на прибуток підприємств.

Особливості оподаткування прибутку від окремих операцій: оподаткування бартерних угод, оподаткування операцій з давальницькою сировиною, оподаткування комісійних операцій, операцій з пов’язаними особами, операцій в іноземній валюті, операцій з цінними паперами, оподаткування дивідендів, оподаткування операцій з борговими вимогами й зобов’язаннями, оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, довгострокових контрактів.

Декларація про прибуток, її зміст та особливості складання. Зміст додатків до Декларації, порядок їх оформлення. Взаємозв’язок додатків Декларації про прибуток з її основною частиною. Порядок виправлення помилок у формах звітності по податку на прибуток.

Практичні заняття:

Згідно до Податкового кодексу України та ситуаційних завдань обгрунтувати законність визначення об’єктів оподаткування та оформити зміст цих об’єктів відповідною таблицею.

Використовуючи ситуаційні завдання, оформити відповідною таблицею об’єкти оподаткування, терміни сплати податків та термін подання розрахунків до Декларації по податку на прибуток. Визначити фінансові санкції, здійснити розрахунки відповідних доходів та авансових платежів по них.

За виконаними на попередніх практичних заняттях ситуаційних завданнях заповнити Декларацію про прибуток підприємства та додатки до неї.

Скласти платіжне доручення про перерахування податку на прибуток до бюджету. Відобразити нарахування та перерахування податку на прибуток в системі рахунків бухгалтерського обліку.

Самостійна робота:

На підставі Податкового кодексу України визначити порядок обчислення податку на прибуток та з’ясувати законність пільг щодо його сплати.

Індивідуальна робота:

Використовуючи літературні джерела, навчальну та наукову літературу розглянути структуру, порядок складання та подання податкової звітності в зарубіжних країнах. Виявити відмінності у складі та структурі податкової звітності та порівняти податкову звітність згідно законодавства України та зарубіжних країн.

Результати індивідуальної роботи оформити письмово у вигляді реферату.

Контрольні питання:

1.Положення Податкового кодексу України, що регулюють справляння податку на прибуток підприємства.

2. Які об”єкти, ставки, платники та база оподаткування податком на прибуток?

3.Що передбачає система пільг по сплаті податку на прибуток?

4. Які відмінності обчислення податку на прибуток в фінансовому та податковому обліку?

5. Які особливості оподаткування податком на прибуток окремих доходів?

6.Який порядок складання та подання Декларації по податку на прибуток та додатків до неї?

7.Який порядок виправлення помилок у формах звітності по податку на прибуток?

8. Які штрафні санкції щодо ухилення та сплати подадку на прибуток?

Література:

[основна: 1,2,34,36,37]; [додаткова 1,2,3,5,8,12,13]