Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСИБ Подткова система.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Тема 3. Податковий облік доходів та витрат

Поняття доходів, їх сутність і структура. Відмінність сутності і структури доходів, що відображаються в податковому обліку, від доходів, що обґрунтовуються у фінансовому обліку.

Доходи та джерела їх формування. Доходи, які включаються, до складу доходів в податковому обліку, та доходи, що не включаються до них та виключаються зі складу доходів. Визначення доходів на підставі даних подвійного запису в облікових регістрах та облікової документації.

Особливості податкового обліку у складі доходів виручки отриманої готівкою; попередньої оплати покупців, зарахованої на рахунок у банку; при зарахуванні вартості відвантаженої продукції на зменшення заборгованості підприємства за його зобов’язаннями перед бюджетом; при нарахуванні курсових різниць за коштами і дебіторською заборгованістю в іноземній валюті; при нарахуванні штрафів, пені, неустойки; при отриманні безповоротної фінансової допомоги; при отриманні доходів від спільної діяльності; доходів не відображених у попередніх звітних періодах; при списанні кредиторської заборгованості.

Аналітичний облік доходів. Використання даних аналітичного обліку доходів для складання Декларації про прибуток підприємства.

Поняття витрат, їх сутність та структура. Види витрат та джерела їх формування. Витрати, що включаються до складу витрат в податковому обліку та не включаються до них. Витрати подвійного призначення.

Особливості податкового обліку витрат на ремонт основних засобів, списання балансової (залишкової) вартості будівель і споруд, їх структурних компонентів; витрат з придбання іноземної валюти, курсових різниць; витрат на придбання ліцензій; обов’язкових відрахувань до державних цільових фондів, позабюджетних фондів, на сплату єдиного соціального внеску; витрат на оплату праці; дебіторської заборгованості, що списується з балансу. Відображення в податковому обліку витрат не врахованих у попередніх звітних періодах.

Витрати в системі бухгалтерського обліку. Порядок їх визначення на підставі даних подвійного запису у облікових регістрах. Аналітичний облік витрат.

Використання даних аналітичного обліку витрат для складання Декларації про прибуток підприємства.

Практичні заняття:

Згідно ситуаційних завдань скласти журнал реєстрації господарських операцій, виділити в ньому окремі графи для відображення в них суми доходів. На практичному матеріалі визначити суми доходів згідно цього журналу та відобразити їх у перший частині Декларації по податку на прибуток.

Згідно до ситуаційних завдань скласти журнал реєстрації господарських операцій, визначити в ньому окремі графи для відображення в них суми витрат. На підставі цих даних визначити суми, що відносяться до складу витрат в податковому обліку та відобразити їх у Декларації по податку на прибуток підприємства.

Самостійна робота:

Визначити доходи, що включається до складу доходів в податковому обліку та доходів, що до них не включаються та виключаються зі складу доходів.

Обґрунтувати ці операції нормативно-законодавчими актами.

На підставі Податкового кодексу України визначити витрати, що включаються до них. Визначити витрати подвійного призначення та їх обґрунтувати.

Індивідуальна робота:

Використовуючи літературні джерела, навчальну та наукову літературу розглянути порядок нарахування та сплати податку на прибуток в зарубіжних країнах.

Проаналізувати ставки, об»єкти, бази оподаткування та надані пільги. Проаналізувати як позитивний досвід щодо оподаткування податком на прибуток можна використати в системі оподаткування підприємств України.

Результати індивідуальної роботи оформити письмово у вигляді реферату.

Контрольні питання:

  1. Якими нормативними та законодавчими актами регулюється оподаткування прибутку підприємств?

  2. Що належить до складу доходів?

  3. Які доходи підприємства не включаються до складу доходів?

  4. Що належить до складу витрат?

  5. Які витрати не включаються до складу витрат, а які належать до складу витрат подвійного призначення?

  6. Яким чином ведеться аналітичний облік доходів та витрат?

7. Який порядок перенесення даних про доходи і витрати до Декларації по податку на прибуток підприємства?

Література:

[основна: 1,2,37,36]; [додаткова 1,2,4,6,7,9,10]