Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСИБ Подткова система.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

БІДЮК О.О., Корнієнко Т.М.

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

ОБЛІК І ЗВІТНІСТЬ В ОПОДАТКУВАННІ

Ірпінь 2012

УДК 657

Рецензент: Сопко В.В., доктор економічних наук, професор кафедри обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана

Навчальний посібник „Облік і звітність в оподаткуванні” написано відповідно до типової програми навчальної дисципліни „Облік і звітність в оподаткуванні”, затвердженої Міністерством освіти і науки України з врахуванням вимог Податкового кодексу України, а також інших нормативних документів.

У посібнику в розрізі тем висвітлено: облік та порядок складання звітності по податку на прибуток, ПДВ, акцизному податку, податку на доходи фізичних осіб, місцевих податках і зборах, майнових та ресурсних плаежах, а також порядок обліку та складання звітності при спеціальних режимах оподаткування.

Видання містить практичні завдання, тестовий контроль, тематику рефератів, питання для самоконтролю знань глосарій та додатки, які включають форми податкової звітності.

Навчальний посібник „Облік і звітність в оподаткуванні” підготовлений для студентів вищих навчальних закладів, які здобувають освіту за спеціальністю "Облік і аудит", а саме для підготовки бакалаврів галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво» денної та заочної форм навчання

ЗМІСТ

  1. Передмова 4

  2. Опис навчальної дисципліни „Облік і звітність в оподаткуванні” 7

  3. Структура навчальної дисципліни „Облік і звітність в оподаткуванні” 8

  4. Зміст програми за темами 10

  5. Конспект лекцій 24

  6. Практичні завдання 285

  7. Тестові завдання 304

  8. Питання для самоконтролю 330

  9. Тематика рефератів 333

  10. Глосарій 335

  11. Методика оцінювання студентів 342

  12. Список рекомендованої літератури 345

13.Додатки 349 передмова

З розвитком ринкових відносин податковий облік стає одним із основних видів обліку в державі. В наш час в Україні він є домінуючим на рівні підприємств. Це пов’язано з тим, що закони, які приймаються з оподаткування, зобов’язують вести бухгалтерський облік своєї діяльності з обов’язковим дотриманням вимог фіскальної (податкової) служби України. Причому податковим адміністраціям за порушення в обліку дано право накладати штрафи на посадових осіб підприємств незалежно від форми власності.

Сучасна система оподаткування та перехід підприємств на національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку зумовив необхідність окремого ведення податкового обліку.

Теоретичною основою податкового обліку є економічна теорія. Методологічну основу становить діалектичний метод пізнання суспільства. Це дає змогу розглядати питання податкового обліку на наукових засадах і як напрацьованих протягом розвитку обліку, так і на сучасних досягненнях науки і практики, включаючи подальший розвиток системи обліку у відповідності зі змінами до законодавчо-нормативної бази.

Предмет дисципліни - господарські операції та відображення їх в податковому обліку та податковій звітності.

Мета курсу - засвоєння загальних питань щодо організації податкового обліку, розкриття його суті та змісту основних прикладних категорій; засвоєння навиків та вмінь щодо обліку нарахування та справляння податків та платежів в сучасних умовах господарювання.

Завдання курсу: послідовно викласти систему оподаткування в Україні, основи побудови та організації податкового обліку, роз’яснити облік на основних засадах промислового підприємства та особливості податкового обліку, звітності в різних галузях народного господарства.

Внаслідок вивчення курсу студент повинен опанувати зміст основних нормативних документів, що регламентують податковий облік; володіти основними теоретичними обліковими категоріями і методичними прийомами, які застосовують для кращої організації у системі податкового обліку; усвідомити сутність податкового обліку як однієї з важливих економічних дисциплін, його місце в системі господарської діяльності.

Вивчення організації податкового обліку здійснюється на лекціях, практичних, семінарських заняттях, а також шляхом самостійного опрацювання нормативних актів і запропонованої літератури.

Лекції з податкового обліку і звітності повинні носити проблематичний характер та спрямовувати студентів на подальший розвиток і вдосконалення податкового обліку. На практичних заняттях розглядаються основні теоретичні положення, розв’язуються різні господарські ситуації, що сприяють кращому засвоєнню інформації про зміст доходів, витрат, прибутку, що підлягає оподаткуванню, амортизації, систему первинного обліку, концепцію податкового обліку, формування показників податкової звітності тощо.

У результаті вивчення теоретичних і методологічних основ організації податкового обліку студенти повинні знати:

суть податкового обліку, його місце в системі економічної інформації та взаємозв’язок з управлінським, фінансовим обліком;

практичне призначення методологічних елементів податкового обліку та основних облікових категорій;

економічний зміст об’єкту обліку;

економічний зміст господарських фактів, явищ, процесів, їх взаємозв’язок;

закони, які впливають на побудову, ведення та організацію податкового обліку (документування господарських фактів щодо нарахування та сплати податків та обов»язкових платежів, формування бази оподаткування, порядок складання та строки подання податкової звітності);

методику ведення податкового обліку будь-якого факту, явища, процесу, які відображають операції з фінансово-господарської діяльності підприємства;

ведення та порядок складання податкової звітності;

техніку ведення обліку при будь-якій системі (ручна, автоматизована ) і формі (періодична, річна).

Студенти повинні вміти:

організовувати та вести податковий облік на підприємстві;

оформляти первинні документи та реєстри аналітичного і синтетичного обліку по відображенню операцій з податкового обліку;

організовувати облік доходів та витрат;

здійснювати розрахунок амортизаційних відрахувань;

здійснювати розрахунки ПДВ, акцизного податку, податку на прибуток, єдиного податку, ПДФО, місцевих податків і зборів, майнових та ресурсних платежів;

складати податкову звітність та своєчасно подавати її у відповідні органи.

Навчальний посібник складено для обліковців денної та заочної форм навчання, що знайшло відображення при розподілі питань для аудиторного опрацювання і самостійної роботи та в кількості практичних і семінарських занять з тем курсу.

Навчальний посібник з курсу „Облік і звітність в оподаткуванні” підготовлено згідно положень Податкового кодексу України. Структура видання побудована в логічній послідовності, що передбачає ефективне засвоєння матеріалу щодо порядку оподаткування підприємств.

Навчальні теоретичні і практичні матеріали викладені в посібнику забезпечать на належному рівні підготовку фахівця економічного спрямування, здатного в умовах ризиків і невизначеності діяльності підприємств працювати з обліковими інформаційними базами даних і використовувати їх для прийняття ефективних управлінських рішень з питань нарахування та сплати податків згідно вимог Податкового кодексу України.

Зміст навчального посібника вирізняє глибина та аналітичність викладеного матеріалу, його практичне спрямування, високий науково-методичний рівень. Композиція даного видання, навчальний матеріал дидактично та методично оброблений і систематизований, відрізняється об’єктивністю, науковістю та чіткою логічною послідовністю.

Навчальний посібник у формі навчально-довідкового видання призначено для студентів та викладачів в якому наведено комплекс теоретичних і практичних питань щодо оподаткування підприємств з урахуванням Податкового кодексу України.