Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Обґрунтуйте основні наукові завдання педагогіки вищої школи.

Педагогіка - наука про навчання і виховання. Педагогіка вищої школи, будучи частиною загальної педагогіки, має за предмет процес виховання та навчання, підготовки та перепідготовки спеціалістів з вищою освітою.

Науковими завданнями педагогіки вищої школи є:

- аналіз системи вищої освіти, її характеристик, прогнозування та обґрунтування шляхів розвитку системи вищої освіти;

- визначення цілей та змісту освіти, зміст навчання за окремими спеціальностями та кваліфікаційними рівнями;

  • вивчення та вдосконалення методів і форм організації навчання та виховання студентів;

  • вдосконалення методів контролю рівня підготовки випускників та оцінки успішності студентів;

  • розробка нових технологій навчання.

  1. Розкрийте зміст таких понять: знання, навички та уміння. Обґрунтуйте їх діалектичний зв’язок та особливості формування навичок та умінь.

Частиною педагогіки яка вивчає теоретичні основи навчання є дидактика. Задачами дидактики вищої школи є вивчення закономірностей, принципів і засобів фор­мування спеціалістів з вищою освітою. Головними цілями дидактики вищої школи є оптимізація процесу навчання студентів і підвищення якості підготовки спеціалістів з вищою освітою. Основні поняття дидактики - ЗНУ.

ЗНАННЯ - це узагальнений та засвоєний особистістю фрагмент колективного досвіду, що став основою адекватним способам діяльності особистості.

НАВИКИ - це доведені до певного степеня автоматизму жорстко детерміновані, алгоритмізовані дії. Навики є умовними рефлексами і поділяються на моторні, сенсорні та інтелектуальні:

- моторні навики - робота з клавіатурою ПЕОМ, написання, ходіння, їзда на велосипеді;

- інтелектуальні чи розумові навики - читання тексту, арифметичні підрахунки, виконання алгебраїчних перетворень;

  • сенсорні навики - розпізнання висоти ноти якогось звука, визначення на дотик класу точності оброблювальної деталі, розпізнання кольору чи геометричної форми зорових об’єктів.

ВМІННЯ – це здатність людини виконувати якусь діяльність на основі отриманих раніше Знань та сформованих Навиків.

  1. Дайте визначення таких понять: навчальний процес, зміст освіти та зміст навчання. Обґрунтуйте використання цих понять у стандартах вищої освіти.

Зміст освіти – обумовлена потребами суспільства сукупність знань, навиків і вмінь, а також професійних, світоглядних і громадянських якостей особистості.

Зміст навчання - дидактично обґрунтована і структурно впорядкована наукова інформація, засвоєння якої забезпечує отримання студентом відповідного освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівнів. Зміст навчання включає як наукову інформацію, яку студент повинен засвоїти, так і практичні навики та вміння. Зміст навчання передбачає також встановлення рівня та глибини викладу та засвоєння кожної дисципліни. Зміст навчання визначає зміст навчальної діяльності викладача і пізнавальної діяльності студента. Визначення змісту навчання є однією з найважливіших і достатньо складних задач дидактики.

Педагогічний (навчальний) процес – це процес взаємообумовленої та взаємопов’язаної діяльності викладача і студента, направлений на ефективне та результативне досягнення цілей освіти.

Таким чином, головними особливостями педагогічного процесу є співробітництво викладача і студентів, направлене на досягнення єдиної мети і нерозривність процесів навчання та виховання

Педагогічний процес, і, як наслідок, процес навчання, як його складова частина, будуються на базі певної технології навчання, яка є результатом методичної діяльності викладача.

  1. Розкрийте зміст таких понять: форми і методи навчання, методика, форми організації навчального процесу, засоби навчання, дидактичні засоби. У яких навчально-методичних документах використовуються ці поняття?

Форми навчання — характеристика навчального процесу, що відображає рівень взаємодії студентів і викладача. Розрізняють денну (очну) форму навчання та форми навчання без відриву від виробництва: вечірню, заочну, дистанційну та їх комбінації, екстернат.

Методи навчання — шляхи досягнення мети і задач навчання. Це дидактично обґрунтована система прийомів, способів, через які викладач навчає, а студент засвоює передбачені змістом навчання знання, навички та вміння. Методи навчання: лекційний, метод бесіди, колоквіум, домашнє завдання, усне опитування, дискусія, контроль, дидактичні ігри і т.д.

Методика – сукупність методичних рекомендацій і методів проведення навчальної діяльності. Методика охоплює систему навчання по всім предметам і на всіх рівнях навчальної діяльності. За шириною обсягу виділяють спільну та окрему методику. Предметом спільної методики є процес, методи навчання, що притаманні всім дисциплінам. Окремі методики називаються методиками викладання.

Форми організації навчального процесу – навчальні заходи, що відрізняються видами навчальної діяльності учнів і способами керівництва ними збоку викладача. Це спосіб існування навчального процесу, оболонка для його внутрішньої сутності, логіки та змісту. Форма пов’язана з кількістю учнів, часом і місцем навчання, порядком його здійснення, особливостями взаємодії викладача з студентами. Різноманітними формами організації навчального процесу є: навчальні заняття, самостійна робота студентів, виконання індивідуальних завдань, практична підготовка, контрольні заходи.

Засоби навчання предметна підтримка навчального процесу, це сукупність об’єктів, що мають дидактичні функції.

Засоби навчання поділяються на капітальні, що забезпечують нормальні умови діяльності навчального закладу та дидактичні засоби.

До капітальних засобів належить інфраструктура вузу – навчальні будівлі, аудиторії, лабораторії, майстерні, бібліотеки, основне обладнання у вигляді лабораторних стендів, обладнання майстерень, СВТ, світлотехнічні засоби представлення інформації, студентський гуртожиток, спорткомплекси, їдальні та буфети та ін.

До дидактичних засобів навчання належать: підручники та навчальні посібники, об’єкти вивчення та їх макети, навчальні програми для ЕОМ (АОС,АУК), методичні розробки і т.п.

Вимоги до навчання з кожної дисципліни та різним освітньо-кваліфікаційним рівням відображаються у освітньо-професійних програмах (ОПП) СВО (стандарти вищої освіти). Зміст навчання як система навчальної інформації, відображається в навчально-методичній документації (навчальний план, програма навчальних дисциплін, підручники та ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]