Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Розкрийте зміст поняття “освіта”. Сформулюйте основні цілі освіти.

Освіта – основа інтелектуального, культурного, духов­ного, соціального, економічного розвитку суспільства і дер­жави.

Освіта - це система навчання, соціалізації (якісна і кількісна зміна системи цінностей, соціально значимих переконань і установок) та розвитку, спрямована на засвоєння індивідом системи елементів об'єктивного досвіду людства, необхідного для успішного здійснення ним діяльності в обраній сфері суспільної практики та визнана суспільством як певний рівень розвитку індивіда.

Метою освіти є всебічний розвиток людини як осо­бистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання висо­ких моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу наро­ду, підвищення освітнього рівня народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.

Освіта в Україні ґрунтується на засадах гуманізму, де­мократії, національної свідомості, взаємоповаги між наці­ями і народами.

  1. Зробіть аналіз основних передумов реформування вищої освіти.

Останні 20-30 років в світовій економіці з’явилися нові тенденції, що будуть мати провідне значення в XXI столітті для розвитку всіх країн. До цих тенденцій відносяться глобалізація, інтеграція та лібералізація. Відбувається відкриття національних економік та поступове усунення перепон на шляху міжнародного руху товарів, послуг, об’єктів інтелектуальної власності, капіталів, тощо. Такі економічні тенденції висувають нові вимоги до вищої освіти. З’явився попит на випускників, що відповідають міжнародним стандартам рівня підготовки, відбувається інтернаціоналізація діяльності вузів.

Іще однією особливістю даного етапу є прискорення науково-технічної революції. Наука стає важливим економічним ресурсом, зростає роль та доля інтелектуальної праці у валовому національному продукті та, як наслідок, зростає роль освіти в економічному та соціальному розвитку суспільства. Необхідність реформування системи вищої освіти в пострадянських державах в тому числі і в Україні, обумовлена не тільки загальними та універсальними причинами, але й специфічними, спадковими від радянської влади та набутими в період незалежності.

  1. Зробіть аналіз основних переваг та недоліків радянської системи освіти.

Україна успадкувала радянську систему вищої освіти, до її якостей варто віднести високу фундаментальність природничо-наукової підготовки, всесвітньо визнану інженерну школу, зв'язок навчання з наукою і виробництвом, гарантоване працевлаштування за фахом випускників вузів.

Недоліками радянської вищої освіти були:

  • закритість системи освіти, її ізольованість від систем освіти розвинених демократичних країн;

  • орієнтація на масову підготовку вузько профільних фахівців-виконавців для конкретного робочого місця;

  • нехтування потреб підготовки ініціативних, критично мислячих фахівців, здатних до самостійної творчої роботи;

  • суворий державний контроль і надмірна централізація;

  • за політизованість і заідеологізованість змісту навчання і виховання;

  • відрив від світового наукового знання гуманітарної та економічної освіти, ігнорування підготовки фахівців із прикладних соціальних і гуманітарних напрямків;

  • технологічне відставання в економіці і зниження рівня фінансування призвело до зниження якості підготовки фахівців з вищою освітою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]