Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення оцінки і відмітки, обґрунтуйте їх основні функції.. Зробіть аналіз існуючих систем оцінювання.

Оцінка виконує функції, що виховують і управляють. Її завдання – забезпечити і підтримати високий рівень мотивації того, хто навчається. Рівень мотивації (М) пропорційний невизначеності результату оцінювання. Це можна продемонструвати на двох крайніх прикладах. Якщо апріорі студенти знають, що в даного викладача на іспиті більшість запросто одержать 5, то в цьому випадку стимули напружено учитися слабшають. У тому випадку, коли більше 3 у викладача практично одержати не можна, то в студентів як кажуть "опускаються руки" і, відповідно, мотивація різко знижується.

У системі вищої освіти України офіційно прийнята чотирьох бальна шкала оцінок "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно" (не 5, 4, 3, 2) і двобальна - "зараховано", "не зараховано" для заліків.

Чотирьох бальна шкала має ряд безумовних переваг: інтуїтивна зрозумілість, простота у вживанні і методичному освоєнні, психологічна звичність, відносна точність. Недоліками цієї шкали є відсутність кількісних критеріїв і недостатня диференціація рівнів засвоєння навчального матеріалу.

Дванадцятибальна шкільна система оцінювання з метою забезпечення розрізнення класів бальних оцінок використовує відомі 4 рівні засвоєння знань і сформованості навичок і умінь (знайомства – початковий, стереотипний – середній, умінь – достатній і евристичний – високий). Для кожного з цих рівнів встановлюються 3 ступені оволодіння (4 х 3 = 12). Розглянемо опис ознак відповідних оцінок.

І рівень: 1 бал – учень здатен розрізняти, пізнавати об'єкти вивчення;

2 бали – учень здатен фрагментарно відтворювати частину навчального матеріалу.

3 бали – учень здатен відтворювати до 50% навчального матеріалу.

ІІ рівень: 4 бали – учень здатен виконати за зразком визначених операції;

5 балів – учень розуміє основний матеріал, поняття, визначення, правила;

6 балів – учень може використовувати отримані знання для виконання завдань за зразком.

ІІІ рівень: 7 балів – учень знає навчальний матеріал, доказово його пояснює, може використовувати в стандартних ситуаціях;

8 балів – досить повні знання, учень здатний аналізувати, установлювати зв'язку, робити висновки;

9 балів – вільне володіння матеріалом, здатність систематизувати й аналізувати інформацію, використовувати її в змінених ситуаціях.

ІV рівень: 10 балів - глибокі, міцні знання, здатність використовувати них у нестандартних ситуаціях, критично оцінювати окремі факти і явища;

11 балів - володіння узагальненими знаннями, аргументовано використовувати них у нестандартних ситуаціях, самостійно оцінювати події, факти і явища;

12 балів - уміння самостійне здобувати і використовувати інформацію, ставити і розв'язувати проблеми.

Таким чином, у 12-бальній системі оцінювання, задаючи учням відповідний рівень контрольного завдання, викладач визначає, яку ступінь володіння навчальним матеріалом (високу, середню або низьку) демонструє учень.

Шкала оцінювання ECTS (European Credіt Transfer System – європейська система трансфертних кредитів). Шкала оцінювання ECTS була розроблена для того, щоб допомогти вузам перевести оцінки, виставлені іншим навчальним закладом, для перезаліку оцінок студентів.

Концепція шкали ECTS полягає в тому, що:

- шкала повинна бути досить добре охарактеризована, щоб будь-який вуз зміг використовувати її для своїх навчальних дисциплін;

- шкала ECTS повинна надати додаткову інформацію до оцінки навчального закладу, але не заміняти неї;

- шкала оцінювання ECTS повинна бути зрозумілою іншим вузам, що виставляють відповідну оцінку відповідно до власної системи оцінювання студентам, що вступають, або випускникам;

- оцінка по системі ECTS повинна визначати поряд з оцінкою, виставленою вузом у перелік оцінок студента по дисциплінах, досягнення кожного студента до і після періоду навчання.

Шкала має міцну статистичну підставу, але статистичні дані об'єднані з реалістичним описовим підходом. Під час дискусій по шкалі оцінювання ECTS особлива увага приділялася строгому чисельному визначенню, яке б базувалося на класифікації студентів по знаннях у групі і на найбільш якісному визначенні, яке б базувалося на загальному розумінні ключових слів, таких, як "добре" і "відмінно".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]