Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать

2 Рівень – „стереотипний рівень”.

При викладанні учбового матеріалу на 2 рівні дається описове і математичне визначення понять, закономірностей та правил. Можуть без висновків приводитись формули та співвідношення, що дозволяють визначити функцію багатьох незалежних змінних.

Стереотипний рівень являється інформаційним мінімумом дисципліни, недопустиме незнання навіть його частини. Без засвоєння інформаційного мінімуму неможливий перехід до більш глибокого, творчого набуття знань, а саме до продуктивного рівня. На цьому рівні оволодіння основними поняттями предмету відбувається настільки, що воно дає учню можливість здійснювати опис дії з об’єктом вивчення, аналізувати різноманітні дії і різноманітні результати.. Для другого рівня засвоєння характерна достатність вільного володіння студентом учбової інформації, здатність відповідати на питання „як?”. На цьому рівні діяльність учня характеризується вміннями застосовувати засвоєну інформацію в практичній сфері для розв’язання деякого класу типових задач у відповідності з засвоєними зразками та адаптованими, несуперечливими ситуаціями. Отримані знання являються так званими процедурними знаннями. Процедурне знання має на увазі „знання”, як застосовувати факти, поняття, правила та методи по відношенню до певної мети.

Цей рівень характерний для початкового рівня діяльності спеціаліста з освітньо-кваліфікаційним рівнем „бакалавра”, діяльності за інструкцією, жорсткому алгоритму в строго визначеному оточенні посадових обов’язків.

  1. Розкрийте сутність 3 и 4 рівнів викладання і засвоєння навчального матеріалу.

3 рівень – „рівень вмінь.

При викладенні учбового матеріалу на 3 рівні приводиться математичний опис та розрахунок процесів, явищ, обладнання, проводиться аналіз і синтез, узагальнення та інтерпретації.

Третій рівень засвоєння учбового матеріалу забезпечує початковий рівень продуктивної діяльності. Засвоєння на рівні „вмінь” передбачає глибоке розуміння студентом суті проблеми, здатність свідомо використовувати інформацію про об’єкти та способи діяльності в ситуаціях відмінних від учбових, шляхом переходу засвоєних знань, навичок та вмінь на нові умови, здатність застосовувати знання на практиці для розв’язання деякого класу задач для отримання суб’єктивно нової інформації. Для студента характерне активне конструювання відповідей, здатність виконувати аналіз та синтез процесів та об’єктів, готовність до відповідей на питання „чому?”, до розв’язання адаптованих професійних задач. Отримані знання являються так званими концептуальними знаннями. Концептуальні знання передбачають розуміння „коли і чому” специфічні поняття, правила та методи повинні вибиратися з базису знань. Процес вибору визначається ціле - та ціннісноорієнтованими критеріями. Таким чином, в той час, як декларативне та процедурне знання встановлює склад знання, що ми маємо в розпорядженні, концептуальне знання визначає його організацію та доступність.

4 Рівень – „евристичний рівень”.

Цей рівень являється основою для отримання нового знання, „знань трансформації”. Студент здатний трансформувати первинну учбову інформацію настільки, що він легко справляється з задачами різних класів. Відбувається відхід від стереотипів, діяльність набуває пошукового характеру.

Для евристичного рівня засвоєння характерна здатність розв’язувати нетипові, реальні задачі, ускладнені протирічними і навіть „нечіткими” умовами, які вимагають відомої трансформації та пристосування набутого досвіду до нових нетипових умов діяльності. Отримані знання являються так званими „знаннями-трансформаціями”.

Розвиток процесу навчання розглядається як входження від „знань-знайомств” до „знань-трансформацій”. Необхідно підкреслити, що людині необхідні знання всіх рівнів. Про одні він повинен мати уяву (тут достатньо рівня знань-знайомств), інші знання необхідно засвоїти на рівні повноцінних знань-вмінь, а в деяких необхідно розбиратися настільки глибоко, щоб здійснити трансформацію (хоч би за аналогією) на інші області (сфери). Проблеми вибору об’єму учбової інформації, рівнів навчання належить до виключно актуальних та складних проблем освіти. На її правильне вирішення насамперед впливає мета освіти, яка і має бути чітко визначена.

Знання і розуміння викладачем етапів пізнавальної діяльності, рівнів навчання та викладання учбового матеріалу являються необхідною умовою правильної організації пізнавальної діяльності студентів та ефективності учбового процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]