Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Сутність модульно-рейтингової технології навчання, її переваги та умови впровадження.

Інтеграційні процеси в сфері освіти стають все більш динамічними. Підписана в м. Болонья (Італія) міністрами освіти ряду європейських країн Декларація про Європейський регіон вищої освіти була покликана забезпечити формування загальноєвропейського освітнього простору. Серед заходів, спрямованих на рішення цієї проблеми, - уведення системи академічних кредитів (European Credit Transfer System - ECTS), що покликана забезпечити спосіб виміру і порівняння результатів навчання при переході студентів з одного вузу в іншій. Система ECTS, ґрунтується на оцінці трудових витрат, передбачених для вивчення кожної навчальної дисципліни.

У системі ECTS 60 кредитів відповідають одному року навчання (у термінах трудомісткості); 30 кредитів - семестру і 20 кредитів - триместру навчання. Таким чином, один кредит приблизно еквівалентний 36 годинам навчальної роботи студента.

Крім європейської системи залікового переведення (ECTS) широко поширена система кредитів, прийнята в США (US Cerdit System - USCS), CATS - Credit Accumulation and Transfer Scheme/System - схема/система нагромадження і передачі кредитів Великобританії, відомі й інші, зокрема, азіатська і тихоокеанська.

Система залікових одиниць являє собою обґрунтований і доволі ефективний механізм зіставлення кількісних вимог до рівня і змісту підготовки студентів. Її реальні і потенційні переваги поширюються на багато аспектів організації і змісту навчання і, зокрема, передбачають:

- підвищення мотивації студентів до навчання, підвищення особистої відповідальності за хід процесу і результати навчання;

- розширення можливостей освіти на стику спеціальностей;

- полегшення переходу на асинхронну (індивідуальну) форму навчання;

- розвиток як міжнародної, так і національної (усередині країни) академічної мобільності і розширення можливостей залучення іноземних студентів у свій вуз;

- створення умов для більш широкого застосування в навчальному процесі сучасних технологій і передового закордонного досвіду.

Для переходу на кредитно-модульну систему організації навчального процесу необхідно оцінити кожну навчальну дисципліну в залікових одиницях, розробити ефективні методики проведення аудиторних і поза аудиторних занять, запровадити систему бально-рейтингового контролю знань. Розробити і видати інформаційні матеріали, необхідні кожному студенту для ознайомлення з новою системою організації навчального процесу, а також створити інститут консультантів по академічних проблемах (тьюторів), що допомагають студентам вирішувати питання персональної стратегії і тактики освітнього процесу.

Насамперед, така система потребує вдосконалення учбово-методичної бази, більш точного формулювання вимог до знань по конкретних дисциплінах. Крім того, вона істотно підвищить необхідність методичного і технічного забезпечення самостійної роботи студентів (що обумовлено збільшенням її обсягу); установлення постійного контролю над вивченням ними тієї чи іншої дисципліни, що включена в освітню програму

Кредитно-модульна система акумулює в собі цінності для різних суб'єктів вищої школи.

Для вузу:

- сприяє розвитку автономізації і відповідальності;

- відкриває нові можливості для співробітництва;

- сприяє розвитку комунікативних зв'язків між вузами;

- каталізує поліпшення якості навчального процесу й організаційно адміністративної роботи;

- створює прозорість навчальних планів, у яких відбита детальна інформація про зміст навчального процесу на шляху до одержання бажаної освіти;

Для студентів:

- сприяє значному підвищенню мотивації до навчання;

- дозволяє самим сформувати програму навчання (індивідуальний освітній маршрут);

- забезпечує сертифікацію процесу навчання в іноземному вузі;

- гарантує академічне визнання навчання за кордоном;

- забезпечує доступ до повноцінних навчальних курсів і академічного життя в іншому вузі, це відрізняє систему від багатьох інших програм студентської мобільності;

- підвищує рівень конкурентоспроможності;

  1. Перелічити види ігрових методів навчання. Основні принципи побудови навчальної гри.

Сутністю ділової гри є відтворення предметного і соціального змісту професійної діяльності, моделювання систем відносин, характерних для даного виду праці. Проведення ділової гри являє собою розгортання особливої, ігрової діяльності учасників на імітаційній моделі, що відтворює умови і динаміку виробництва. Ділова гра дозволяє задати в навчанні предметний і соціальний контексти майбутньої професійної діяльності і тим самим змоделювати більш адекватні в порівнянні з традиційним навчанням умови формування особистості фахівця.

Розрізняють 6 видів навчальних ігор: ділова гра, розігрування ролей, аналіз конкретних ситуацій, імітаційна вправа, ігрове проектування, індивідуальний тренаж.

Усі ці види характеризуються 4 загальними ознаками:

- наявність спонукуваної (змушеної) активності учасників;

- порівняльність активності роботи викладача і студентів;

- самостійне знаходження рішення тими, яких навчають;

- наявність прямого і зворотного зв'язку між навчальною системою і студентами.

У ділових іграх реалізуються наступні психолого-педагогічні принципи:

  • імітаційного моделювання конкретних умов і динаміки виробництва;

  • ігрового моделювання змісту і форм професійної діяльності;

  • проблемності змісту імітаційної моделі і процесу його розгортання в ігровій діяльності;

  • спільної діяльності учасників;

  • діалогічного спілкування учасників;

  • двоплановості.

Принцип проблемності змісту імітаційної моделі і процесу його розгортання в ігровій моделі означає, що розроблювач закладає в гру не препаровані задачі, а систему навчальних завдань у формі опису конкретних виробничих ситуацій.

Принцип спільної діяльності означає, що ділова гра - це робота на імітаційній моделі, рольова взаємодія декількох учасників гри.

Принцип діалогічного спілкування - необхідна умова вирішення навчальних проблем і задач, підготовки і прийняття погоджувальних рішень, розвитку пізнавальної активності особистості в навчанні і майбутній професійній діяльності. Кожен учасник гри відповідно до даного принципу не тільки має право, але і повинний висловлювати свою точку зору, своє відношення щодо всіх питань, що виникають у грі.

Принцип двоплановості припускає єдність умовності і реальності - гравці мають протилежні установки: по-перше, визнання реальності життєвих ситуацій, моделюємих у її процесі, і, по-друге, визнання реальності самої гри, тобто її умовності. Відповідно до принципу двоплановості ігрової навчальної діяльності досягнення ігрових цілей служить засобом реалізації цілей навчання і виховання, розвитку особистості фахівця.

  1. Розкрийте основні прикмети рольової гри, мозкового штурму та ігрового проектування.

Розігрування ролей.

Ознаками цього виду ігрового методу навчання є:

- наявність загальної проблеми чи мети ігрового колективу;

- наявність і розподіл ролей;

- розходження рольових інтересів учасників;

- дискусія по представлених проблемах;

- підведення підсумків і визначення переможців викладачем.

Аналіз конкретних ситуацій (мозковий штурм).

Ознаками цього виду ігрового методу навчання є:

- наявність проблеми;

- формування малих груп для знаходження варіантів рішення;

- знаходження варіантів рішення;

- взаємне резензування варіантів;

- захист варіантів і визначення переможців викладачем.

Ігрове проектування.

Це сполучення аналізу ситуацій і розігрування ролей.

Ознаками цього виду ігрового методу навчання є:

- наявність складної інженерної проблеми;

- суперечливість вихідних даних;

- формування малих груп проектувальників;

- вироблення альтернативних проектів групами;

- взаємне резензування;

- формування науково-технічної ради з розподіленими ролями;

  • публічний захист на НТР і визначення переможців рішенням НТР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]