Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення поняттю “технологія навчання”. Розкрийте структуру та принципи нових технологій навчання.

Можна припустити, що терміни дидактика і технологія навчання це різні визначення одного поняття. Але різниця в тому, що дидактика - це теорія навчання в цілому, а педагогічна технологія - це лише конкретно науково обґрунтоване, спеціальним чином організоване, навчання для досягнення конкретної реально поставленої мети навчання, виховання і розвитку учнів. Ставиться не просто загальна мета, наприклад підготовка висококваліфікованого фахівця, а розробляється науково обґрунтована конкретна мета по етапах навчання, з урахуванням змісту, способів і засобів досягнення цієї, проведеної оптимальним шляхом, мети - формування висококваліфікованого фахівця, що відповідає сучасним вимогам.

Структуру педагогічної технології складають:

а) концептуальна основа; б) зміст навчання:

  • мета навчання - загальна і конкретна; інформаційний зміст;

в) технологічний процес: • організація учбового процесу;

  • методи і форми організації учбової діяльності учнів;

  • методи управління учбовою діяльністю учнів;

  • методи і форми роботи викладача;

  • діагностика учбового процесу.

Особистісно-орієнтована педагогічна технологія передбачає організацію навчання на основі глибокої пошани до особи ,яка навчається, обліку особливостей індивідуального розвитку, відношення до нього як до свідомого, відповідального суб'єкта учбово-виховної взаємодії.

Технологія розвиваючого навчання, націлена на розкриття невикористаних резервів учня, має такі взаємопов'язані принципи:

  • навчання повинне вестися на максимально можливому рівні складності;

  • максимально швидкий темп вивчення учбового матеріалу;

  • провідне місце займають теоретичні знання;

принцип усвідомленого засвоєння учнями учбового матеріалу, методів використання знань на практиці.

Технологія формування творчої особи передбачає використання принципів, які сприяють розвитку творчих здібностей учня, проблемного бачення, здібностей висувати гіпотези, оригінальні ідеї, виявляти суперечності; розвиваючих уміння аналізувати і інтегрувати інформацію, формуючих пошуково-проблемний стиль мислення

Технологія навчання як дослідження ставить собі за мету придбання студентами досвіду дослідницької роботи в пізнавальній діяльності; об'єднання розвитку їх інтелектуальних здібностей, творчого потенціалу і на цій основі формування активної, компетентної, творчої особи, що відповідає вимогам сучасного науково-технічного і соціального прогресу

Технологія проблемного навчання. Дослідження природи наукової творчості і його розвитку - найактуальніша сучасна проблема, що зажадала від

педагогічної науки розробки дидактичних шляхів формування творчих здібностей учнів. Один з них - зближення методів навчання з методичними прийомами, в яких відображається творча діяльність учня. Реалізація на практиці ідеї взаємозв'язку навчання з науковим пошуком і являє собою поняття проблемного навчання.

Технологія контекстного навчання.

Характерною межею традиційного навчання є його зв'язок з минулим, із змістом соціального досвіду, організованого у вигляді учбової інформації. Тому невипадкова також орієнтація навчання на запам'ятовування матеріалу, на «школу пам'яті». Передбачається, що в результаті навчання, як процесу привласнення інформації, що індивідуалізувався , засвоєна інформація набуває статусу знань. Інформація, знакова система, виступає при цьому початком і кінцем активності студента, а майбутнє предстає лише у вигляді абстрактної перспективи застосування знань після закінчення вузу.

Технологія організації групової учбової діяльності сприяє активізації і результативності навчання, вихованню гуманних відносин співпраці і взаємодопомоги, самостійності, умінню доводити і відстоювати свою точку зору, а також прислухатися до думки опонента, культурі ведення діалогу, відповідальності за результати свого і колективної праці. Групова учбова діяльність створює передумови для формування позитивної мотивації, змагання в досягненні якомога вищих результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]