Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Основні дидактичні вимоги до змісту і структурі лек­ції. Завдання викладача до забезпечення цих вимог.

Основними дидактичними вимогами до лекції є:

- високий науково-теоретичний рівень;

- забезпечення ефективного сприйняття студентами матеріалу, що викладається, на основі обліку психолого-дидактичних закономірностей пізнавальної діяльності тих, яких навчають,;

- формування максимальної самостійності й ініціативності студентів шляхом організації активної розумової діяльності тих, яких навчають, у процесі навчання;

- високий виховний вплив на студентів. Шлях реалізації цих вимог ми проаналізуємо на основі розгляду трьох узагальнених характеристик лекції:

- зміст і структура лекції;

- керування пізнавальною діяльністю студентів;

  • методика читання лекції.

Лекції за своєю структурою можуть відрізнятися одна від одної в залежності від змісту і характеру матеріалу, що викладається. Однак при побудові лекції завжди корисно дотримуватися деяких загальних рекомендацій.

Лекція, як правило, повинна складатися з трьох структурних складових, кожна їх яких має свої завдання - це: вступна частина, основна частина і висновок.

Мета вступної частини лекції - організувати роботу студентів на наступні дві години, а з психологічної точки зору - опанувати увагою аудиторії і дати мотиваційну установку.

На вступній частині лекції необхідно, насамперед, повідомити студентам план лекції, строга відповідність, якому є обов'язковим. У план включаються найменування основних, вузлових питань лекції, що згодом можуть бути використані при складанні екзаменаційних питань. Далі формулюються мета і завдання лекції.

Корисно нагадати студентам питання, розглянуті на попередніх заняттях, пов'язати їх із новим матеріалом, вказати на їх роль, місце і значення для даної дисципліни і майбутньої професійної діяльності.

Основна частина лекції відводиться на викладення змісту навчального матеріалу. Розкриття теми відповідно до плану лекції може здійснюватися як на ряді прикладів, фактах, що поступово підводить студентів до узагальнень і наукових висновків, тобто використовується індуктивний метод; так і дедуктивний, полягає у роз'яснення загального положення з наступним показом можливостей його складових на конкретних прикладах. Розгляд кожного питання, лекції варто починати з його чіткого формулювання, строго аргументуючи, обґрунтовуючи фактичний матеріал. Бажано викласти різні позиції з окремих питань і чітко визначити свою позицію. Пов’язувати теоретичні питання з практикою, приводити приклади з реальної професійної діяльності і наукової практики, бажано навести приклади з власного досвіду, із своїх досліджень. Завершувати розгляд питання бажано конкретними висновками.

У заключній частині лекції необхідно зробити висновки, підбити підсумок того, про що студенти довідалися на даній лекції; дати вказівку студентам для самостійної роботу з доробки, розширенню і поглибленню матеріалу лекції, на підготовку до практичних і семінарських занять за матеріалами лекції; дати орієнтування з теми наступної лекції і відповісти на запитання студентів.

На закінчення можна зробити висновок про те, що основні вимоги до змісту і структури лекції відбивають вимоги, що випливають з основних принципів дидактики:

науковості, системності, зв'язку теорії з практикою, доступності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]