Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Сформулюйте цілі та завдання рейтингової системи оцінки успішності навчання.

Рейтингова система оцінки якості навчання це не просто нова система контролю і оцінювання якості знань, навиків і умінь студентів, а практично нова технологія учбового процесу. Цей тонкий, гнучкий і дієвий засіб впливу на студента, значно краще відповідає вимогам природного розвитку і прояву особи. В основі РСО лежить післяопераційний контроль і накопичення рейтингових балів за різноманітну учбово-пізнавальну діяльність за певний період навчання (семестр, учбовий рік, освоєння певної програми підготовки).

Метою рейтингової системи оцінки є:

  • організація планомірної роботи студентів по засвоєнню учбового матеріалу;

  • адаптація учбового процесу до індивідуальних запитів і можливостей студентів;

  • підвищення активності і самостійності студентів в процесі навчання і їх відповідальності за результати навчання;

  • інтенсифікація учбового процесу і підвищення якості підготовки фахівців.

Задачами РСО є:

  • забезпечення об'єктивних критеріїв і умов конкурсного відбору студентів на освітньо-професійні програми вищих рівнів;

  • заохочення вибору студентами додаткових дисциплін (розділів, тим, модулів), посилення індивідуалізації навчання, підвищення рівня адаптації випускників до вимог ринку праці;

  • ранжирування студентів університету, факультету, напряму підготовки або спеціальності, окремої учбової групи по рівню підготовки і обґрунтоване надання різних пільг (напрям на навчання по міжнародному

обміну, встановлення підвищеної або іменної стипендії, надання пріоритету у виборі спеціалізації і ін.);

  • встановлення зворотного зв'язку з кожним студентом на певних етапах навчання і своєчасне коректування його учбової діяльності;

  • підвищення об'єктивності оцінювання рівня підготовки студентів;

  • стимулювання систематичної самостійної роботи студентів протягом всього семестру і підвищення якості їх знань, зменшення чисельності відрахованих студентів;

  • спонукання студентів до активного, свідомого навчання, самостійному оволодінню знаннями;

  • забезпечення змагальності і здорової конкуренції в навчанні;

  1. Зробіть порівняльний аналіз варіантів рейтингових систем оцінки успішності навчання

Рейтингова оцінка по учбовій дисципліні - це певні бали, одержувані студентом за результатами контрольних заходів (контроль рубежу, модульного) і поточного контролю на колоквіумах, практичних, лабораторних, семінарських заняттях і т.п., а також бали за виконання індивідуальних семестрових завдань, передбачених робочим учбовим планом.

Рейтинг по дисципліні Ш) - це кількісна оцінка по багато бальній шкалі рівня засвоєння студентом певної дисципліни і якості його учбової діяльності протягом семестру. ІШ формується як сума всіх рейтингових оцінок, а також заохочувальних і штрафних балів. Рейтинг по дисципліні розраховується по Я-балльній шкалі. Розмірність Я-шкали вибирається з урахуванням об'єму і особливостей кожної дисципліни. Це може бути 100, 50, ЗО балів і т.п. Далі визначається система контрольних заходів і максимальні бали їх оцінки, а також критерії оцінювання. Сума вагових балів повинна дорівнювати Я.

Атестація студента по учбовій дисципліні, здійснюється без проведення семестрового іспиту (заліку) за наслідками підсумкового значення рейтингу по дисципліні.

Другий варіант можна представити такою схемою.

В цьому випадку допуск студентів до екзамену (заліку) з дисципліни проводиться, як і в першому випадку. На іспиті, до цього попереднього рейтингу, що враховує учбову роботу студента протягом семестру, додаються екзаменаційні рейтингові бали, що і визначає рейтинг по дисципліні. Потім значення цього рейтингу переводиться в екзаменаційну оцінку відповідно до вищенаведеної таблиці.

Семестровий рейтинг - відображає успішність у навчанні студента по всіх дисциплінах, вивчення яких передбачено робочим учбовим планом і індивідуальним планом студента і закінчується в певному семестрі якою-небудь атестацією (іспитом, заліком, диференційованим заліком), а також активність і результативність його творчої роботи. Семестровий рейтинг кожного студента підраховується після закінчення чергового семестру на підставі екзаменаційних відомостей і документів, підтверджуючих результативність творчої роботи студента.

Інтегральний рейтинг відображає успішність студента у навчанні в цілому за попередній період навчання. Інтегральний рейтинг кожного студента підраховується після закінчення чергового семестру на підставі попередніх семестрових рейтингів разом з останнім.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]