Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_shpora_ALL_tickets.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
605.18 Кб
Скачать
  1. Структура освіти в Україні. Обґрунтуйте призначення різних загальноосвітніх програм.

Загальна освіта забеспечує формування особистості та її загальної культури, адаптації особистості до життя в суспільстві (соціалізація особистості), створення основи для свідомого вибору та ефективного засвоєння професіональних програм. Загальна освіта включає: дошкільну, загальну середню та позашкільну освіту.

Дошкільна освіта та виховання проводиться в сім′ї, дошкільних закладах освіти при взаємодії з сім′єю та має за ціль забеспечення фізичного, психічного здоров′я дітей, їх всебічного розвитку, придбання житєвого досвіду, формування вмінь, навиків, необхідних для подальшого навчання.

Загальна середня освіта забеспечує всебічний розвиток дитини як особистості, її схильностей, здібностей, талантів, трудову підготовку, професійне самовизначення, формуровання загальнолюдської моралі, засвоєння визначеного суспільними, національно-культурними потребами об′єма знань про природу, людину, суспільство та виробництво, екологічне виховання, фізичне вдосконалення.

Позашкільна освіта і виховання спрямовані на развиток здібностей і талантів дітей, учнів, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб у професійному визначенні.

Професійна або спеціальна освіта забеспечує всебічний розвиток особистості, послідовне підвищення освітніх і професійних рівнів, підготовку спеціалістів відповідних кваліфікацій, перепідготовку спеціалістів і підвищення їх кваліфікації, підготовку спеціалістів вищої кваліфікації (з науковим ступенем).

Професійна освіта включає: професіонально-техничну освіту, вищу освіту, післядипломну освіту та підготовку науково-педагогічних кадрів.

Вища освіта забеспечує фундаментальну наукову, професійну і практичну підготовку, отримання громадянами освітньо-кваліфікаційних рівнів відповідно до їх покликання, інтересів і здібностей, вдосконалення наукової та професійної підготовки, перепідготовку і підвищення їх кваліфікації.

Післядипломна освіта – спеціалізоване вдосконалення освіти та професіональної підготовки особистості шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професіональних знань, навиків і вмінь чи отримання другої спеціальності на основі отриманого раніше освітньо-кваліфікаційного рівня та практичного досвіду.

Післядипломна освіта забеспечує умови для безперервної і послідовної освіти і включає: перепідготовку – здобуття другої спеціальності на основі отриманого раніше освітньо-кваліфікаційного рівня і практичного досвіду; спеціалізацію – набуття особистістю здібностей виконувати окремі завдання та обов′язки, що мають особливості в межах спеціальності; підвищення кваліфікації (розширення профіля) – набуття особистістю здібностей виконувати додаткові завдання та обов′язки в межах спеціальності; стажування – набуття особистістю досвіду виконання задач та обов′язків певної спеціальності.

Підготовка наукових і науково-педагогічних рабітників вищої кваліфікації створює умови для безперервної освіти, підвищення науково-педагогічної та наукової кваліфікації громадян, отримання наукового ступеня та включає: аспірантуру (адьюнктуру); докторантуру; асистентуру-стажування (за спеціальностями творчих (мистецьких) направлень.

Самоосвіта – направлена на розвиток здібностей і талантів громадян, на набуття ними корисних знань, навиків та вмінь. Самоосвіта забеспечується відкритими і народними університетами, лекторіями, бібліотеками, центрами, клубами, учбовими теле-, радіо програмами і т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]