Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг. в-цтва (Лесюк).doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

6.3 Організація транспортного обслуговування виробництва

6.3.1 Завдання, функції та види транспортного обслуговування

Транспортне обслуговування підприємств нафтогазового комплексу забезпечує доставку вантажів та працівників на виробничі об’єкти, а також виконання послуг виробничого характеру дорожньо-будівельною та спеціальною технікою, що бере безпосередню участь в різних технологічних процесах підприємств. В системі транспортного обслуговування зайнято близько 25% працівників нафтовидобувних підприємств, а частка витрат на транспортне обслуговування досягає 20% від загальних витрат на буріння свердловин та видобуток нафти.

В процесі виробництва в цехах підприємства регулярно переміщається значна кількість матеріалів, напівфабрикатів, інструментів та готової продукції. Крім того, транспортування цих вантажів та вивезення готової продукції з підприємств є головною функцією транспорту, що поділяється на зовнішній та внутрішній.

Зовнішній транспорт забезпечує зв’язок з постачальниками, приймально-здавальними пунктами загального призначення та місцевими постачальницько-збутовими пунктами (складами).

Внутрішній транспорт можна поділити на міжцеховий та внутріцеховий. Міжцеховий забезпечує переміщення різних вантажів з одного цеху до іншого, та між складами і цехами, іншими виробничими підрозділами. Внутріцеховий транспорт призначений для обслуговування окремих цехів та складів і поділяється на міжопераційний та загальноцеховий.

Основними завданнями транспортного господарства є:

забезпечення чіткого та безперебійного функціонування виробничих технологічних процесів;

своєчасна доставка на підприємство та його виробничі підрозділи необхідних матеріальних ресурсів;

оптимальне використання всіх транспортних засобів відповідно до виробничих та природно-кліматичних умов;

виконання необхідного комплексу такелажних та навантажувально-розвантажувальних робіт;

проведення необхідного комплексу робіт, пов’язаних з ремонтом обслуговуваних транспортних засобів;

забезпечення підвищення економічної ефективності транспортного обслуговування.

Для ефективного вирішення названих завдань за транспортним господарством закріплюються такі виробничі функції:

організація транспортних перевезень і навантажувально-розвантажувальних робіт;

керівництво експлуатацією транспортних засобів і спецтехніки;

планування транспортних перевезень і навантажувально-розвантажувальних робіт;

планування та організація ремонтного обслуговування транспортних засобів та спецтехніки;

облік виконання транспортних перевезень та навантажувально-розвантажувальних робіт;

звітність про виконані роботи на надані послуги;

аналіз результатів роботи щодо транспортного обслуговування.

Робота транспортного господарства істотно впливає на якісні показники роботи цехів та підприємства загалом, а також на тривалість виробничого циклу, оскільки час на переміщення вантажів є одним із складових останнього.

Відповідно до специфіки технологічних процесів, що проходять на підприємствах нафтогазового комплексу, можна виділити такі види послуг, що здійснюються транспортним господарством:

1. Технологічне обслуговування, що виконується спецтехнікою на колісному та гусеничному ходу, навісним обладнанням, яке бере безпосередню участь в технологічних процесах. До спецтехніки належать: установки для дослідження свердловин, для поточного і капітального ремонту свердловин; установки для наземного обладнання водопроводів, монтажу і налагоджування засобів автоматики і телемеханіки; піскозмішувальні агрегати; промивальні, цементозмішувальні та цементувальні агрегати; лабораторії різного призначення; пересувні компресорні установки; самохідні установки електропідігріву свердловин; агрегати для депарафінізації свердловин гарячою водою, телескопічні вежі та ін.

2. Земляні та дорожньо-будівельні роботи, що виконуються при будівництві свердловин, облаштуванні нафтових і газових родовищ. Цей вид робіт здійснюється такою технікою загального призначення: бульдозерами, екскаваторами всіх типів, скреперами, грейдерами, катками, бурильно-крановими машинами, буровими установками, асфальтоукладчиками та ін.

3. Очисно-прибиральні роботи, при яких використовуються: контейнерні та бункерні сміттєвози, снігоприбиральні машини, снігонавантажувачі, піскорозкидувачі, поливальні машини, підмітально-прибиральні машини, тротуарно-прибиральні машини і т.п.

4. Централізовані та децентралізовані вантажоперевезення з використанням різних видів транспорту: автомобільного, залізничного, водного, тракторного, авіаційного та ін.

5. Монтажні та навантажувально-розвантажувальні роботи з використанням автомобільних і тракторних кранів, трубоукладчиків, навантажувачів тощо.

6. Вахтові перевезення (масові пасажироперевезення), які виконуються автобусами та вантажними автомобілями, що належним чином обладнані.

7. Інженерне обслуговування (оперативні пасажироперевезення) з метою доставки інженерно-технічних працівників на виробничі об’єкти для контролю за ходом технологічних процесів. При цьому використовується легковий автомобільний транспорт або інші види транспортних засобів відповідно до умов виробництва.

Різнотипність транспортних засобів і спецтехніки потребує ретельного підходу до їх вибору в конкретних виробничих і природньо-кліматичних умовах. При цьому одним із найскладніших питань є правильний підбір техніки для вантажоперевезень, оскільки кожний вид транспорту має свої конкретні межі та умови використання.