Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
організаційна структура.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
201.22 Кб
Скачать

1.2. Організаційна структура Бурштинської тес, взаємозв'язок між структурними підрозділами.

Організаційна структура управління Бурштинської ТЕС є лінійно-функціональною, яка передбачає створення при лінійному керівництві функціональних підрозділів, які мають право віддавати розпорядження нижчим підрозділам, минаючи лінійне керівництво, але по строго обмеженому колу питань.

В загальному виробнича структура Бурштинської ТЕС представлена у вигляді схеми на додатку №1 та №2

В організаційному відношенні виробнича структура представляє собою взаємне розташування цехів, яке залежить від фаз і стадій виробництва потребує поділу всього підприємства на більш мілкі організаційно-виробничі підрозділи.

Основним виробничим, організаційно-обособленим підрозділом Бурштинської ТЕС є цех — основна структурна одиниця промислового підприємства.

Розрізняють цехи основного і допоміжного виробництва. В цехах основного виробництва здійснюється та чи інша стадія виробничого процесу пов'язана із виготовленням основної продукції, для випуску якої створене підприємство. На Бурштинській ТЕС до основних цехів відносять ті ділянки і стадії виробництва, в яких протікають виробничі процеси по перетворенню хімічної енергії палива в електричну і теплову, тобто в склад основних цехів включають котлотурбінний паливо-транспортний та електричний цехи.

До складу котлотурбінного цеху включають котельні і турбінні агрегати, дільниці подачі рідкого, твердого та газоподібного палива, дільниці пилеприготування та шлаковидалення, а також центральну насосну та водне господарство.

На Бурштинській ТЕС споруджено два вугільні склади, потужність яких складає місячний запас палива. Склади обладнані системою стрічкових конвеєрів подачі вугілля на склад, його видачі зі складу. Подача палива у головний корпус (котли) здійснюється з допомогою двох вводів паливоподачі зі сторони торців. Кожен тракт включає в себе розвантажувальний пристрій з двома вагоноперекидачами, двониткову систему конвеєрів продуктивністю по 800 т/год кожен, дробильний корпус. Крім розпалювального мазутогосподарства на електростанції споруджено додаткове мазутне господарство з чотирма баками місткістю до 20000 м3 кожен з прийомно-зливним обладнанням і мазутонасосною.

В розпорядженні електричного цеху знаходиться все електричне обладнання Бурштинської ТЕС, а також електротехнічна лабораторія, масляне господарство і електроремонтна майстерня.

Цехами допоміжного виробництва є цехи, які, не будучи безпосередньо пов'язані з виготовленням основної продукції електростанції, матеріально і технічно обслуговують основне виробництво. Ці цехи забезпечують основному виробництву необхідні умови для нормальної роботи та виконання поставлених перед підприємством задач. До їх складу включають:

- хімічний цех - проводить підготовку технічної води, здійснює аналіз масел, палива, тощо;

- гідроцех призначений для подання охолоджуючої води в КТЦ;

- цех централізованого ремонту проводить ремонт теплотехнічного обладнання;

- ремонтно - будівельний цех проводить ремонт приміщень, будівель та споруд підприємства;

- лабораторія металів веде контроль якості металів, з яких виготовлене обладнання;

- золонавантажувальний цех обслуговує електрофільтри, які очищують димові гази; насоси що відкачують шлак і золу;

- цех наладки і випробовування обстежує обладнання, налагоджує його для нормальної роботи , удосконалює методи регулювання, керування об'єктами;

- цех теплової автоматики і вимірювань займається автоматизацією, вимірюванням теплотехнічних показників, та технологічним захистом основного та допоміжного обладнання теплової схеми енергоблоку.

Побічні цехи випускають продукцію широкого споживання за рахунок відходів, а також займаються їх утилізацією. З цією метою на Бурштинській ТЕС діє завод шлакового гравію.

Поряд з підрозділами промислового виробництва в склад Бурштинської ТЕС входять також підрозділи невиробничої сфери. До підрозділу невиробничої сфери відносять господарства, продукція і послуги яких не входять в основну діяльність електростанції. В їх функції входить обслуговування побутових потреб персоналу виробництва.

На Бурштинській ТЕС до складу невиробничої сфери входять: сільськогосподарський цех, торгово-виробничий цех, навчально-курсовий комбінат, здоровпункт, база відпочинку "Легенда" та інші.

В загальному виробнича структура Бурштинської ТЕС представлена у вигляді схеми на рисунку.

Важливу роль для підтримання енергообладнання в працездатному стані має ремонтне господарство. Капітальні, середні та поточні ремонти основного обладнання проводять підрядні організації, які є складовими одиницями ВАТ "Західенерго". Ремонтне обслуговування решти обладнання Бурштинської ТЕС здійснюється ремонтним персоналом електростанції. Для цих цілей на підприємстві є ремонтна база, до складу якої входить: механічна майстерня, арматурна майстерня, киснева станція, кранове господарство.

Отже, описана в даному розділі виробнича структура підприємства задовольняє вимоги технології щодо процесу виробництва електроенергії.

Апарат управління ділиться на лінійний та функціональний персонал. До лінійного відносяться: директор, начальники дільниць, майстри. До функціонального персоналу відносяться працівники різних функціональних служб: відділ матеріально-технічного постачання, відділ капітального будівництва, відділ підготовки і проведення ремонтів, планово-економічний відділ, бухгалтерія, відділ організації оплати праці, виробничо-технічний відділ.

Адміністративно-господарське керівництво здійснює директор електростанції, який організовує всю роботу підприємства і несе повну відповідальність за її стан та діяльність, управляє роботою станції на основі главенства.

Керівнику підприємства підлягають безпосередньо такі підрозділи апарату управління:

планово-економічний відділ, що здійснює перспективне та поточне планування на рівні підприємства та його виробничих підрозділів, аналіз їх роботи, статистичний облік та організацію внутрівиробничого господарського розрахунку;

відділ організації оплати праці, що здійснює підготовку та бере участь в розробці показників щодо праці та заробітної плати, керівництво організацією технічного нормування та організацією праці, бере участь в узагальненні та розповсюдженні передового досвіду;

бухгалтерія, до функцій якої відносяться облік матеріальних та грошових коштів, розрахунки з працівниками, облік виробництва та його результатів, контроль за правильністю, доцільністю всіх господарських операцій;

відділ капітального будівництва, який здійснює комплексне керівництво капітальним будівництвом на підприємстві.

відділ матеріально-технічного постачання, який відає складанням заявок на матеріальні ресурси, здійснює керівництво складським господарством.

відділ кадрів відає прийомом та звільненням кадрів, їх переміщенням, організованим набором та контролем за виконанням умов набору та найму.

Виробнича і організаційна структура разом визначають загальну або організаційно-виробничу структуру, під якою розуміють сукупність виробничих підрозділів, їх взаємозв'язок в процесі виробництва продукції.

В ході виконання функцій планово-економічний відділ підтримує прямі зв'язки з іншими підрозділами БуТЕС.

Взаємовідносини між підрозділами БуТЕС визначаються положеннями про структурні підрозділи, а також наказами керівництва електростанції.