Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
організаційна структура.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Планування природоохоронної діяльності.

Бурштинська ТЕС - одна з найбільших теплових електростанцій в західному регіоні України. Виробляючи екологічно чисті види енергії - електричну і теплову - ми спалюємо високозольне сірчисте вугілля, що приводить до значного забруднення атмосферного повітря, в основному сірчистим ангідридом, золою і оксидами азоту.

Враховуючи гостроту проблеми, Бурштинська ТЕС працює над впровадженням заходів по зниженню і знешкодженню шкідливих викидів.

В період 1975 -1982 років на енергоблоках .№ 1-7 проведена реконструкція, повна заміна всього обладнання, електрофільтрів з ККД 82-85% на більш нові типу УГ-2 з ККД 95-97% В 1985 році викиди золи в повітря склали 68 тис. т проти 158 тис. т в 1976 році.

В кінці 1984 року на ТЕС підведено природний газ, на якому могли б працювати всі 12 енергоблоків, однак доля його споживання складає 20-30 %.

В 1988 році два енергоблоки ТЕС № 1,4 переведено, по викидах димових газів, на димову трубу № 3 висотою 250м, що дозволило збільшити радіус розсіювання шкідливих викидів і знизити їх приземні концентрації.

На протязі багатьох років на ТЕС проводилась реконструкція котлів з заміною пальникових пристроїв, впроваджено схему подачі пилу в топки котлів високими концентраціями під розрідженням, також були реконструйовані пилесистеми. Внаслідок впровадження цих режимних методів вдалося знизити викиди оксидів азоту з 850-1200мг/ м3 до 350-550 мг/м3, що для котлів з рідким шлаковидаленням відповідає світовому рівню.

В 2001 році проведено реконструкцію електрофільтрів блоку № 8, що дозволило зменшити викиди золи в атмосферне повітря з 1250мг/м до 304-439 МГ/М3»

В 2002 році проведено заміну електрофільтрів блоку № 12, що дозволило зменшити викиди золи в атмосферне повітря з ІЗООмг/м до 250мг/м'3«

В 2003-2004 роках завертаються роботи по заміні електрофільтрів на блоці № 11,що згідно попередніх розрахунків забезпечить викиди золи до рівня 50мг/м .

Поряд з впровадженням природоохоронних заходів ведеться планомірна робота по забезпеченню ТЕС якісним паливом із золовмістом до 30% і вмістом сірки до 2%, що позитивно впливає на зменшення шкідливих викидів в атмосферне повітря.

Якщо прослідкувати динаміку викидів шідливих речовин в атмосферу, то вона показує, що вони на ТЕС значно зменшились.

Зменшились питомі показники викидів шкідливих речовин в атмосферу з розрахунку на вироблену кіловат годину електроенергії, а також викиди шкідливих речовин на тону спаленого натурального вугілля .

Левову долю всіх викидів на ТЕС складають оксиди сірки, які на жаль не можна зв'язати режимними та реконструктивними роботами на котлах ТЕС. Ліквідувати викиди оксидів сірки можна лише шляхом спорудження сіркоочисних споруд, які надзвичайно дорогі і виготовляються у високорозвинутих західних країнах. На Бурштинської ТЕС для зменшення викидів 8О2 і ІМОх запланована великомасштабна реконструкція одного енергоблоку з встановленням котла ЦКШ, щО дасть можливість довести ГДК по викидах в атмосферу до євронорм.

За період 2000-2002 років витрати на ремонт і модернізацію природоохоронного обладнання із власних коштів підприємства склали 15,2 млн грн., в тому числі:

рік - 4,6 млн грн.

рік - 6,4 млн грн.

рік - 4,2 млн грн.

За аналогічний період нараховано зборів за забруднення навколишнього природного середовища 18,1млн грн., при цьому сплачено у фонди охорони навколишнього природного середовища 4,8 млн грн.

Не дивлячись на це, Бурштинській ТЕС не виділялись кошти з фондів охорони навколишнього природного середовища для виконання вкрай важливих природоохоронних

заходів.

Одним з найважливіших питань природоохоронної роботи електростанції є усунення негативного впливу золовідвалів № 2,3 на навколишнє природне середовище.

Велика увага приділяється питанням охорони водних ресурсів. На ТЕС ліквідовано всі скиди стічних вод у водосховище і відвідні канали окрім скиду із шлаковідвалу в р.Гнила Липа в районі с. Бовшів, за яким ведеться постійний контроль. Аналіз результатів досліджень показує, що якість води в р.Гнила Липа на виході із водосховища і якість стічних вод значно краща якості води на вході у водосховище.

З приводу цього можна зробити висновок, що водосховище Бурштинської ТЕС служить для р. Гнила Липа природним фільтром.

Сьогодні вирішенню цих питань на електростанції приділяється велика увага. Однак через відсутність коштів, які ТЕС не в повній мірі отримує за вироблену електроенергію, не виділялись кошти з фондів охорони навколишнього природного середовища, виконання даних природоохоронних заходів затримується.

Поряд з цим Бурштинська ТЕС є одним з провідних підприємств Івано-Франківської області по випуску товарної продукції, оплаті платежів у бюджет і відповідно робота електростанції є позитивним чинником розвитку і становлення економіки області.