Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

2.5. Національна система реферування в Україні

В Україні нагальною потребою стає розробка та впрова­дження Національної системи реферування української літе­ратури з метою аналітико-синтетичного опрацювання всього вітчизняного потоку наукової інформації й кумуляції та зберігання результатів опрацювання у загальнодержавній БД, яка має стати основою для підготовки комплексу науково-інформаційних видань, включаючи створення оглядово-аналітичних і прогностичних матеріалів.

На основі теоретичних розробок 1999 р. почалося форму­вання загальнодержавної бази даних (БД) «Україніка науко­ва», яке здійснюється шляхом реферативної обробки обов'яз­кового примірника книжкових наукових видань, що надходить до НБУВ, та статей із серіальних видань, які розпи­суються в Інституті проблем реєстрації інформації. Сьогодні БД розкриває зміст лише 30% українських наукових жур­налів. Включення всього репертуару потребує організації галу­зевих та/або регіональних центрів первинної кумуляції інфор­мації, які, крім перетворення на електронну форму вже прореферованих матеріалів, можуть здійснювати також са­мостійне реферування, систематизацію та підготовку до друку галузевих випусків Українського реферативного журналу «Дже­рело» (УРЖ) у межах інтегрованого технологічного циклу.

Використання інформаційних ресурсів БД «Україніка на­укова» має кілька напрямів. Один із них пов'язаний з гене­рацією в автоматизованому режимі текстових файлів трьох га­лузевих серій УРЖ «Джерело»:

Сер. 1. Природничі науки. Медицина.

Сер. 2. Техніка. Промисловість. Сільське господарство.

Сер. 3. Соціальні та гуманітарні науки. Мистецтво.

У 1999-2000 рр. усі серії виходили щоквартально, а у 2001 р. здійснено перехід до їх випуску шість разів на рік. У перспек­тиві планується більш детальна диференціація серій (зокрема, виокремлення масивів медичної та сільськогосподарської те­матики) і забезпечення їх оперативної щомісячної підготовки. Так, з 2004 р. журнал виходить вже у чотирьох серіях:

Серія 1. Природничі науки.

Серія 2. Техніка. Промисловість. Сільське господарство. Серія 3. Соціальні та гуманітарні науки. Мистецтво. Серія 4. Медицина. Медичні науки.

Інший напрям передбачає використання ресурсів загально­державної реферативної БД — випуск електронних копій РЖ на компакт-дисках. Перший комплект CD-ROM-копій УРЖ створено Інститутом проблем реєстрації інформації у 1999 р. у вигляді структурованого текстового файлу у форматі PDF

(Portable Босшпег^ Format). Надалі передбачено також підго­товку й випуск копій БД «Україніка наукова», що дасть змогу користувачам здійснювати багатоаспектний пошук інформації.

В Україні розроблена форма подання та передачі інфор­мації до Національної системи реферування, яка містить такі вимоги:

  • по-перше, інформацію для включення до Загальнодер­жавної реферативної бази даних та УРЖ подають як текстовий файл (rtf, doc, txt), який уміщує елементи бібліографічного опису та реферати статей;

  • по-друге, у бібліографічному описі (мовою оригіналу публікації) повинні бути такі елементи:

  • прізвище та ініціали автора (авторів);

  • назва статті;

  • сторінки, на яких розміщено статтю;

  • кількість бібліографічних посилань;

  • мова статті;

  • реферат (анотацію чи резюме);

  • ключові слова (за наявністю).

Ці дані обов'язкові при оформленні статей є також у редак­ціях періодичних видань. Передача їх в електронному вигляді до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського прискорить включення інформації про наукові публікації до УРЖ. З метою більш повного відображення результатів вітчиз­няних наукових робіт у світовому інформаційному просторі та організації міждержавного обміну реферативною інформацією дані бажано надсилати трьома мовами: українською, російсь­кою, англійською (за наявності).

Файл має починатися супровідною інформацією, що вклю­чає назву періодичного видання, рік, номер (том, випуск), за­гальну кількість поданих статей.

Приклад подання реферативної інформації:

Вовк, И. В. Изменение акустических характеристик шумов дыхания пневмонийных больных в процессе выздоровления [Текст] / И. В. Вовк, С. Л. Дахнов, В. В. Крыжановский // Акуст. вісн. — 1999. — Т. 2, № 4. — С. 3-12. — Библиогр.: 8 назв. — Рус.

За допомогою адаптивного й спектрально-часового методів досліджено зміну акустичних характеристик шумів дихання пневмонічних хворих у процесі їх одужання. Показано високу ефективність обох методів із точки зору одержання інформації про поточні зміни тяжкості захворювання та його локалізації. Визначено, що адаптивний метод дає змогу одержати оцінку за-

гального стану респіраторного тракту обстежуваного, а спект­рально-часовий метод — оцінювати динаміку практично всіх ос­новних та додаткових рис шумів дихання.

Ключові слова: шуми дихання, акустичні характеристики, адаптивна класифікація, спектрально-часовий метод, динаміка одужання.

В Україні видання реферативних журналів також здійсню­ють галузеві центри інформації. Так, Центром наукової медич­ної інформації та патентно-ліцензійної роботи розпочато ви­дання Медичного реферативного журналу. Книжкова палата України стала засновником «Реферативного журналу Ук­раїни» і зараз випускає 2 серії цього видання: «Політика. Політичні науки» та «Економіка. Економічні науки». Держав­на науково-технічна бібліотека України з травня 1997 р. поча­ла видавати на паперовому та електронному носіях рефератив­ний журнал «Депоновані наукові роботи». Центральною науковою сільськогосподарською бібліотекою Української академії аграрних наук у грудні 1999 р. розпочато випуск ре­феративного журналу «Агропромисловий комплекс України». Але аналіз реферативних видань, які виходять в Україні, свідчить про те, що основну частину роботи з інформаційного забезпечення наукових досліджень в Україні ще не зроблено. Названі реферативні журнали характеризуються обмеження­ми щодо видового або тематичного наповнення.