Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

4.2. Основні видання таблиць та електронні ресурси удк

Таблиці УДК перекладені двадцятьма мовами, але не всі видання є авторизованими. Авторизованими (тобто тими, що отримали офіційний номер публікації Міжнародної федерації з документації) були друге ( 1969-1971 рр., у 6 томах, 9 книгах) і третє (1982-1987 рр., у 7 випусках, 11 книгах) видання УДК російською мовою, що отримали відповідно № 447 і № 572.

З метою впровадження україномовної системи УДК у 1997 р. Книжковою палатою України розроблено проект «Класифікаційна система України», що передбачає створення еталона таблиць УДК українською мовою, видання їх як у тра­диційному друкованому вигляді, так і в електронній формі на CD-ROM. У стислі терміни було підписано угоду, придбано ліцензію Консорціуму УДК на видання українською мовою Міжнародного еталона УДК, а також «Доповнень та виправ­лень до УДК», здійснено переклад таблиць УДК з англійської, зроблено комп'ютерний набір, редагування розділів УДК, уз­годжено термінологію з науковцями України. Видання було здійснено 2002 р. [44].

Книжкова палата України отримала Еталонні таблиці Універсальної десяткової класифікації у вигляді структуро-ваних електронних тестових масивів від УДКК за ліцензією № 9710, що передбачає переклад, друкування і розповсюдження тиражу на території України. Текстовий масив містить 62 тис. рубрик. Цей масив за допомогою текстового конвертора імпорто­ваний в реляційну базу даних. Паралельно створено гіпертекс-тову інформаційно-пошукову систему англомовних таблиць УДК, яку постійно використовували у довідковому режимі.

Російськомовний переклад створюють зараз в Росії. З 1997 НТЦ «Ректор», який отримав з УДКК право перекладу, видання і розповсюдження таблиць УДК в Росії та СНД. Нові таблиці публікуються під назвою «Универсальная децимальная класси­фикация. Четвертое полное издание» [54]. Усього планують видати 10 томів, у двох додаткових томах буде опубліковано алфавітно-предметний покажчик. Електронний доступ до російськомовного повного видання УДК може бути здійснений в Інтернеті за адресою: users.kpi.kharkov.ua/library/UDK/UDC-V4.htm.

Усе це значно сприяє широкому використанню даної кла­сифікаційної системи як міжнародної інформаційно-пошуко­вої мови.

4.3. Властивості удк

УДК є інформаційно-пошуковою мовою класифікаційного типу, тобто спеціалізованою мовою, що призначена для виразу центральних тем, предметів і формальних характеристик до­кументів із метою подальшого їх пошуку серед множини інших, або для виразу змісту інформаційного запиту і пошуку необхідних документів.

Як відомо, основними компонентами інформаційно-пошукової мови є словниковий склад (лексика) і синтаксис (граматика). З погляду лексики УДК має досить розвинену деталізацію понять. У повному виданні УДК нараховують більше ніж 62 тис. індексів. УДК є міжнародною системою. Вона відповідає найбільш сут­тєвим вимогам, які висувають до універсальних класифікацій.

Властивостями УДК є: універсальність, багатоаспект-ність, можливість відображення нових понять без порушення її структури.

Універсальною вона є тому, що охоплює всі галузі знань, на­копичені людством. Десятковою системою називають за прин­ципом десяткової побудови індексів, які ми вже з вами розгля­дали. Всі рубрики УДК умовно позначають арабськими цифрами, з яких утворюють окремі індекси. УДК побудована за ієрархічним принципом, в основі якого лежить поділ понять від загальних до часткових. При цьому основними видами відносин є ієрархія (підпорядкованість) та співпорядкованість.

Індекси УДК побудовані так, що кожна наступна приєдну­вана цифра не змінює значення попередніх, а лише уточнює, визнаючи більш часткові поняття. Наприклад, індекс поняття «Плазмове зварювання» — 621.791.755.

6 Прикладні науки

62 Машинобудування. Техніка в цілому

621 621.7 621.79 621.791

Загальне машинобудування Технологія механічної обробки в цілому З'єднання матеріалів Зварювання матеріалів

621.791.7 Променеве та електричне зварювання 621.791.75 Дугове зварювання

621.791.755 Плазмове зварювання (вольфрамовим електродом).

Водночас УДК є класифікацією напівфасетного типу. На­приклад, в УДК певна кількість термінів, що означають різні матеріали або компоненти, утворює фасет «матеріали», в який входять такі поняття, як «метали», «пластмаса», «скло», «ке­раміка» тощо.

Однією з найважливіших властивостей УДК є її багатоас-пектність. Побудована УДК за систематичним принципом. В УДК предмет (поняття) може зустрічатися в багатьох місцях класифікації в залежності від галузі знання та аспекту, в яко­му його розглядають, наприклад, поняття «класи» відображе­но у розділах:

(держава і право) 342.54

(етика) 17.023.32 (соціологія) 316.342.2

Наявність визначників, які додають системі гнучкості та багатоаспектності, є головним надбанням УДК. Визначники призначені для подальшої деталізації індексу, відображаючи якісні характеристики документів або властивості предмета з певної точки зору. Визначники відображають загальні, пов­торювані для багатьох предметів ознаки. Комбінуючи індекси основної таблиці з визначниками, можна одержати велику кількість складних індексів, що розширює діапазон системи класифікації в цілому.

Можливість введення нових понять в УДК забезпечується наявністю лакун (порожніх місць), завдяки яким можна вклю­чати нові індекси та поняття.