Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

4.2.6. Зона фізичної характеристики

Зона фізичної характеристики містить позначення фізич­ної форми, у якій поданий об'єкт бібліографічного опису, у поєднанні із зазначенням обсягу, і, за потреби, розміру доку­мента, його ілюстрацій та супровідного матеріалу, який є час­тиною об'єкта бібліографічного опису.

У відомостях про обсяг документа вказують загальну кількість сторінок (аркушів) документа, включаючи окремі аркуші ілюстрацій, карти, додатки. Аркуш — це одиниця об'єму документа, аркуш паперу, який складається із двох сторінок, а сторінка — одна сторона аркуша документа.

Порядкова нумерація аркушів (фоліація), сторінок, стовп­ців, таблиць, ілюстрацій, фрагментів тексту документа цифра­ми (арабськими чи римськими), а іноді літерами називається пагінацією. Виділяють роздільну пагінацію, яка складається з кількох послідовних рядів нумерації сторінок (листів), пара­лельну (подвійну) пагінацію, яка складається з двох паралель­них рядів нумерації, тривалу пагінацію, яка використовується тоді, коли документ складається з кількох поліграфічно само­стійних частин (у цьому разі нумерація починається у першій частині і триває в наступних частинах).

Під ілюстрацією розуміють графічне зображення, що пояс­нює чи доповнює основний текст, і розміщене на сторінках (ар­кушах), які включені до пагінації документа. Вкладну ілюст­рацію розміщують на окремому аркуші який не включається до пагінації документа.

Як супровідний матеріал розглядають будь-який матеріал, який супроводжує документ, виданий окремо, але нерозривно пов'язаний з основним документом, призначений для спільно­го використання (атлас, альбом, грамплатівка, дискета).

У зоні наводять відомості щодо фізичних одиниць (арабсь­кими цифрами) і специфічне позначення матеріалу. Відомості про вид матеріалу наводять мовою бібліографуючої установи, наприклад:

. — 7 т.

. — 2 касети

. — 1 електрон. опт. диск

. — 2 мф.

. — 1 мфіша

. — 1 грамплатівка

Відомості про пагінацію наводять тими цифрами (римськи­ми чи арабськими), які використовують в описі; аркуші або сторінки, що не перелічені, переліковують і записують арабсь­кими цифрами у квадратних дужках наприкінці пагінації, на­приклад:

. — 174, [2] c., [6] арк. іл.

. — 252 с., 8 с. ил.

. — XII, 283, 15 c.

. — CCXCIX c. ил.

. — С. 12-34

. — L 1-19

. — VIII, 638 с.

Як інші фізичні характеристики об'єкта опису можуть бути наведені відомості про ілюстрації, матеріал, з якого виготовлений об'єкт опису тощо. Відомостям передує знак «двокрапка», а кожні наступні відомості відокремлюють комою, наприклад:

. — 167 с. : кольорові ілюстр.

. — 1 дф. (70 кадрів) : чорно-білий

. — 1 електрон. опт. диск (CD-I) : кольоровий

Розміри об'єкта опису зазначають за потреби з попереднім умовним знаком — «крапка з комою», наприклад:

. — 156 с. : ілюстр.; 32 □ 13 см

. — 4 электрон. опт. диска (CD-ROM) : зв., цв.; в контейнере 15 □ 15 см

Останнім елементом зони є відомості про супровідний ма­теріал, яким передує знак «плюс». Арабськими цифрами за­значають кількість фізичних одиниць, назву супровідного ма­теріалу (використовуючи специфічне позначення матеріалу), а також відомості щодо його обсягу та (або) розміру, наприклад:

. — 1 грамплатівка (45 хв) : 33 оберти/хв, моно ; 30 см, у кар­тон. папці + альбом (20 с. : іл., ноти)

. — 350 с. : цв. ил., карты + 2 электрон. опт. диска