Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

4.2.9. Зона стандартного номера (чи його альтернативи) та умови доступності

У зоні наводять Міжнародний стандартний номер, що при­своєний даному об'єкту бібліографічного опису: Міжнародний стандартний номер книги (ISBN) або Міжнародний стандартний номер серіального видання (ISSN), або інші стандартні номери, що присвоєні даному об'єкту у встановленому порядку. Стан­дартні номери наводять разом із прийнятою абревіатурою та відповідними пробілами та дефісами. За відсутності стандартного номера допускається, як його альтернативу, зазначати номер дер­жавної реєстрації, видавничий номер, інші номери, наприклад:

. — ISSN 1678-2356 . — ISBN 5-7035-0364-7

. — № держ. реєстрації 05678901

Ключова назва — така, що встановлюється для іден­тифікації та реєстрації серіального видання у процесі при­своєння ISSN зі знаком «дорівнює» перед нею. Наприклад:

. — ISSN 0340-0352=IFLA journal

Умови доступності містять інформацію про ціну чи короткі відомості щодо умов доступу до об'єкта. Їм передує знак «дво­крапка», наприклад:

: 25 грн

: безкошт. для студ. ун-ту : 178 р.

Відомості щодо тиражу вміщують у зоні приміток. Додаткові відомості наводять у круглих дужках як не­обхідні пояснення до будь-якого елемента, наприклад:

. — ISBN 5-7035-0364-7 (в опр.)

. — ISBN 5-04-004366-Х (ЭКСМО-пресс) (в пер.)

4.3. Багаторівневий бібліографічний опис. Загальне поняття

Багаторівневий бібліографічний опис складають на доку­менти, що мають більше ніж одну частину, том, випуск (бага­тотомні, серіальні та інші продовжувані ресурси).

На першому рівні (у загальній частині) багаторівневого опи­су наводять відомості, що є загальними для всіх або більшості фізичних одиниць — томів (випусків, номерів), що є складо­вою багаточастинного документа.

На другому рівні (специфікації) багаторівневого опису наво­дять відомості, що стосуються окремих фізичних одиниць — томів (випусків, номерів), які є складовою багаточастинного документа. У разі, якщо відомості другого рівня стосуються групи, сукупності фізичних одиниць, — відомості щодо окре­мих одиниць наводять на наступному рівні.

Після відомостей першого рівня відомості наступних рівнів записують з нового рядка або у підбір. Коли запис починають з нового рядка, наприкінці відомостей кожного рівня ставлять «крапку», а при записі у підбір — перед відомостями другого і наступних рівнів ставлять знак «крапка і тире».

Відомості про окремі фізичні (порядкові) одиниці на друго­му і наступних рівнях записують з нового рядка чи у підбір. Якщо запис починають з нового рядка наприкінці відомостей про кожну фізичну (порядкову) одиницю ставлять «крапку», а у разі запису в підбір — відомості про окремі одиниці розділя­ють «крапкою з комою».

Докладно багаторівневий бібліографічний опис буде роз­глянуто у модулі 2 даного посібника.

4.4. Аналітичний бібліографічний опис. Загальне поняття

Об'єктом аналітичного бібліографічного опису є складова частина документа для ідентифікації й пошуку якої потрібні відомості про документ, у якому вона вміщена. До складових частин належать:

  • самостійні твори;

  • частина твору, що має самостійну назву;

  • частина твору, що не має самостійної назви, але виокрем­люється з метою бібліографічної ідентифікації.

Документ, що містить складову частину, є ідентифікатором публікації та носить назву ідентифікуючого документа.

У разі, якщо потрібні найбільш повні бібліографічні відо­мості про складову частину документа, — складають аналітич­ний бібліографічний опис. Він є головною складовою бібліо­графічного запису і включає:

  • відомості, що ідентифікують складову частину;

  • поєднуючий елемент;

  • відомості про ідентифікуючий документ;

  • відомості про місцезнаходження складової частини у до­кументі;

  • примітки.

Аналітичний бібліографічний опис складається з зон та елемен­тів, які детально будуть розглянуті у модулі 2 даного посібника.