Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Тема 11. Бібліографічний опис аудіовізуальних документів

Об'єктом бібліографічного опису виступають магнітні фо­нограми, грамплатівки, компакт-диски, діафільми, діапозити­ви, вузькоплівкові кінофільми, мікрофільми та комплекти мікрофільмів, мікрофіші чи їх комплекти. Бібліографічний опис може бути складений на окрему одиницю аудіовізуально­го документа, на комплект або серію, на окремий твір, уміще­ний у тому чи іншому аудіовізуальному документі.

Нормативним документом, який регламентує бібліографіч­ний опис видань образотворчого мистецтва, є ГОСТ 7.1-2003 «Бібіліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні ви­моги і правила складання» [32], а також ч. 6 «Правил бібліо­графічного опису документів» [37].

На комплект або серію аудіовізуальних документів склада­ють багаторівневий бібліографічний опис за загальними пра­вилами, що має загальну частину та специфікацію. У специфі­кації вміщують позначення та порядковий номер одиниці з комплекту, міжнародний стандартний номер, а також фірмо­вий або виробничий номер конкретної одиниці опису. На окре­мий твір, уміщений у тому чи іншому документі складають бібліографічний опис за загальними правилами аналітичного опису документів.

Але у бібліографічному описі цих видів документів наявні певні особливості, про які зазначимо нижче.

У заголовку бібліографічного опису фонодокументів (зву­кових матеріалів) зазначають ім'я особи або назву організації.

Це може бути прізвище композитора, автора літературного тексту, прізвище виконавця або найменування виконавського колективу, наприклад:

«Думка», академічна капела «Таврійські ігри-2002», фестиваль

Міжнародний фестиваль фортепіанної музики «Євгеній Крайнєв запрошує» (6; Київ; 2003)

Для музичних творів завжди пріоритетним є прізвище ком­позитора. Тобто якщо у документі вміщені твори певного ком­позитора на вірші одного поета у виконанні одного співака, у заголовку бібліографічного запису наводять прізвище компо­зитора, а прізвища автора тексту й виконавця фіксують у відо­мостях про відповідальність.

У зоні фізичної характеристики позначають арабськими цифрами кількість фізичних одиниць, яку подають у скоро­ченій формі, наприклад, 2 кд (2 компакт диски), 3 мк (3 маг­нітні фонограми на касеті), 1 мгф (1 магнітна фонограма на ко­тушці), 2 грп (2 грамплатівки); 37 хв; Бл. 80 хв (час звучання), 2 дор. (кількість доріжок запису), моно, стерео (кількість зву­кових каналів) тощо. Також зазначають специфічний вид ма­теріалу, додаткові відомості про документ (швидкість, колір, матеріал з якого виготовлена рамка діапозитиву тощо), а для мікрофільмів та мікрофішів — кількість мікроформ, що вміщують текст. Наприклад:

2 кд.

1 дф. (36 кд.): ч.-б. 4 мф. 10 мфіш.

На комплект звукових і візуальних документів складають багаторівневий бібліографічний опис, загальна частина якого вміщує відомості, що є загальними для всього документа, а специфікація відображає лише відомості характерні для ок­ремих компонентів документа. У зоні фізичної характеристи­ки вміщують позначення: к-т АВМ (комплект аудіовізуальних матеріалів), а у круглих дужках наводять кількість комп­лектів, наприклад, к-т АВМ (3 комп.).

Приклад бібліографічного запису візуального документа

Религия как социально-историческое явление [Микроформа] / авт. Д. Угринович ; худож.-оформ. Т. Носкова ; ред. Г. Морозова. —

М. : Диафильм, 1988. — 2 дф. [ТУ 19-241-82] (44, 49 кд.): ч.-б.;

в кор. — 40 к. к-т.

Дф. 1 : Происхождение религии. Христианство. — Д-187-88. Дф. 2 : Ислам, Буддизм. Нетрадиционные религии. — Д-188-88.

Приклад бібліографічного запису аудіовізуального документа

От заката до рассвета [Видеозапись] / реж. Роберт Родригес; в ролях : К. Тарантино, Х. Кейтель, Дж. Клуни; Paramount Films. — М. : Премьервидеофильм, 2002. — 1 вк. — Фильм вышел на экра­ны в 1999 г.

Приклад бібліографічного запису аудіодокумента

Роман (иеромонах). Песни [Звукозапись] / иеромонах Роман; исп. Жанна Бичевская. — СПб. : Центр. духов. просвещения, 2002. — 1 электрон. опт. диск. — (Песнопения иеромонаха Романа; вып. 3).

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1. Назвіть характерні особливості бібліографічного опису аудіовізуальних документів.

  2. Як виконують монографічний бібліографічний опис фо-нодокументів?

  3. Які характерні ознаки зведеного бібліографічного опису комплектів звукових та відеодокументів?