Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Тема 1. Часткова (спеціальна) методика

СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ 195

  1. Поняття про часткову методику систематизації документів 195

  2. Зв'язок часткової методики з таблицями класифікації 196

Практичні роботи 198

Підсумковий тест до модуля 4 206

Модульна контрольна робота № 4 210

МОДУЛЬ 5. ПРЕДМЕТИЗАЦІЯ ДОКУМЕНТІВ 211

Тест-допуск 211

Теоретичний матеріал 211

Тема 1. Теоретичні основи предметизації

ДОКУМЕНТІВ 211

  1. Поняття про предметизаційний принцип індексування документів 211

  2. Предметна рубрика, її функції та види 213

1.3. Інверсія у предметній рубриці 217

Тема 2. Загальна та часткова методики

ПРЕДМЕТИЗАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ 218

  1. Поняття загальної та часткової методики предметизації документів 218

  2. Процес предметизації документів та його етапи . . .219

2.3. Предметизація різних видів документів 220

Практичні роботи 222

Підсумковий тест до модуля 5 223

Модульна контрольна робота № 5 224

МОДУЛЬ 6. АНОТУВАННЯ ТА РЕФЕРУВАННЯ

ДОКУМЕНТІВ 225

Тест-допуск 225

Теоретичний матеріал 225

Тема 1. Анотування документів 225

  1. Призначення анотації та її функції 225

  2. Види анотацій 226

  3. Методика анотування документів 228

Тема 2. Реферування документів 229

  1. Поняття про реферати та реферування 229

  2. Види рефератів та їх функції 230

  3. Процес реферування документів 232

  4. Структура реферату та особливості його тексту . . . .234

  5. Національна система реферування в Україні 236

Тема 3. Створення оглядових документів 239

3.1. Поняття про оглядові документи, їх типи

та види 239

3.2. Методика складання оглядів 241

Практичні роботи 247

Підсумковий тест до модуля 6 248

Модульна контрольна робота № 6 250

Орієнтовні питання до заліку 251

Термінологічний словник 253

Додатки 263

Додаток 1. Основні правила скорочення

українських слів у бібліографічному описі (за ДСТУ 3582-97 «Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі») 263

Додаток 2. Міждержавний стандарт ГОСТ 7.59-2003 «Індексування документів. Загальні вимоги до систематизації

і предметизації» 294

Список використаної та рекомендованої літератури 304

ВСТУП

Навчальний посібник «Аналітико-синтетична-переробка документної інформації» має забезпечити однойменний курс, який є одним із провідних серед загальнофахових дисциплін для студентів, що здобувають спеціальності «Діловодство», «Документознавство та інформаційна діяльність». Він має ор­ганічний зв'язок з іншими навчальними дисциплінами доку-ментознавчого циклу, такими як документознавство, бібліо­графознавство тощо. Підручник складений на основі розробленої автором робочої навчальної програми.

Мета курсу — набуття теоретичних знань і практичних на­вичок із методики аналітико-синтетичної переробки документ-ної інформації.

Завдання курсу — формування системи теоретичних знань і практичних навичок щодо різних видів, процесів та операцій аналітико-синтетичної переробки документів, набуття прак­тичних умінь обстеження документів, здійснення процесу згортання інформації та доведення її до користувачів шляхом представлення бібліографічних записів, анотацій, рефератів, оглядів у базах даних електронних і традиційних інформацій­но-пошукових систем.

Сучасна методика аналітико-синтетичної переробки доку­ментів ґрунтується на нормативно-регламентуючій базі міжна­родних, міждержавних, державних стандартах України, доку-ментних класифікаційних системах, таких як ББК та УДК, словниках предметних рубрик тощо.

Курс складається з шести розділів, що об'єднані у такі модулі:

Модуль 1. «Теоретичні основи аналітико-синтетичної пере­робки документної інформації. Загальна методика бібліо­графічного опису документів».

Модуль 2. «Спеціальна (часткова) методика бібліографічно­го опису документів».

Модуль 3. «Теоретичні основи та загальна методика систе­матизації документів».

Модуль 4. «Спеціальна (часткова) методика систематизації документів».

Модуль 5. «Предметизація документів».

Модуль 6. «Анотування та реферування документів».

Кожен модуль навчального посібника складається з п'яти підрозділів: перший — тест-допуск; другий — теоретичний ма­теріал; третій — практичні роботи; четвертий — підсумковий (модульний) тест; п'ятий — модульна контрольна робота. Та­кий підхід забезпечує послідовне та цілісне сприйняття викла­деного у ньому матеріалу.

Тест-допуск має на меті виявлення знань студента з інших дисциплін документознавчого циклу, що є необхідними для аналітико-синтетичної переробки документів, а також пе­ревірку ступеня засвоєння матеріалу попереднього модуля. Його виконання є обов'язковим, оскільки тест оцінюється.

Теоретичний матеріал містить відомості, що необхідні студенту для успішного оволодіння матеріалом як окремого модуля, так і дисципліни у цілому. Форми засвоєння цього підрозділу можуть бути різними: читання, конспектування, вивчення тощо.

Практичні роботи є неодмінною умовою успішного засво­єння матеріалу курсу. Вони містять контрольні завдання для самостійної роботи, практичні завдання. Виконання всіх прак­тичних робіт є обов'язковим, оскільки кожна практична робо­та оцінюється.

Підсумковий (модульний) тест має на меті перевірку зас­воєння студентом теоретичного й практичного матеріалу моду­ля та курсу у цілому. Його виконання також є обов'язковим, оскільки тест оцінює викладач.

Студент вивчає теоретичний матеріал та виконує всі прак­тичні роботи у зазначеній вище послідовності.

У кінці кожного модуля вміщено перелік нормативних до­кументів та навчальної літератури з курсу, що охоплює обов'язкову та додаткову літературу.

Після основного тексту навчального посібника подано додатки, якими можна користуватися при виконанні практич­них робіт, а також при вивченні дисципліни у цілому. Полег­шує користування навчальним посібником наявність предмет­ного покажчика, в якому в алфавітному порядку подано основні поняття, що їх застосовують у курсі «Аналітико-синтетична пе­реробка документної інформації».

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ НАВЧАЛЬНИМ ПОСІБНИКОМ

Враховуючи особливості дисципліни, яка містить велику кількість практичних робіт, а також структурну побудову цьо­го посібника, можна рекомендувати такий порядок роботи з ним.

Після ознайомлення зі вступом до посібника, де зазна­чені мета і завдання курсу «Аналітико-синтетична переробка документної інформації», варто звернутися до нижченаведено-го тематичного плану.

Як бачимо, курс поділений на шість модулів.

МОДУЛЬ 1. «ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ АНАЛІТИКО-СИН­ТЕТИЧНОЇ ПЕРЕРОБКИ ДОКУМЕНТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ. ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ ДО­КУМЕНТІВ» містить теоретичний матеріал щодо сутності ана-літико-синтетичної переробки документної інформації, визна­чає її види; розкриває сутність бібліографічного опису документів як одного з головних видів аналітико-синтетичної обробки документів. У модулі охарактеризовано загальну мето­дику бібліографічного опису документів, елементи та зони опису.

МОДУЛЬ 2. «СПЕЦІАЛЬНА (ЧАСТКОВА) МЕТОДИКА

БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ ДОКУМЕНТІВ» присвячений

розкриттю методики окремих видів бібліографічного опису, а саме:

  • бібліографічному опису документів під заголовком;

  • бібліографічному опису документів під назвою;

  • бібліографічному опису багатотомних видань;

  • бібліографічному опису серіальних та інших продовжува­них ресурсів;

  • бібліографічному опису складової частини документа;

- бібліографічному опису нормативно-технічних і патент­них документів;

  • бібліографічному опису неопублікованих документів;

  • бібліографічному опису картографічних документів;

  • бібліографічному опису нотних документів;

  • бібліографічному опису видань образотворчого мистецтва;

  • бібліографічному опису аудіовізуальних документів;

  • бібліографічному опису електронних ресурсів.

МОДУЛЬ 3. «ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТА ЗАГАЛЬНА МЕ­ТОДИКА СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ» розкриває за­гальне поняття про класифікацію документів, систематичні документні класифікації, а також конкретні види класифі­кацій документів, якими є «Бібліотечно-бібліографічна кла­сифікація (ББК)», «Універсальна десяткова класифікація (УДК)». Окрема тема модуля присвячена загальній методиці систематизації документів.

МОДУЛЬ 4. «СПЕЦІАЛЬНА (ЧАСТКОВА) МЕТОДИКА

СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ» висвітлює поняття част­кової методики систематизації документів, показує її зв'язок з конкретними таблицями класифікації.

МОДУЛЬ 5. «ПРЕДМЕТИЗАЦІЯ ДОКУМЕНТІВ» присвя­чений розкриттю теоретичних основ предметизації доку­ментів, її загальної та часткової методики, а також висвітлен­ню змісту процесу предметизації документів та його етапів і предметизації різних видів документів.

МОДУЛЬ 6. «АНОТУВАННЯ ТА РЕФЕРУВАННЯ ДОКУ­МЕНТІВ» містить матеріал щодо методики анотування доку­ментів, складання різних видів анотацій. У ньому докладно висвітлено теоретичні основи реферування документів, а та­кож конкретну методику складання рефератів.

Кожен модуль навчального посібника, як зазначалось у вступі, складається з п'яти підрозділів: перший — тест-до­пуск; другий — теоретичний матеріал; третій — практичні ро­боти; четвертий — підсумковий (модульний) тест; п'ятий — модульна контрольна робота.

Етапи опрацювання кожного модуля

Тест-допуск до модуля. Його виконують до початку ви­вчення матеріалу модуля і він має на меті перевірку знань сту­дента з попередніх тем курсу. Тест-допуск можна виконувати під час аудиторних занять або самостійно.

Вивчення теоретичного матеріалу модуля. Спочатку варто уважно прочитати матеріал відповідної теми навчально­го посібника, нотуючи у зошиті для самостійної роботи відповідні тези. Прочитавши теоретичний матеріал, треба про­вести самоперевірку, використовуючи з цією метою запитання для самоперевірки, що наведені після теоретичного матеріалу. Якщо відповідь на дане запитання зрозуміла, то можна перехо­дити до наступного, хоча краще пересвідчитись у правильній відповіді, звернувшись знову до відповідного тексту посібни­ка. Для закріплення теоретичних знань треба виконати прак­тичні роботи.

Виконання практичних робіт. Кожний модуль має певну кількість робіт, які обов'язкові для виконання. До кожної ро­боти подані методичні рекомендації щодо її виконання, а та­кож література, якою потрібно користуватися. Практичні ро­боти містять по два варіанти завдань. Номер варіанта визначається за останньою цифрою номера залікової книжки (непарні номери — 1, 3, 5, 7, 9 — перший варіант; парні номе­ри — 0, 2, 4, 6, 8 — другий варіант практичної роботи). Роботу виконують в окремому зошиті для практичних робіт, з обов'яз­ковим зазначенням номера роботи, назви теми і номера варіан­та. Кожну практичну роботу оцінює викладач.

Підсумковий (модульний) тест. Має на меті перевірити знання студента з опрацьованого модуля. У навчальному посібнику подано орієнтовні тести. Викладачі можуть давати інші тести. Їх виконують в аудиторії під час занять або інди­відуальних консультацій. Тести містять різні види запитань, більша частина яких являє собою переліки варіантів від­повідей. Із запропонованих варіантів студент має обрати один, на його думку вірний, і обвести кружечком позначення пра­вильної відповіді.

Модульна контрольна робота має на меті перевірити на­буття студентами практичних навичок із методики аналітико-синтетичної переробки документів. Вона включає аналітико-синтетичне опрацювання конкретних документів.

Оцінка знань студента з кожного модуля

Максимальна кількість балів, які студент може набрати з усіх модулів, — 80. Максимальна оцінка заліку — 20 балів. Викладач визначає самостійно і доводить до відома студента максимальну кількість балів, які студент може отримати з кожного виду практичних, контрольних робіт, модульних тестів.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Назви модулів і тем

Разом

Лекції (год.)

Прак­тичні заняття

(год.)

Само­стійна робота

(год.)

Модуль 1. Теоретичні основи аналітико-синтетичної перероб­ки документної інформації. За­гальна методика бібліографічно­го опису документів

27

2

2

23

Тема 1. Сутність аналітико-син-тетичної переробки документної інформації та її види

6

2

4

Тема 2. Теоретичні основи біб­ліографічного опису документів

4

4

Тема 3. Загальна методика біб­ліографічного опису документів

4

4

Тема 4. Зони та елементи бібліо­графічного опису документів

13

2

11

Проміжний контроль Модульна контрольна робота № 1

Модуль 2. Спеціальна (часткова) методика бібліографічного опи­су документів

37

2

2

33

Тема 1. Бібліографічний опис до­кументів під заголовком

2

2

3

Тема 2. Бібліографічний опис до­кументів під назвою

3

3

Тема 3. Бібліографічний опис ба­гатотомних видань

3

3

Тема 4. Бібліографічний опис серіальних та інших продовжу­ваних ресурсів

4

1

3

Тема 5. Бібліографічний опис складової частини документа

3

1

2

Тема 6. Бібліографічний опис нормативно-технічних і патент­них документів

2

2

Тема 7. Бібліографічний опис неопублікованих документів

2

2

Тема 8. Бібліографічний опис картографічних документів

3

3

МОДУЛЬ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ АНАЛІТИКО-СИНТЕТИЧНОЇ ПЕРЕРОБКИ ДОКУМЕНТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ. ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА БІБЛІОГРАФІЧНОГО

ОПИСУ ДОКУМЕНТІВ

Тест-допуск*

1. Яке з наведених визначень терміна «документ» відпові- дає державному стандарту України ДСТУ 3017-95 «Видання. Основні види»?

а) Документ — це записана інформація, що може бути роз- глянута як одиниця у процесі здійснення інформаційної діяль- ності;

б) документ — це матеріальний об'єкт з інформацією, що закріплена створеним людиною способом для її передачі у часі й просторі;

в) документ — це матеріальний об'єкт, який містить у закріпленому вигляді інформацію, оформлений установле- ним порядком і який має у відповідності до чинного законода- вства правове значення;

г) документ — це носій соціальної інформації.

2. Текстове, нотне, картографічне, образотворче видання. До ознак якого типу видань належать документи, що вміщені в означеному переліку?

а) За структурою;

б) за періодичністю;

в) за складом основного тексту;

г) за інформаційними знаками.

3. Яке із зазначених нижче видів бібліографічних видань містить інформацію про книги, що плануються до друку?

а) Рекомендаційне;

* Для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».


б) анотоване;

в) видавниче;

г) багатогалузеве.

4. Які із зазначених нижче видів документів відносять до типу аудіовізуальних документів?

а) Клавір;

б) діапозитив;

в) географічний атлас;

г) естамп.