Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Модульна контрольна робота № 3

  1. Назвіть види класифікацій документів та коротко їх оха­рактеризуйте.

  2. Охарактеризуйте будову ієрархічної документної кла­сифікації.

3. Назвіть структурні елементи таблиць класифікації документів.

4. З яких елементів складається класифікаційне ділення у таблицях документних класифікацій?

  1. Назвіть основні ділення УДК.

  2. Назвіть основні ділення ББК.

МОДУЛЬ 4

СПЕЦІАЛЬНА (ЧАСТКОВА) МЕТОДИКА СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ

Тест-допуск

Тест-допуск передбачає успішне складання підсумкового (модульного) тесту № 3, а також відповіді на такі питання:

1. Зазначте, який з поданих нижче визначників УДК є ви- значником форми:

а) (087)

б) «712»

в) .067

г) =97

2. Зазначте, яке з поданих нижче типових ділень ББК є територіальним:

а) с

б) л6

в) (6Гви)

г) -4

Теоретичний матеріал

Тема 1. Часткова (спеціальна) методика систематизації документів

1.1. Поняття про часткову методику систематизації документів

Як ми зазначали у попередньому модулі, методика система­тизації документів — це сукупність науково обґрунтованих і перевірених практикою принципів та правил, якими керува­тися при систематизації. Завдання методики — забезпечити правильність, однаковість та єдність рішень при системати­зації, чіткий взаємозв'язок і розмежування розділів, засоби комбінування індексів.

Часткова (спеціальна) методика систематизації доку­ментів розкриває особливості систематизації документів як за галузями знань, так і окремих типів та видів документів.

Часткова методика систематизації документів повністю пов'язана з окремими класифікаційними системами, а основні її положення відображені у таблицях класифікації.

1.2. Зв'язок часткової методики з таблицями класифікації

У посібниках із часткової методики систематизації доку­ментів з певної галузі чи циклу наук (наприклад, природничі науки, соціальні науки) охарактеризовано зміст і структуру відповідного відділу таблиць, розмежування із суміжними га­лузями та проблемами як у межах одного циклу наук, так й інших циклів (наприклад, розмежування документів сільсь­когосподарської та медичної тематики), правила поєднання класифікаційних ознак, основні випадки застосування методу повторного відображення тощо.

На зміст часткової методики впливають, насамперед, особ­ливості галузі знань, профіль бібліотеки. Адже значною мірою часткову методику систематизації визначає принцип розмежу­вання відділів (зовнішнє розмежування та зв'язки). Розгляне­мо це на прикладах.

Розмежування природничо-наукової та технічної літерату­ри визначається тим, що майже кожна галузь техніки пов'яза­на із тією чи іншою галуззю природознавства: електротехніка — з фізикою електрики, хімічна технологія — з хімією, гірнича справа — з геологією, навігація — з астрономією. Тому завжди важливо з'ясувати, як викладено питання — у природних умо­вах або з точки зору прийомів впливу на природу, тобто з точ­ки зору виробничих процесів. Наприклад, біохімічні процеси відносять до біології, а бродіння при виробництві дріжджів — до бродильного виробництва (харчова мікробіологія). Таким чином, використання законів природничих наук відносять до техніки (за використанням). Приміром, прикладну хімію відносять до відповідних галузей: агрохімію — до сільського господарства; геохімію — до геології; фармацевтичну хімію — до фармакології (медицина), фотохімію — до фотографії тощо.

У розмежуванні природознавства та сільського господарст­ва загальний принцип такий: використання людиною рослин та тварин відносять до сільського господарства, а дикі рослини відносять до ботаніки, диких тварин — до зоології, домашніх тварин — до тваринництва.

Розмежування техніки та економіки залежить від аспектів розгляду. Наприклад, організацію виробництва з точки зору планування, ритмічності, циклічності відносять до економіки; із технологічної точки зору — до техніки; економічну ефек­тивність виробництва — до економіки, а технологічні процеси, конкретні машини — до техніки.

Якщо при систематизації документів можливими є кілька класифікаційних рішень, то використовують додаткові критерії:

  • цільове та читацьке призначення. Наприклад, документ про використання даних астрономії для авіації відповідно до цільового призначення відносять до авіації. Також, коли одну галузь знання подано в аспекті іншої, систематизацію викону­ють за цільовим призначенням;

  • спеціальність автора та профіль видавництва. В альтерна­тивних випадках віддають перевагу спеціальності автора. А якщо документ, наприклад, присвячений транспорту та бу­дівництву, можна враховувати профіль видавництва. Ці додат­кові ознаки полегшують прийняття класифікаційного рішення.

В умовах вибору між двома класифікаційними індексами в одному ряді перевагу віддають індексу, що стоїть першим. Якщо документ присвячений трьом чи більше питанням, його відносять до узагальнюючої рубрики. Таким чином, метод по­вторного відображення (дублювання), як правило, обмежений не більш ніж двома рубриками.

Загалом важливим є розуміння того, що шлях індексуван­ня відбувається від змісту документа до таблиць класифікації, які лише допомагають систематизатору.

Коло питань, які охоплює спеціальна методика, дуже ши­роке. Тому вони об'єднані у самостійні розділи за тематикою. Існують різні методики для систематизації документів природ­ничої, технічної, медичної тематики тощо.

Нижче подано комплекс практичних робіт, який дає змогу сту­денту оволодіти частковою методикою систематизації документів.